aanmelden
Release van de week: I Am Oak - Odd Seeds (Part 2)
Vandaag verschenen - 18 december 2020
Muzieknieuws 18-12-2020 08:58
Als lockdownproject nam I Am Oak frontman Thijs Kuijken een aantal nieuwe interpretaties van I Am Oak-nummers op. De beste daarvan zijn nu verzameld op het nieuwe album ‘Odd Seeds’. In november kwam Odd Seeds (Pt 1) al uit. Vandaag is het de beurt aan Odd Seeds (Part 2). We spraken met Thijs over de totstandkoming van Odd Seeds.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.

“In eerste instantie wilde ik een livestream doen”, licht Kuijken toe. “Maar de internetconnectie in mijn homestudio is niet al te stabiel, dus ontstond het idee om een video-opname te maken. Eerst besloot ik een gitaarversie van een pianonummer van onze vorige plaat ‘Osmosis’ te doen, als test. Daar kwamen leuke reacties op, dus besloot ik de volgende dag nog een nummer te doen en daarna nog een... Tegen de tijd dat ik richting de vijftig nummers ging, leek dat me een mooi getal om bij te stoppen.

“Ik wilde voornamelijk nieuwe versies van oude nummers maken en op die manier echt iets toevoegen aan de I Am Oak-catalogus. Daarnaast wilde ik een zo gebalanceerd mogelijke selectie van basisinstrumenten maken - gitaar, banjo, Casio keyboard en MicroKorg synthesizer - en de albums gelijkmatig vertegenwoordigen.”

Pogingen
“Voor sommige nummers had ik al een versie die ik bij soloshows live speelde. Veel versies kon ik op de dag zelf arrangeren, opnemen en posten, maar er waren ook nummers bij die een paar dagen en meerdere pogingen nodig hadden. Dat waren voornamelijk nummers die ver van het origineel stonden. Bijvoorbeeld een nummer als Horizon, waarbij de akkoorden en de melodie op de gitaar bijna los staan van het origineel.

“Ik heb nog een paar keer geprobeerd om een mooie gitaarversie te maken van Distances II, maar ik kreeg het niet voor elkaar om een soloversie te maken die interessant genoeg was. Ook was ik in de laatste week nog bezig een nieuw lied te maken met de MicroKorg en dat ging best goed, maar ik kreeg het steeds niet voor elkaar. Uiteindelijk heb ik op de voorlaatste dag het nummer That’s That kunnen schrijven als nieuw en afsluitend nummer.”

Definitieve vorm
“Voor pianogeluiden had ik nog een Nord Electro keyboard willen gebruiken, maar de toetsen maakten zoveel geluid dat dit te hard werd opgepikt door de zangmicrofoon. Het tegelijk opnemen van instrument en zang was een vereiste: het moesten livetakes zijn.

“Uiteindelijk heb ik een Alhambra 5P akoestische gitaar, een goedkope Richwood banjo, een Casio SK-1 keyboard en een MicroKorg synthesizer in combinatie met een Rubberneck analoge delay gebruikt. Die heb ik opgenomen met een Neumann TLM 102, een Motu Audio Express interface en Logic X op een MacBook Pro. Daar doe ik alles mee.

“Het mooie aan de liedjes is dat ze nooit een definitieve vorm hebben. Als ik over tien jaar een soortgelijk project zou doen, zullen er ook weer een hoop nieuwe versies uit komen.” (Kevin Pasman)

Luister hier naar Odd Seeds Part 2: 

 

En dit is Pt 1: