Release van de Week: Clocktopus - Clocktopus * The And Scene

Vandaag verschenen: 15 maart 2024

Muzieknieuws 15-03-2024 06:03

Een aantal muziekvrienden ontmoeten elkaar in Thailand, zetten een houtje-touwtje studio in elkaar midden in de jungle en komen twee maanden later terug met een album. Vergezocht? Ja. Geslaagd? Ja! Het debuutalbum van Clocktopus is even avontuurlijk en onwaarschijnlijk divers als het ontstaansverhaal doet vermoeden.  

Puur toeval was het niet. Multi-instrumentalist Maarten Rischen was toetsenist bij Tommy Ebben & the Small Town Villains en drummer in Shaking Godspeed en speelde dusdanig op alle denkbare Nederlandse podia en festivals als de Zwarte Cross, Paaspop en Sziget. Zo’n zes jaar geleden verhuisde hij echter naar Azië en kwam uiteindelijk in Thailand terecht. Na jarenlang met lokale muzikanten en backpackers te hebben gespeeld, vond hij het in 2022 tijd om z’n ouwe muziekmakkers - die inmiddels allemaal hun sporen in de Nederlandse (indie)scene verdiend hebben - uit Nederland eens op te trommelen.

Ergens in de Thaise jungle werd een geïmproviseerde studio gebouwd met bamboe, open zijkanten en palmbladeren op het dak. Deze onalledaagse opname-setting was natuurlijk aangenaam exotisch, maar zorgde ook voor de nodige praktische ongemakken die dwongen tot extra creativiteit. Zo hadden veel instrumenten en apparatuur zwaar te lijden onder de Thaise temperaturen en drukte de plaatselijke fauna ook zijn stempel op de opnames. Wie goed luistert, hoort in de uiteindelijke songs hier en daar het gebrul van een reuzekikker en de lokroepen van jungle-gevogelte. Er werd opgenomen in verzengende hitte, maar ook tijdens helse tropische stormen.

 

De garde bestond uit Wout Kemkens (Shaking Godspeed, Iron Jinn, De Niemanders), Tommy Ebben (Komodo), Thomas van den Berg (o.a. Amber Arcades, Alamo Race Track), Zac Chapman (Electric Company), Ferdy van der Singel (o.a. producer van Bløf, Ruben Hein) en producer Rutger Drenth (o.a. KRACH, producer Lavalu en Hilltop Howlers). In Nederland leende Sofie Letitre haar stem ook nog voor de ballad Inside.

Een vooropgezet muzikaal concept, of plan om een officiële band te vormen, was er totaal niet. Het plezier van simpelweg samen muziek maken was het enige doel. Zo goed als alle nummers - met uitzondering van drie songs - zijn ontstaan uit jams in een sfeer van ontembare inspiratie. Die vonden overdag plaats in de studio, maar ook ’s avonds tijdens optredens in lokale barretjes. Een drumbeat, een baslijn, willekeurige gitaarfeedback of een interessante kakofonie; het waren allemaal kiemen waaruit de tracks op het debuutalbum ‘Clocktopus’ zijn gegroeid. Maar de muziek die ontstond en de onderlinge chemie - zowel in de studio als op het podium - maakte het bijna misdadig om hier geen échte band van te smeden.

De uiteenlopendheid van hun afzonderlijke stijlen, de optelsom van songwriting-skills en de hoeveelheid aan lead-vocalisten maakt de muziek niet alleen bizar divers, maar ook genadeloos avontuurlijk. Van gefreakte space-rock tot donkere folky ballads en van orkestrale hiphop-blues tot straight-up popsongs. Een voorbeeld van de laatste is de single Under Blue Skies, die zelfs op behoorlijk wat waardering kon rekenen van DJ’s van 3FM en Radio 2.

Luister hier naar het album. 

 bandfoto bovenaan door Nanda Hagenaars

zoeken
zoeken