Release van de week: Michelle David & The Gospel Sessions - It’s A Soulful Christmas

Vandaag verschenen - 4 december 2020

Muzieknieuws 04-12-2020 13:34

In het kerstnummer van Musicmaker, uit op 17 december, tref je de feature ‘Kerstmuziek - Van kluit tot piek: zo maak je een kerstplaat!’ Met tips van Trijntje Oosterhuis, Clean Pete, Tom Smith van de Editors en Mell & Vintage Future! Vandaag komt de kerstplaat uit van Michelle David & The Gospel Sessions. Vergeet Sinterklaas en luister nu alvast. Erg lekker!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.  

Op It’s A Soulful Christmas viert Michelle David kerst met soul, gospel en pop in diverse tinten. In slechts vijf weken is het van een leuk idee tot een heus album omgezet. In de zomer zeker? Tijdens een van die hittegolven van 2020? Niks hoor, in de hele maand oktober, verzekert gitarist/bassist Onno Smit: “Het idee voor het album bestond al langer,” blikt hij terug. “Maar toen kregen we het eigenlijk nog best druk dit jaar met die Sunday Service-serie in Paradiso en andere concerten die we nog deden.”

Zangeres Michelle David heeft al gezegd dat ze hoopt dat het een toekomstige ‘Christmas classic’ gaat worden. Ze heeft zelfs al de woorden ‘a soul treasure’ in de mond genomen. En ja, de plaat is erg lekker en zou in de kast niet misstaan naast het ultieme kerstalbum van Phil Spector uit de jaren zestig.

Richtlijnen voor een écht goed kerstalbum
|“Dat was ook de opzet. Als we het gingen doen, dan zouden we het ook echt goed moeten doen,” verklaart groot kerstliefhebber Smit, die er de richtlijnen voor een écht goed kerstalbum in de Britse krant The Guardian op nasloeg. “Ik ben er zelf dol op. Ik wist van de belletjes die er op moesten komen en het glockenspiel. Maar er stond ook wat absoluut niet mocht. Dat was minstens zo interessant.” Wat beslist niet mag? “Cynisme! Dat kan alleen als je een parodie maakt op een kerstplaat. Maar als je een plaat voor de mainstream maakt, dan moet die vooral een bepaalde sfeer neerzetten, een van warmte, gezelligheid en samenzijn. Behalve op die sfeer ligt de nadruk op de stem die het verhaal vertelt. Als je de plaat thuis draait terwijl je aan tafel zit, dan moet-ie die warmte en het kerstgevoel uitstralen.”

Covers of niet?
Volgens Smit kun je twee soorten kerstalbums maken: met covers erop of met eigen nummers, in beide gevallen afgewisseld met hier en daar een traditioneel kerstliedje. Zij hebben gekozen voor het tweede. “Het gevaar met covers is dat je het nooit beter maakt. Last Christmas van Wham! bijvoorbeeld is gewoon af. Daar moet je dan ook vanaf blijven. Daarom zijn wij zelf liedjes gaan schrijven.”

Uitzondering op dat uitgangspunt zijn What Christmas Means To Me van Stevie Wonder uit 1967 en vaste waarde Silent Night. Onder die laatste track zit de muziek van Be Still, een eigen song van Michelle David & The Gospel Sessions, waardoor het een ‘mashup’ is. Op de acht eigen liedjes is sprake van een smaakvolle muzikale variatie van mid-fifties gospel (God Will en Mary), pop (A Christmas Cliché Thing, Do the Christmas Mambo!) en early sixties soul (de titeltrack en Snow).

Christmas Tour
Michelle David & The Gospel Sessions gaan op tour met It’s A Soulful Christmas. De data: 

  • 12 December 2020
    Alkmaar (NL), Victorie
     
  • 17 December 2020
    Dordrecht (NL), Bibelot
     
  • 18 December 2020
    Eindhoven (NL), Effenaar
     
  • 19 December 2020
    Zwolle (NL), Hedon
     
  • 20 December 2020
    Groningen (NL), Oosterpoort
     
  • 23 December 2020
    Utrecht (NL), Tivoli Vredenburg
     
  • 27 December 2020
    Den Haag (NL), Paard
     
  • 28 December 2020
    Zaandam (NL), Bullekerk
     
  • 29 December 2020
    Amsterdam (NL), De Waalse Kerk

  • 30 December 2020
    Bergen op Zoom, Gebouw-T
    It’s a Soulful Christmas Tour 

 

zoeken
zoeken