aanmelden
NAMM-verslag Dag 3
Meer nieuws uit Anaheim!
Merknieuws 23-01-2016 21:40
Ook op de derde dag van de NAMM-show in Anaheim werden we weer overspoeld door gearnieuws. Hier weer een fijne selectie!

Ibanez
Na het succes van de Tube Screamer Mini komt Ibanez nu met nog drie mini versies van klassieke Ibanez pedalen. De circuits zijn volledig analoog en we hebben het over de Analog Delay, Chorus en Super Metal. Deze laatste heeft door het gebruik van concentrische knoppen vijf regelaars. Ook zagen we voor het eerst bij Ibanez kunstmatig verouderde gitaren, voorlopig alleen toegepast op (semi) holle modellen. Hier zie je een voorbeeld van de duurdere Artstar Vintage 100, maar er is ook een goedkopere versie met een anders uitgevoerde veroudering, de Artstar Vintage 10.

Electro-Harmonix
Diverse pedalen van Electro Harmonix zijn zowel voor gitaar als bas te gebruiken. Op de stand van het Amerikaanse merk zagen we zo'n pedaal en een die vooral voor bas bedoeld is. De Soulm POG combineert de microPOG (met een octaaf omhoog en/of naar beneden) met het Soul Food pedaal. EHX maakt het onderscheid tussen de Soul Food en de Soul Food Bass, maar dit pedaal werkt prima met lage tonen. De Bass Preacher is een compressor en sustainer speciaal voor de lage tonen.

Fender
Fender komt met een heel nieuwe serie, de Elite. In de serie vind je Stratocasters (al dan niet met 'shawbucker' in de brugpositie), Telecasters en de Jazz en Dimension Bass. De serie heeft een compound radius toets en een halsprofiel dan van een C overgaat in een D naarmate je hoger op de hals komt. Verder vind je de nieuwe 4e generatie Noiseless pick-ups en locking tuners. Een bijzonder model is de thinline Tele, met zijn geheel vernieuwde brug (zie onder). Deze zit met geen schroef vast, maar geklemd onder het bovenblad en op de plaats gehouden door de de snaardruk.

Tot slot noemen we de tweed Deluxe signature voor The Edge. Hoe het komt dat deze doorgaans moeilijk te bereiken gitarist opeens een endorsment aangaat? Wij vermoeden dat dat te maken heeft met het feit dat hij samen met Bono deel uitmaakt van de Fender top. De versterkers heb je al naast de vertrouwde Vox AC30 kunnen zien op de opnames van de huidige U2 toer. Hij wordt met de hand point to point gemaakt in De Californische Fender fabriek en heeft ten opzichte van een standaard tweed Deluxe een strakker laag. Daarnaast heeft de volume regelaar een andere 'taper' waardoor de versterker nauwkeuriger in te stellen is.

 

Op basgebied vervangt Fender de American Deluxe Series voor de American Elite Series. Een echte grote verandering is er niet, hoewel de elementen inmiddels de vierde generatie van de Noiseless-exemplaren zijn. In de serie vind je de P, de J en de D(imension).

Tech 21
Bij Tech21 zagen we de basversie van de Fly Rig. Dit zeer handzame pedaal combineert diverse fijne effecten en als zezo goed zijn als de losse pedalen van het merk, dan is dit geheid een winnaar. Het heeft onder meer een chorus, een octaver met fuzz, het befaamde Sansamp-circuit en een tuner. Is dit het pedaal dat alle andere pedalen overbodig maakt?

 

 

Darkglass
Zoals voorspeld toonde het Finse Darkglass haar eerste basversterker. De Microtubes 700 heeft het befaamde drivecircuit van Darkglass aan boord en ziet er zeer smaakvol uit. Het is moeilijk om een versterker te beoordelen op een beurs, maar wat we hoorden klonk veelbelovend.
Warwick
De Duitse modellen van basgitaar- (en-versteker) bouwer Warwick hebben vanaf nu een afdekplaatje voor de elektronica in matchend hout, de elektronica is herzien door Jonas Hellborg en bevat nu een extra toonregelknop voor als de bassen passief worden bespeeld en dde stroomvoorziening wordt gedaan door een lithium-batterij die 500 uur meegaat. Deze is via een normale mini-USB-kabel op te laden en in nood kan er altijdeen 9V-blokje worden aangesloten. Natuurlijk zagen we de nieuwe modellen voor Pantera's Rex Brown en Lee Sklar en de prachtige 2016 LTD.

Alesis Elevate

Nieuw bij Alesis zijn de Elevate 4 en Elevate 5S monitors, beide actieve tweeweg systemen.

De 5S heeft een Kevlar woofer en een silk-dome tweeter met 50 Watt versterkers voor hoog en laag. Rondom de luidsprekers bevinden zich elliptische waveguides voor een betere spreiding, terwijl de dubbele baspoort voor extra fundament zorgt.

De Elevate 4 is een stuk eenvoudiger, zo zitten de versterkers in een van de twee speakers, waarop ook een volumeknop en een hoofdtelefoon aansluiting te vinden zijn. Het totale vermogen is 40 Watt rms en er is een speciale uitgang voor een subwoofer. De Elevate 4 heeft geen baspoort maar wel de elliptische waveguides. Meer info 

Synthogy Ivory II VR


Synthogy, makers van minutieus gesampelde vleugelpiano libraries heeft in samenwerking met Vixano een standalone hardware player gemaakt met daarop Synthogy Ivory libraries naar keuze. De polyfonie van dit apparaat is meer dan 200 stemmen en je kunt hem via wifi of ethernet bedienen vanaf smart phones, tablets of een computer. In het kastje bevindt zich een Vixano digitale mixer voor de pianoklanken, plus mic- en line inputs. De VR heeft daarnaast XLR outputs, een hoofdtelefoon aansluiting, midi in en usb. Meer info

 

M-Audio Accent Module


 

M-Audio's Accent Module is een standalone 20 -stemmige tonegenerator waarop je enkel een midi controller (vijfpins of usb) hoeft aan te sluiten. Via usb wordt stroom geleverd aan de aangesloten controller. Als sounds zitten er AIR's Steinway Piano en AIR's Structure samples in. Er is keuze uit 20 sounds drie effecten (eq, reverb en chorus) en je kunt drie sounds layeren of splitten over het keyboardbereik. Verder is er ook een Accent keyboard met 88 hammer-action gewogen toetsen.

Meer info

 

Shure KSM8 

Er gebeurt niet zoveel op het gebied van dynamische microfoons, maar Shure schudt de boel even op met hun nieuwe KSM8 DualDyne vocal mic. Deze heeft niet een maar twee ultradunne membranen en maakt gebruik van 'reverse airflow' techniek. Dit resulteert in een mooie rechte frequentiekarakteristiek, een perfecte cardioïde openingshoek en strakke controle van het proximity effect. Daar komt nog bij dat ie relatief ongevoelig is voor plof- en windgeluiden of handling noise en toch stage-proof is. meer info

 

iConnectivity iConnectAUDIO2+


De iConnectAUDIO2+ is een nieuwe audio/midi usb 2.0 interface voor Mac, Windows en iOS met twee inputs en zes outputs. Hij heeft twee XLR/combo aansluitingen voor microfoons of lijnsignalen, vier gebalanceerde line outputs en een hoofdtelefoon aansluiting met onafhankelijke mix, plus midi in en out. Handig is dat je hem met twee apparaten tegelijk kunt gebruiken. Je bedient de interface via het touch display of de bijbehorende software. Meer info

 

Remo
De Remo Tamani drum is een talking drum gemaakt van acousticon. De touwbespannen trommel heeft een Skyndeep Ultratac Lizard drumvel dat er niet alleen uitziet als een vel van hagedissenhuid, maar dat ook zo aanvoelt. Compleet met de textuur van de schubben.

Alesis
Alesis heeft een nieuwe toplijn op het gebied van elektronische drums: Strike. De Strike sets zijn er in twee soorten: een iets betaalbaardere vijfdelige Strike Zone, en een grote zesdelige Strike Pro. De pads van de sets hebben allen gaasvellen, de bekkens zijn volledig opnieuw ontworpen, en de module heeft een aantal indrukwekkende specificaties. Denk daarbij aan 1000 ingebouwde klanken, een groot helder Lcd-scherm en edit-functionaliteit via de computer. Helaas zijn de sets die op de NAMM stonden nog niet af. Je kunt er wel naar kijken, maar er nog niet naar luisteren. Volgens Alesis zijn de sets in het tweede kwartaal 2016 leverbaar.