Dynamische editie van muzikantenconferentie No Man's Land

Met Musicmaker Demopanel en Musicmaker Workshop Arrangeren

Events 26-11-2021 07:11

De muzikantenconferentie No Man’s Land vond 22-24 november 2021 opnieuw digitaal plaats, en lijkt dat corona of geen corona te willen blijven doen vanuit hun kanaal enternomansland. Op 24 november kon je een hele dag lang (met een paar avonden als aanloop) kiezen uit zeven kanalen om workshops, panels of showcases te bekijken. Je hebt trouwens continue de neiging van kanaal naar kanaal te switchen, met het gevaar dat je de pointe mist, maar interessant en gevarieerd is het wel!

door Chris Dekker, Erk Willemsen, Tommy Ebben

Er waren deze editie van No Man's Land meer dan 40 crash courses, panelgesprekken, inspiratiesessies en showcases te volgen. Drie dagen  langbestond het programma uitinteractie met artiesten, muziekprofessionals en beleidsmakers via live Q&A’s, een-op-eensessies en de chat.

Musicmaker presenteerde als partner van No Man’s Land twee items op 23 en 24 november: het Musicmaker Demopanel en de Musicmaker Workshop Arrangeren door Willem Friede (foto). Die arrangeerworkshop hebben we in de vorige editie ruim aangekondigd en verschijnt bij de aankomende editie ook op ons aparte kanaal Aquarium Sessions en natuurlijk ook hier op Musicmaker.nl: 


Musicmaker Demopanel
Het Musicmaker Demopanel wordt geleid door presentatrice Ouassima Tajmout, die met een druk op de knop met random gekozen demo's komt. De meeste artiesten die een nummer hebben ingezonden zitten in de Zoom en als je er niet bent, wordt je demo simpelweg niet behandeld. Het oordelende panel bestaat uit Top Notch pr-manager Lukie Stalenhoef, Melkwegprogrammeur Max van Bossé, Mahi Khalesi - labelmanager bij Roq 'n Rolla - en Musicmaker's Chris Dekker. Na anderhalve minuut van een song volgt er een mening van minimaal twee van de panelleden en opvallend is hoe goed de kwaliteit van de demo's en singles is. Zo komt Carola voorbij. Een singer-songwriter met band die volgens het panel een Adele-vibe heeft, maar met toch genoeg eigenheid. Five Dollar Shake is een bluesrockband met Hammond die opvalt door een zeer energieke sound. Bij rapper Mayvision is alles goed voor elkaar: van muziek tot en met de video's. Ook vorig jaar deed hij mee en het valt op dat hij beter is geworden en meer zelfvertrouwen uitstraalt. Er wordt gesproken over mogelijke labels, optreedkansen en er komen meer dan genoeg carrièretips voorbij. Bijzonder en zeer positief opvallend is de chat naast de Zoom, die alleen zichtbaar is voor de muzikanten en het panel: ook daar worden onderling tips uitgewisseld, complimenten gegeven, ideeën voor samenwerkingen geopperd en handige links gedropt. Geen concurrentie dus in No Man's Land, maar muzikanten die elkaar helpen.

Op de woensdag kon je tal van items volgen via de diverse kanalen. We lichten er hier een paar uit die onze aandacht trokken.

In de weer met je gear
Briljante workshop door Niels Broos 
Toetsenist, componist, improvisator en producer Niels Broos (foto boven) was in uitstekende vorm bij zijn workshop ‘In de weer met je gear’, waarbij hij een lans breekt voor componeren via looping: ‘als je loops maakt hoor je jezelf genadeloos terug, het is dus een uitstekende leertool, én een schrijftool, want je kan je opnames eindeloos bewaren en blijven bewerken. Ik ben nu bijvoorbeeld mijn oude tracks weer opnieuw aan het inladen om er andere drumbeats onder te zetten. Als je met looping werkt kan je op je gevoel spelen, zonder met je hoofd te hoeven denken, en dat is een gheel fine manier om muziek te schrijven.’


Creatie in je thuisstudio
Rosetta – Eva van Manen
In de laatste anderhalf jaar zijn er ontzettend veel thuisstudio’s bij gekomen, want, hey, corona. Een verkoper van audio-interfaces vertelde ons dat hij er tienduizenden van heeft verkocht in de Benelux. Maar daar zit je dan, thuis. En hoe ga je het dan zo gebruiken dat je je inspiratie om kan zetten in creativiteit. Eva van Manen weet het uit ervaring: eerst zorgen dat de spullen optimaal staan, en dan die spark zoeken die de creativiteit in beweging brengt. Dan een visie ontwikkelen, opdat je weet waar je naar toe wilt, anders blijf je zweven. Neem pauze, maar zorg ook een project af te maken: maak to-do lijstjes, zoek iemand die je klankbord is en stel een deadline!
 

Branding & Plannen maken
Lois van Wijk / Massi
Lois van Wijk, brandmanager bij major platenlabel Warner Music Benelux ziet branding als ‘het creëren van perceptie'. Het is je visitekaartje naar de buitenwereld toe. Dat kan heel detaillistisch uitgedacht worden met een team, maar wanneer je tijdens een introductierondje ervoor kiest om bepaalde dingen wel of niet te vertellen, ben je in principe ook al bezig met branding. Je kiest ervoor om bepaalde dingen van jezelf (extra) te belichten en eventueel sommige dingen weg te laten.
Voor beginnende artiesten: Begin met het definiëren van je brand-identiteit, waarin kernwaarden vastliggen. Vraag aan goede vrienden om jou in een paar kernwoorden te omschrijven en denk na over wat je zelf wilt uitdragen met je kunst. Vanuit daar kun je je marketing en PR toetsen aan die kernwaarden; past het bij hetgeen je doet bij waar je voor staat? Coldplay zet de laatste jaren bijvoorbeeld flink in op duurzaamheid, dus zul je geen reclame voor hun albums of shows tegenkomen op benzinestations. Voor het visuele aspect: maak moodboards (bijvoorbeeld met Pinterest). Kijk niet alleen naar kleding, maar ook naar andere kunstvormen. Kopieer niet exact, maar zoek je eigen kleine niche.


NFT: Het nieuwe goud voor muzikanten?
Joris Postulart
Van de Mona Lisa is er maar één, daarom is die zo waardevol. Maar in het digitale tijdperk zijn al je kunstzinnige uitingen eindeloos te vermenigvuldigen. Een tegenreactie daarop is het fenomeen ‘non-fungible token’ (NFT), oftewel een niet-vervangbaar of uniek 'ding'. NFT’s hebben drie kenmerken. Ze kunnen dienen als een soort collector’s item en er is geen tussenkomst van een ‘middle man’ (bijv. een winkel, platenlabel). Daarnaast kan het extra waarde toevoegen aan een bepaald product, zoals toegang tot de V.I.P-area bij concerten.
Joris Postulart maakte onder zijn artiestennaam Postie het allereerste NFT-album van Nederland. Hiermee haalde hij veel publiciteit, maar onderkent dat de techniek momenteel nog te veel in de kinderschoenen staat om rendabel te zijn voor muzikanten die nog geen supersterstatus hebben. We kunnen nu dus nog niet spreken over ‘het nieuwe goud’, maar wellicht biedt het mogelijkheden wanneer het technische gedeelte minder omslachtig en duur wordt. Wel iets om zijdelings in de gaten te houden, dus!


Steunfonds Talentvolle Makers kent €100.000 toe aan 28 Utrechtse artiesten, makers en muzikanten
Tijdens No Man's Land werd bekendgemaakt welke makers een subsidie tussen de 1.000 en 10.000 euro gaan krijgen vanuit het Steunfonds Talentvolle Makers waar de provincie Utrecht 100.000 euro voor heeft uitgertrokken om artiesten, makers, muzikanten, producers en rappers te stimuleren in tijden van corona. Maar liefst 197 makers dienden een projectaanvraag in met de ambitie om op korte termijn een artistieke ontwikkeling te kunnen realiseren met deze financiële bijdrage, 28 aanvragen werden gehonoreerd: Future Husband, I Think I Think, .multibeat, Mevrouw Tamara, Duimalot, Banji, SiNNiWAVi, Sylvan Amoureus x Niels van Haaften, Felicitas, Sem Hak, Bas Beenackers, Della Dix, Gele Lambo, Go Fishing!, Kruidkoek (foto boven), ZWIJMEL, Michiel Dutilh, Immen, A. Johanson, Beachdog, Roodnoot, Thistle Sifter, Duraa, Stompeloer, Mr. Ray Bass, Tano Rivers, CHARLOT en Post Traumatic Drum Disorder.

Een commissie van tien muziekprofessionals, bestaande uit artiesten en vertegenwoordigers van 3FM, De Helling, FLUOR, KOSMIK, No Man’s Land, Snowstar Records, Stranded FM en TivoliVredenburg, beoordeelde de aanvragen op basis van motivatie, onderbouwing, haalbaarheid en budgettering. De projectplannen moesten de impact op de ontwikkeling van de artiest onderbouwen. 

Speciale editie Club No Man’s Land: Advies, feedback en ontmoeten
Op 8 december vindt in De Helling een speciale editie plaats van Club No Man’s Land, dé kennis- en netwerkavond voor aanstormende makers en muziekindustrieprofessionals. In het kader van subsidie- en fondsaanvragen deelt een ervaren panel van experts hoe je een artistieke visie vertaalt naar een plan, begroting en executie. De gehonoreerde makers van het Steunfonds Talentvolle Makers worden uitgenodigd om kennis te maken met elkaar en hun aanvragen worden mede als input gebruikt om het gesprek te kickstarten. Artiesten van wie de aanvraag niet is toegekend, krijgen de kans om zich voor aanvang in te schrijven voor een adviesgesprek waarbij ze een-op-een in gesprek gaan met een professional. De aansluitende borrel biedt kans om op laagdrempelige wijze te netwerken met gevestigde makers en doorgewinterde muziekprofessionals. Aanmelden kan gratis via www.EnterNoMansLand.nl.

zoeken
zoeken