aanmelden
Terry Bozzio zo 22 oktober in Muziekodroom, Hasselt
Slagwerkkrant Podium van Adams Diest/Lummen
Events 11-10-2017 15:10
Oorspronkelijk zou het de eerste clinic op het kersverse Slagwerkkrant Podium van de nieuwe vestiging van Adams Diest in het nabijgelegen Lummen zijn. Maar Adams Lummen heeft pas op 2 en 3 december haar openingsweekend, dus heeft ze de concertavond ‘An Evening with Terry Bozzio’ verplaatst naar de mooie zaal van Muziekodroom in Hasselt.

Terry Bozzio Solodrums In Concert
zondag 22 oktober, Muziekodroom, Hasselt 
Slagwerkkrant Podium Adams Diest/Lummen
Tickets € 22,50, via www.adams-music.com

Op het eenmalige Slagwerkkrant Podium in Hasselt zal Bozzio zijn fraaie drumsetcomposities spelen op die enorme 36-delige DW drumkit met 8 bassdrums, 12 chromatisch gestemde toms en 53 door hemzelf ontworpen bekkens van Sabian. Hij gebruikt maar liefst 22 pedalen om bassdrums, hihats en toms met zijn voeten te bespelen. Daarnaast gebruikt hij nog extra elektronica en percussie.

De drummer die bij Frank Zappa en Jeff Beck furore maakte en sindsdien een indrukwekkende carrière opbouwde, speelt een avond lang solo! Ondanks de beperking van één man, één drumstel slaagt Terry Bozzio erin het publiek altijd weer meer dan twee maal drie kwartier aan hun stoelen gekluisterd te houden met zijn melodische slagwerkmuziek. Een hypnotiserende ervaring. Dat kunnen we je verzekeren!

Het is alweer 18 jaar geleden dat Slagwerkkrant Terry Bozzio voor een eerste theaterconcert naar Nederland haalde. In 1999 hadden we het initiatief genomen Bozzio een avond lang solodrums te laten spelen in een concertzaal. De avond was meteen uitverkocht. In 2001 en 2003 deden we tours van elk zeven avonden, ook met allemaal volle zalen. Daarna heeft Bozzio nog diverse keren in Nederland opgetreden, met het Metropole Orkest, met Slagwerkgroep Amsterdam, in het A Bigger Bang festival en solo. Bozzio deed in 2015 zijn laatste solotour door Nederland.

Nu staat hij exclusief in België voor Adams Diest/Lummen, als onderdeel van de Europese tour, die hem ook naar Nederland brengt: 
za 14 oktober: Paradox, Tilburg
zo 15 oktober: Herfstfest, Paard van Troje, Den Haag
vr 20 oktober, Markant, Uden
zo 22 oktober, Muziekodroom, Hasselt

 

36-delig drumstel met 53 cymbals
Terry Bozzio speelt bij zijn soloconcerten op een gigantisch drumstel, bestaande uit een 36-delig DW-drumstel, met 8 bassdrums en 12 chromatisch gestemde toms, en 53 door hemzelf ontworpen bekkens van Sabian. Hij gebruikt maar liefst 22 pedalen om bassdrums, hi-hats en toms met zijn voeten te bespelen. Zappa

Bozzio staat sinds eind jaren zeventig aan de wereldtop toen hij de complexe drumpartijen bij Frank Zappa uitvoerde, waaronder het legendarische The Black Page. Sindsdien speelde hij met allerlei bands waaronder UK (onlangs nog met een reünietournee), The Brecker Brothers en Jeff Beck. Sinds begin jaren negentig werkt hij aan zijn stukken voor solodrums, die hij met groot fysiek en mentaal vermogen uitvoert, maar bovenal met een prachtige muzikaliteit, die het drumstel ver weet te verheffen boven alléén een ritme-instrument. Hij legde ze vast op twee cd’s onder de titel Solo Drum Music, en Drawing the Circle, met nummers als Djon Djon, Zappateado, Quintessence en Burundi, die zowel de Afrikaanse invloeden als de Zappiaanse nieuwe muziek-invloeden op zijn drumspel verraden. De stukken gaan uit van zogeheten ostinato's: zich herhalende patronen op bijvoorbeeld toms, bassdrums, of bekkens. Daaroverheen speelt hij met onnavolgbare onafhankelijkheid melodische riffs, breaks en solo's.

www.terrybozzio.com
 

De pers over zijn soloconcerten 

‘Bozzio ontpopte zich als een echte verhalenverteller. Wereldmuziek, jazz en symfonische hardrock zetten de toon voor de beeldende fantasieën van een mediterende solist..."(De Volkskrant)

‘Hij put even makkelijk uit de West-Afrikaanse, Andalusische of Turkse tradities als uit het erfgoed van Arnold Schönberg of John Coltrane. ... “Als de drumvirtuoos als toegift Zappa's befaamde zwarte bladzijde (The Black Page, red.) speelt, blijkt pas echt hoever Bozzio de grenzen van de drumsolo heeft opgerekt sinds de jaren zeventig.’ (NRC)

Een paar van de Bozzio-albums op Spotify in een playlist: 


Terry Bozzio Solodrums In Concert

zondag 22 oktober, Muziekodroom, Hasselt
Slagwerkkrant Podium Adams Diest/Lummen

Tickets € 22,50, via www.adams-music.com