aanmelden
Review JBL Eon One Pro
Test portable PA uit Musicmaker 450
Merknieuws 16-05-2018 23:24
Ben je op zoek naar een mild geprijsd portable PA dan is de JBL Eon One Pro een goede keus. Onze test in Musicmaker 450 laat dat zien. Hier op Musicmaker.nl publiceren we de test nu ook, inclusief demovideo's van JBL.

door Hans LauwensAls je de Eon One Pro opstelt naast de door ons eerder geteste Eon One, dan zie je dat het design een beetje is aangepast, maar ook dat beide systemen nauw aan elkaar verwant zijn. Wat is er dan precies gewijzigd? De belangrijkste toevoeging is de ingebouwde herlaadbare lithium ion-batterij. Geweldig! De Pro-versie kan je dus letterlijk overal gebruiken. Volgens JBL werkt de Pro minstens zes uur op een volledig opgeladen batterij. In combinatie met het behouden gebruiksgemak en het compacte design van het systeem, biedt dit natuurlijk interessante voordelen en mogelijkheden.Over compact gesproken: JBL is een beetje gaan ‘downsizen’: een nog compacter en zelfs iets lichter product met hetzelfde vermogen. Er werd bijvoorbeeld gekozen voor een 8 inch-woofer in de submodule in plaats van de 10 inch in de Eon One, zonder daar - bij op het eerste gehoor aan prestaties in te leveren. Het design is nog net iets slanker geworden. Verder werd de ingebouwde mixer behoorlijk uitgebreid en werden er enkele toffe features toegevoegd.


COMPACT
Net als de ‘gewone’ Eon, is de Pro bedoeld voor (akoestische) muzikanten die zonder gedoe op kleinere locaties een goed klinkende versterking willen. Maar de toevoeging van de batterij opent uiteraard nieuwe deuren. En dat zullen niet zelden deuren naar buiten zijn. Het Eon-systeem blijft een uiterst compact geheel dat de ondertitel ‘all-in-one’ zeer waardig is. Het spreekt voor zich dat je geen reuzepubliek kan bespelen wanneer je je volledige PA-set met de fiets kan vervoeren en met één hand naar binnen draagt, maar het hoeft ook niet altijd groot, groter, grootst te zijn. Kwaliteit is wat telt.

AANGENAAM
Zoals gezegd werd de Eon One Pro een beetje ‘afgeslankt’ ten opzichte van de Eon One. Over smaak kan je natuurlijk discussiëren, maar het design maakt een aangename indruk. Door de ‘tussenpaaltjes’ en de topmodule te versmallen, is het geheel zeer handig en goed hanteerbaar. Het roept wel de vraag op of er nog wel voldoende fysieke stevigheid rest om het geheel ‘roadproof’ te houden. In alle normale omstandigheden zal dat geen probleem zijn, maar heel soms gebeurt het dat muzikanten te diep in het glas kijken en daardoor bepaalde handelingen minder gecontroleerd uitvoeren.

OVERZICHTELIJK
De bediening van de ingebouwde mixer is nog steeds zeer intuïtief. JBL stelt ons wel meer kanalen ter beschikking. Er zijn nu vier ingangskanalen met gecombineerde jack/XLR-aansluiting, twee Hi-Z inputs, mini jack, RCA, bluetooth, usb… Nog steeds met ingebouwde reverb en equalizing per kanaal en nu ook met inschakelbare fantoomvoeding op twee inputs en met een XLR pass thru-aansluiting om het signaal door te lussen naar een tweede systeem. Vrij compleet dus, maar nog steeds overzichtelijk. Nieuw in het design is het ‘klepje’ (handvat) dat dienst kan doen als tabletstand (handig in combinatie met de usb-poort waarmee je je apparaten kan opladen) en de bevestigingsmogelijkheid voor enkele accessoires ‘on top’. Zo kan je bovenop het zuiltje bijvoorbeeld een kleine camera installeren, of een lichtmodule.

MUZIKAAL
De klank is erg vergelijkbaar met die van de Eon One; een typische JBL-sound. De Pro klinkt zeer gedetailleerd en zuiver en heeft voldoende fundament. Verwacht geen overvloed aan dreunende bassen, we moeten immers realistisch blijven en beseffen dat een 8 inch-woofer geen wonderen kan verrichten. Reken wel op een zeer mooie, uitgewogen klank. Het klinkt muzikaal: zacht maar toch stevig, professioneel. Het hoog krijgt soms een tikkeltje agressie, maar dat wordt nooit storend. ‘Agressie’ heeft hier trouwens allesbehalve een negatieve bijklank. Misschien moet ik het eerder ‘directheid’ noemen. De limiter beschermt het systeem zoals het hoort en heeft een zachte en niet-abrupte werking.

PROFESSIONEEL
Onze bevindingen van de Eon One waren overwegend positief. De Pro voegt hier een ingebouwde oplaadbare batterij en enkele erg handige features aan toe. De Eon One Pro haal je in huis voor € 1499,-. Dat is vijfhonderd euro meer dan je betaalt voor een gewone Eon One. Gezien de extra’s is dat behoorlijk strak geprijsd. De JBL Eon Pro One is daarmee een zeer interessante oplossing als je graag mobiel wilt zijn en zelf je versterking wilt regelen. De Pro biedt een professioneel geluid waar je veel plezier aan zult beleven. 

Download de test - klik op het pdf icoontje bovenin de linkerkolom. 

Bekijk de videodemo door JBLDe Eon One Pro live: Ellen Varner

https://www.jblpro.com/Microsite-eonone-pro/