aanmelden
Fender Tuner-app voor iPhone
Gratis handigheidje, hopelijk ook snel voor Android
Merknieuws 21-08-2016 19:45
Op de Fender-website is sinds jaar en dag een stemapparaat te vinden, maar die werkt met tonen en is daarmee wat onhandig. De stemapparatenwereld is sowieso veranderd en de polytuners en stem-apps zijn niet meer weg te denken uit bas- en gitaarland.

Wij zijn van mening dat alle gitaristen en bassisten in bands verplicht een stemapparaat moeten hebben en dan een zogenaamde stagetuner. Terwijl de gitarist zijn of haar intro begint kun jij als bassist in stilte stemmen en vice versa. Niks ergers dan ontstemmende (bas)gitaren of stemmen terwijl de zaal meeluistert.

Zo'n twintig jaar geleden had je weinig keuze. Op mening pedalenbord sierde een Boss TU, bij grote namen zag je de 19"-racktuners oplichten en dan waren er nog de dure stroboscooptuners van Peterson. De laatste jaren kwamen er steeds meer tuners bij. Korg werd een grote speler en TC Electronic veranderde de wereld definitief met de PolyTune, waarbij je de stemming van meerdere snaren tegelijk kunt zien. De clip-on-tuner is ook al zo'n grote verandering. Samen met de app, en ook met de clip-on doet het Deense TC goede zaken. 

Qua apps is er veel te krijgen in de app-stores van Android en iPhone. Het is geen perfecte vervanger voor een stagetuner of een clip-on-tuner, we zouden ze niet voor de volle 100% vertrouwen in studiosituaties, maar ze hebben zo hun voordelen. Als wij bassen van nieuwe snaren voorzien, dan doen we dat snaar voor snaar, dus er blijven er altijd drie op spanning. Hoe handig is het dan om een neksteuntje te hebben voor je bas en een app als de gratis gString. Leg je telefoon op de body, leg de snaar om en breng hem op stemming. Ook tijdens al die keren dat de clip-on op de andere bas zat, in de andere tas zat of gewoon thuis lag... De tuner-app zorgde menigmaal voor redding!

Fender komt nu met een gratis eigen app, die momenteel alleen voor iPhone beschikbaar is. Wij gaan er vanuit dat de Android-versie snel zal volgen.