aanmelden
NAMM-verslag Dag 1
Een greep uit alle nieuwe gear!
Merknieuws 21-01-2016 18:05
De NAMM in Anaheim, Los Angeles bruist weer! Hieronder een selectie uit al het moois wat wij op deze eerste dag al voor je gespot hebben.

Roland/Boss
Als het aan Roland en Boss ligt wordt het een goed jaar voor gitaristen en bassisten, want het meeste nieuws in de ruime stand is voor deze doelgroep bedoeld.
Ten eerste gaat Boss verder op het Waza pad, de vorig jaar geintroduceerde lijn van top-pedalen en nu ook... versterkers. Zo zagen we naast het Waza Craft VB-2W Vibrato pedaal - een verbeterde heruitgave van de VB-2 die van 1982 tot 1986 werd gemaakt - de Waza Amp. Deze versterkertop heeft vier kanalen en maakt gebruik van de Tube Logic technologie zoals ook in de Blues Cube serie toegepast. Daarnaast kan je twee Tone Capsules (ook bekend van de Blues Cube serie) plaatsen. Eén Tone Capsule wordt al meegeleverd en geeft de brown sound. Het clean en crunch kanaal delen een vierbands EQ, net als het Lead 1 & 2 kanaal. De versterker levert maximaal 150 watt, maar heeft ook standen voor 100, 50 en 12 watt. Boss heeft twee bijpassende kabinetten in 4x12 en 2x12 uitvoering.


Verder pakt Boss uit met het VO-1 Vocoder pedaal voor electronische temklanken en talk-box geluiden. Naast een in- en uitgang heeft het pedaal aansluitingen voor een microfoon en effectloop.
Voor de bassist brengt Boss de BC-1X Bass Comp uit, een studiokwaliteit multiband compressor in pedaalformaat. De gainreductiemeter geeft op elk moment duidelijk de mate van compressie aan.

 

 

Een ander meer op lifestyle gericht Roland-nieuwtje is de leuke JC-01 Bluetooth Audio Speaker. Hiermee kun je audio van je mobiele apparaten weergeven. De stereo speaker heeft een ingebouwde accu en een extra gitaar/audio ingang. Ook bellen is mogelijk via de JC-01. 

Arturia MaxiBrute analoge synth

De Arturia MaxiBrute synthesizer is -verrassing!- de grote broer van de MiniBrute; monofoon en volledig analoog.  Maar behalve een 3-octaafs toetsenbord met pitch en modulatie wielen, heeft ie een fraai bedieningspaneel vol knoppen, twee displays en een opvallend grote modulatiematrix. MaxiBrute heeft 3 vco’s met de beroemde Metalizer functie en twee multi-mode vcf's; een steiner filter en een ladder filter, beide voorzien van de Brute Factor en Drive functies. Verder drie envelopes, twee lfo’s en veel meer. www.arturia.com

 

 

 

Arturia KeyStep

De Arturia  KeyStep is vergelijkbaar met de BeatStep maar dan met toetsen in plaats van drumpads. Het apparaat is zeer compact met 2,5 octaaf aan minitoetsen en pitch en modulatie ribbons. De minitoetsen worden in combinatie met een shift knop gebruikt om parameters in te stellen. Je kunt kiezen tussen sequencer mode of arpeggiator mode. Op de achterkant vind je usb,  midi in en uit plus drie cv uitgangen (pitch, gate en mod), analoog sync in/uit en een connector voor een sustainpedaal. www.arturia.com

Nord Piano 3

Clavia Digital Musical Instruments AB brentg een nieuwe piano uit, de Nord Piano 3. De  gewogen 88 toetsen maken gebruik van een nieuw drievoudig schakelend keybed en men heeft de toucher nog verbeterd door Virtual Hammer Action Technology. Met een nieuwe bekleding van de toetsen voelt het veel meer als echt ivoor. Kortom, Nord Piano 3 voelt echt aan als een vleugelpiano. Het nieuwe display is veel beter leesbaar en het geheugen is groter geworden met 1 GB voor de Nord Piano Library en 256 MB voor de Nord Sample Library. www.nordkeyboards.com

 

PreSonus Studio 192 mobile

 

Studio 192 Mobile is een 24 bit/192 kHz, usb 3.0 audio interface die perfect integreert met PreSonus' eigen Studio One daw. De Interface heeft twee analoge inputs met digitaal bestuurde pre-amps en Burr-Brown converters. Verder kunnen maximaal 18 digitale in- en outputs gebruikt worden, een maal S/Pdif en een maal Adat. Studio 192 Mobile heeft verder een talkback plus mono- en dimschakelaars, wordclock i/o, een hoofdtelefoonuitgang en zes gebalanceerde analoge outputs.

Je krijgt er Studio One Artist bij met de Fat Channel – draait op dsp van de interface- met o.m. eq en compressie, die je realtime voor monitoring of voor de opname kunt gebruiken. Vanuit de software kun je de pre-amp gain instellen en latencyvrije monitormixen maken. Met de iPad app Studio One Remote kun dat ook allemaal draadloos bedienen. meer info

 

IK Multimedia iLoud Micro Monitor

 

IK Multimedia introduceert nieuwe draagbare mini-monitors die ondanks hun compacte formaat een lineaire weergave, minimale kleuring en veel headroom zouden leveren, dankzij de ingebouwde dsp. De iLoud Micro Monitor is de kleinste actieve monitor ter wereld, claimt de fabrikant. Dit tweewegsysteem heeft een 50 watt klasse D versterker, een 3/4" dome tweeter en een 3"woofer met een grote bass-reflex poort voorop. Achterop zitten een volumeknop, 3 eq schakelaars, tulp ingangen, een trs jack aux input en een aansluiting voor de losse voeding. Ze kunnen ook draadloos via Bluetooth hun input ontvangen. meer info

 

Roland EC-10 El Cajón

De Japanners van Roland hebben iets bijzonders in elkaar gezet. De EC-10 El Cajón is een akoestische cajón waar je elektronische sounds overheen kunt layeren. Het ding heeft 30 ingebouwde klanken die je met twee achter de slagplaat weggewerkte triggers kunt aansturen. Die getriggerde klank wordt uitversterkt door een speaker achter het klankgat, dat overigens in de slagplaat zit in plaats van in de achterkant. De akoestische cajónklank moet je eventueel nog met een microfoon uitversterken. De El Cajon werkt met een adapter, maar ook op zes AA batterijen en dat maakt het ding heel mobiel.  
 

Sabian
Sabian is er ook altijd als de kippen bij op de beursvloer . Ieder jaar stelt het merk het op donderdagochtend om half 11 het productnieuws voor, 30 minuten na de officiele aanvang van de beurs. Dit jaar is het belangrijkste nieuws de XSR bekkens, als vervanging van de middenklassse XS20 reeks. De XSR's zijn net als de XS20 gemaakt van B20 bekkenbrons, maar de vorm van de cups en het profiel van de bekkens is volledig herzien. Dat levert volgens Sabian een veel muzikaler bekken op.

Yamaha Recording Custom
Yamaha viert de terugkeer van de Recording Custom. De set heeft veel van de features van de originele 9000 serie drums, maar is op een aantal punten aangepast om wat meer aan de eisen van deze tijd te voldoen. De set werd in samenspraak met Steve Gadd ontwikkeld en er is ruim drie jaar aan de kit gewerkt.  Anders dan de originele Recording Custom wordt het nieuwe exemplaar in de Chinese Yamaha fabriek gemaakt, waar onder andere ook de Live Custom vandaan komt.

Zildjian
Zildjian introduceert de vervanger van de betaalbare ZHT serie. De nieuwe S-serie is gemaakt van een B12 legering van 88 procent brons en 12 procent tin. Er zijn maar liefst 33 modellen in de reeks verkrijgbaar dus je kunt zonder problemen een heel complete set zamenstellen. De S-serie is vernoemd naar Sally Zildjian, grootmoeder van de huidige directeuren Craigie en Debbie. Sally was een van de mensen die haar man Avedis Zildjian III in de jaren twintig ervan wist te overtuigen om het familiebedrijf over te nemen. De rest is geschiedenis, zoals dat heet.

Morgen meer!