Stefanie Mannaerts gekozen tot beste muzikant bij de MIA's

Uitreiking van de prestigieuze Music Industry Awards

Muzieknieuws 28-01-2023 08:01

Afgelopen donderdag kroonden Stromae en Pommelien Thijs zich tot grote winnaars van de Music Industry Awards (MIA's) 2022. Beiden mochten op deze vijftiende editie van de MIA's drie awards mee naar huis nemen. Stefanie Mannaerts, drummer-zangeres van Brutus werd door het publiek gekozen tot beste muzikant.

 

De meest opvallende winnares van de avond is misschien nog wel Stefanie Mannaerts. Nadat ze in 2019 al eens genomineerd werd in de categorie Alternative, weet ze nu de prijs voor beste muzikant binnen te slepen. Het afgelopen jaar maakte ze furore met haar band Brutus waar ze zowel zingt als drumt. Check het interview uit december 2020 waarin Musicmaker sprak met Stefanie en haar bandleden via deze link.

De jury was vooral te spreken over het album 'Unison Life' dat eerder dit jaar in oktober uitkwam. Een album dat elementen van post-hardcore combineert met vleugjes metal, math-rock en punk. Zo steengoed dat het eigenlijk al lang duidelijk was dat Mannaerts er met de prijs vandoor zou gaan. 'Unison Life' was Musicmaker's Release van de Week in oktober 2022. Waarom vinden wij 'Unison Life' zo'n geweldig album? Check het via deze link.

Het is de eerste keer dat de zangeres van Brutus in de prijzen valt. In het voorjaar zal ze samen met haar band op tournee gaan langs alle grote festivals in binnen- en buitenland. Zo staat de op 15 juni op het Copenhell Festival in Kopenhagen.

Spectaculaire opener vanop het Atomium
De MIA’s-show werd spectaculair geopend door Oscar and the Wolf. Max Colombie bracht zijn hit ‘Warrior’ vanop de bovenste bol van het Atomium. Ondanks dat de frontman van de Brusselse elektropopact helaas niet naar huis ging met een MIA was dit er zeker een voor de boeken. Check het volledige optreden in de onderstaande video. 

Na het epische optreden van Oscar and the Wolf was het dan eindelijk tijd voor de prijsuitreiking in Paleis 12 in Brussel (die je nu nog terug kan kijken op VRT één, de uitzending van donderdag 26 januari). Camille nam deze editie haar eerste MIA’s mee naar huis: die voor ‘Nederlandstalig’ en voor ‘Pop’. Ook Metejoor mocht twee MIA’s op zijn naam schrijven: ‘Album’ voor zijn debuut ‘Metejoor’, en ‘Solo man’. Nog een dubbele triomf was er voor het duo Charlotte Adigéry & Bolis Pupul met MIA’s in in de sectorcategorieën ‘Artwork’ en ‘Producer’, die laatste samen met Stephen en David Dewaele.

Tamino haalde het in de categorie ‘Alternative’. Regi won voor het tweede jaar op rij in de categorie ‘Dance’. Clouseau werd bekroond als ‘Groep van het jaar’, Coely in de categorie ‘Hiphop’, en Willy Sommers in de categorie ‘Vlaams populair’.

Lifetime Achievement Awards

Zoals eerder aangekondigd werd de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Vaya Con Dios. De Belgische popgroep wordt zo geëerd voor haar indrukwekkende parcours en oeuvre. Dani Klein kreeg, als laatste originele lid van de band, de onderscheiding uit handen van Stromae.

Hedwig De Meyer, de oprichter van Stageco, mocht de Sector Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Met deze award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Onder impuls van Hedwig De Meyer groeide Stageco de afgelopen decennia uit tot een gerenommeerd en veelgevraagd podiumbedrijf met verschillende buitenlandse filialen. 

De grote winnaars

Nieuwkomer Pommelien Thijs was voor vijf categorieën genomineerd en won in de categorieën ‘Doorbraak’, ‘Solo vrouw’, en ‘Hit van het jaar 2022’ voor haar song ‘Ongewoon’. Die laatste MIA kreeg ze uit handen van de eerste minister van België Alexander Decroo en de Belgische Eurovisiesongfestival-kandidaat Gustaph. Pommelien won zo haar eerste MIA’s en trakteerde het aanwezige publiek en de kijkers live op een knallende versie van haar Hit van het jaar.

Stromae verzilverde zijn nominaties voor de sectorcategorieën ‘Auteur/componist’, ‘Live act’ en ‘Videoclip’ (voor L’enfer). Zo kon hij door de jaren heen in totaal al 20 MIA’s op zijn naam schrijven. Een absoluut record. Bekijk hieronder de videoclip van L’enfer waarmee Stromae een nieuwe fase in zijn imponerende carrière introduceerde. 

 

 Pommelien Thijs

 

zoeken
zoeken