aanmelden
Release van de week: Amsterdam Klezmer Band - Fortuna!
Vandaag verschenen - 13 maart 2020
Muzieknieuws 13-03-2020 13:28
De Amsterdam Klezmer Band tovert elke zaal om in een kolkende, dansende massa. En dat doet dit zevental al bijna 25 jaar! Fortuna is het zestiende(!) album en de band zegt hierop een nieuwe koers in te zijn geslaan.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist. 

Live weten de vier blazers, percussionist, contrabassist en accordeonist van de Amsterdam Klezmer Band de meest kritische toeschouwer snel te overtuigen met superswingend en groovend samenspel en geïnspireerde solo’s.

Het is niet altijd makkelijk zo’n goede live-energie naar plaat te vertalen. Om dit te bereiken willen bands willen nog wel eens de fout maken in de studio té energiek te willen klinken. Het uiteindelijke resultaat klinkt dan eerder gehaast dan opwindend.

Dit soort beginnersfouten maakt Amsterdam Klezmer Band al heel lang niet meer. Maar de band wilde wel eens andere energie in de band brengen en trok daarom producer Stefan Schmid (Zuco 103) aan. Aan hem de taak om de band -volgens het persbericht - uit zijn ‘comfort zone’ te halen en ‘onderlinge patronen te doorbreken’. Als je al zo lang samenspeelt als de Amsterdam Klezmer Band is het begrijpelijk dat de bandleden dit een aantrekkelijk idee vonden.

Spelplezier
Toch is Fortuna! geen wezenlijk ander album geworden. We horen hier en daar exotische geluidseffecten en enkele onverwachte muzikale invloeden, maar de Amsterdam Klezmer Band heeft altijd al een eigen(-tijdse) kijk op klezmer gehad. Producer Stefan Schmid’s grootste verdienste is de warme en dichtbij klinkende sound, die je haast het gevoel geeft dat de band live voor je staat te spelen.

Verder klinkt de Amsterdam Klezmer Band helemaal in zijn comfort zone: soepel swingend, spannende arrangementen, nu en dan een rap in onvervalst Amsterdams van bandleider/saxofonist Job Chajes en net zoveel virtuositeit als spelplezier.

Luister hier de sinlge Tanz Tanz:

 

En hier het hele album: