aanmelden
Release van de week: The Kik - Jin
Vandaag verschenen - 14 februari 2020
Muzieknieuws 14-02-2020 08:24
Een nieuw album, een nieuw geluid: The Kik vindt op het kersverse album Jin zichzelf opnieuw uit met synthesizers.  

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Na drie studioalbums, de plaat met Armand, het tussendoortje Hertaalt en de Boudewijn de Groot-coverplaat pakt The Kik door met sterk eigen werk. Met een nieuwe sound, gedreven door synthesizers. 

Synths
Zanger Dave von Raven kocht een clavioline en raakte geïnteresseerd in andere oude synthesizers, uit de jaren zeventig en tachtig. De aanschaf van een Juno 60 gaf uiteindelijk de doorslag voor een zoektocht naar een nieuw geluid. Op de eerste single Plekken Waar Je Niet Mag Roken is bijvoorbeeld een Siel uit 1975 te horen.

Jazz Bass
Niet alleen de synthesizers leggen andere accenten, in plaats van de oude, vertrouwde sixtiesbas speelt Marcel Groenewegen nu op een Fender Jazz Bass. 

Fender Jaguar
Gitarist Arjan Spies bespeelt tal van gitaren, waaronder zijn Fender Jaguar, waarover hij dit geinige filmpje postte. 

Overige gitaren op JinFender Telecaster en de Dearmond Starfire Special.
Amps: Guyatone Reverb Custom, Rickenbacker TR-75 en Elk FS-120
Effecten: Ibanez Stereo Chorus, Ibanez Analig Delay, Boss Overdrive, JMI Tonebender fuzz, Roland Bee Baa fuzz.

Basis live
Ook in de studio ging het ditmaal anders, bij de vorige albums zaten ze twee weken in de studio, praten wat over de nummers en gingen ze opnemen. Ze hebben het nu anders gedaan, ze hebben live de basis ingespeeld en zijn daarna aan de invulling van de details gaan werken.

Recensie
In Musicmaker 473, maart 2020, schrijft Nico Slagter in zijn recensie: 'Bijzonder hoe ze op het smalle koord balanceren tussen pastiche en origineel, maar altijd wel een eigen smoel weten te behouden.' Meer lezen? Check Musicmaker maart.  

Volgende week start de uitgebreide releasetour van The Kik.Een voorproefje met een van de nummers van Jin, in de live-versie. 

Luister hier naar Jin: