aanmelden
Release van de week: Delain - Apocalypse & Chill
Vandaag verschenen: 7 februari 2020
Muzieknieuws 07-02-2020 15:56
De symfonische metalband Delain begon in 2007 en draait al jaren mee aan de internationale top. Ook rond het verschijnen van het nieuwe album Apocalypse & Chill staat er een uitgebreide internationale tour gepland.

De hoes van Apocalypse & Chill lijkt een variatie op de hoes van Crisis, What Crisis? van Supertramp. En hoewel de symfonische metal van Delain put uit een heel ander vaatje, is het thema van Apocalypse & Chill hetzelfde. De teksten handelen voornamelijk over de vermeende afgrond die de westerste beschaving nadert en de onverschilligheid die daarover heerst. Apocalypse & Chill wil een ‘wake up call’ zijn. Een thema dat uitstekend samengaat met de symfonische pop/rock die er uitstekend in slaagt een groots gevoel neer te zetten.

Apocalypse & Chill is het vijfde album van Delain. De huidige bezetting bestaat uit oprichter en toetsenist Martijn Westerholt , zangeres Charlotte Wessels, bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije, drummer Joey de Boer en gitarist Timo Somers. De vertrokken gitarist Merel Bechtold speelt alleen nog mee op het nummer Masters Of Destiny.

Invloeden
Apocalypse & Chill is een verzameling uiterst precies en strak geproduceerde songs met zware gitaarriffs en orkestpartijen. Voor het eerst is er samengewerkt met een echt koor. De zang van Charlotte Wessels houdt de rijke variatie aan arrangementen en geluidsuitbarstingen bijeen. Ook het gitaarwerk van Timo Somers is opvallend in zijn virtuositeit en strakheid. Als enige gitarist in de band heeft hij veel rollen te vervullen en dat doet hij overal zeer overtuigend. Zijn gitaarwerk gaat ook goed smaen met het toetsenwerk van Martijn Westerholt. In veel nummers gebeurt dat in vette symfonische partijen die kenmerkend zijn voor het genre, maar er zijn ook invloeden uit de EDM en trance. Elektronische muziek is een duidelijk onderdeel van de sound van Delain geworden.

Een afwijkend nummer op het album is Ghost House Heart: een intiem klinkende pianoballad. Martijn over de totstandkoming ervan: ‘Dit nummer is spontaan ontstaan toen ik met Charlotte aan het spelen en zingen was. Het ging vanzelf. Het is een mooie onderbreking van de sfeer van het album geworden. En voor mij ook erg fijn om weer eens piano te spelen.’

Op 14 februari speelt Delain in TivoliVredenburg in Utrecht de Nederlandse releaseshow.

 

Kijk hier de single On Second:

 

Luister hier naar Apocalypse & Chill: