aanmelden
Release van de Week: Rammstein - Rammstein
Vandaag verschenen - 17 mei 2019
Muzieknieuws 17-05-2019 06:05
Duitse metalband Rammstein komt vandaag uit met hun nieuwe gelijknamige album. Dit is hun eerste studioalbum in tien jaar tijd na Liebe Ist Für Alle Da (2009). Ook is het de eerste plaat waar Jacob Hellner niet meer de producer van is.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Musicmaker-redactie pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Na meer dan twee decennia als een van de meest dynamische live-acts in de metalscene, besloot de band weer terug te keren naar de studio, vertelt gitarist Richard Kruspe. ‘Voor mij was een van de redenen om weer platen te gaan maken, dat we de populariteit als liveband in evenwicht brengen met daadwerkelijke muziek. Met Rammstein hebben mensen de neiging om te denken aan de show. Ik dacht: “Ik wil geen KISS zijn, waar mensen praten over de make-up en dat soort dingen, maar niemand meer praat over de muziek”.’ Bekijk hieronder de teaser voor het nieuwe album:

Productie
De pre-productie voor het nieuwe album begon al in 2015 met enkele repetities en schrijfsessies. ‘We begonnen met de gedachte: “Laten we samenkomen en proberen drie of vier nummer te schrijven”’, vertelt Kruspe. ‘We besloten niet te veel druk op onszelf te leggen, wat ons enorm heeft geholpen.’

Al snel schreef de band meer dan 35 nummers, die ze uiteindelijk naar 11 hebben teruggebracht. ‘Toen we begonnen te oefenen en ideeën opdeden viel het me op dat het opeens heel goed ging, dat dingen waren veranderd. Plotseling was er een soort van respect dat ik altijd al een beetje miste. We hadden een goede chemie, wat me deed denken aan de tijd dat we net begonnen.’

Nieuwe producer van de band is Olsen Involtini. Al eerder heeft hij gewerkt met Rammstein. In 2001 arrangeerde hij de strijkers van het nummer Mutter en in 2004 van het nummer Reise, Reise. Verder speelde hij met Kruspe in het zijproject Emigrate.

Ophef
Na het uitbrengen van de eerste single, Deutschland, kreeg de band niet alleen maar reacties van enthousiaste fans. De clip van Deutschland kwam namelijk samen met veel ophef. Dit is te wijten aan de vele verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog in de clip. Een weerwoord heeft de band nog niet gegeven. Beluister hieronder het nummer Deutschland en bekijk de clip: Rammstein speelt 25 juni in De Kuip, Rotterdam. 

In MusicMaker 461 publiceerden we een interview met gitarist Paul Landers over zijn Fly Rig PL1. De test van de PL1 vind je elders op de Musicmaker-site

Beluister hieronder het gehele album: