Release van de Week: Rowwen Heze - Voorwaartsch

Vandaag verschenen - 26 april 2019

Muzieknieuws 26-04-2019 09:04

Rowwen Heze komt vandaag uit met hun nieuwe album Voorwaartsch. De plaat wordt ook op vinyl uitgebracht. Zelf beschrijft de band het album als ‘een werkstuk waarin alles samenkomt’.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De MusicMaker-redactie pikt er elke vrijdag een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Rowwen Hèze bestaat al sinds 1985 en komt uit America (Limburg). De band zingt overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp. De muziek varieert qua genre van gevoelige ballads tot snellere Tex-Mex- en folknummers.

Ook het album Voorwaartsch bevat deze herkenbare stijlen, maar wel op een andere manier volgens producer Huub Reijnders. Toen hij de demo van de track Leidingwater hoorde was hij onder de indruk. ‘Ik begreep meteen dat ze iets nieuws wilden proberen en dat snapte ik volledig. Na 35 jaar moet je als band toch om je heen gaan kijken. Ze wilden hun eigen sound niet verliezen, maar het moest wel worden opgefrist.’ Beluister hieronder de track Leidingwater:

De producer is onder andere bekend van zijn werk met BLØF, Wende en Guus Meeuwis. Eerst had frontman Jack Poels zijn twijfels, maar het leek al snel goed te zitten: ‘We kregen een mail waar boven stond: “Mannen, Voorwaartsch!” Ik wist wel dat Huub Zoutelande van BLØF had gedaan, maar dat was het wel. Uiteindelijk bleek hij de perfecte keuze te zijn.’

Modestus Records
Het album wordt uitgebracht door Modestus Records, het platenlabel van Guus Meeuwis. Dit platenlabel werd in 2009 opgericht nadat het artiestenbureau The Entertainment Group failliet werd verklaard. Andere artiesten die deel uitmaken van dit platenlabel zijn onder andere singer-songwriters Rob Dekay en Bjorn van der Doelen.

Rowwen Heze en de Brabantse muzikant kennen elkaar al jaren, maar in januari 2018 ontstond pas het idee voor de samenwerking. Dit was precies het steuntje in de rug dat Rowwen Hèze nodig had. Frontman Jack Poels had namelijk geen plan toen hij begon met het schrijven van de tracks: ‘Dat was een heerlijk gevoel. Uiteindelijk heb ik er twintig in mijn eigen tempo afgemaakt. Daarvan zijn er 13 op “Voorwaartsch” gekomen.’ Ook is er een track die ze samen met zangeres Blackbird, die samen met Poels in dialect zingt.

In Musicmaker #466 - die 16 mei verschijnt - staat een uitgebreid interview met frontman Jack Poels.

Tourdata:
3 mei – ECI Cultuurfabriek, Roermond
4 mei – Hedon, Zwolle
9 mei – De Pul, Uden
10 mei – Feesttent, Geulle
11 mei – Nederweerd-eind
16 mei – Gebouw-T, Bergen op Zoom
17 mei – Doornroosje, Nijmegen
18 mei – 013, Tilburg
24 mei – Fluor, Amersfoort
26 mei – Kasteelpark Ter Horst
29 mei – Feesttent Aarlanderveen
30 mei – Tractorpulling terrein, Lochum
31 mei – Patronaat, Haarlem
9 juni – Pinkpop, Landgraaf
15 juni – Parkfeest, Oosterhout
16 juni – Babbels live, Assendelft
7 juli – Dreamfields festival, Lathum
14 juli – Bospop, Weert
20 juli – Zwarte Cross, Lichtenvoorde
31 augustus – Beach Event, Son
7 september – Tuckerville, Enschede

Beluister hieronder het gehele album:

 

zoeken
zoeken