In de oefenruimte met Judy Blank

In de ban van een olijfgroene Gibson ES-330

Muzieknieuws 18-10-2018 10:10

Onlangs woonden we een repetitie bij van Judy Blank en haar band in de Rotterdamse studio RealMusicRoom. Zoals je kunt lezen in Musicmaker 461 (november 2018) was Judy vooral in haar sas met haar nieuwe olijfgroene Gibson ES-330. Dus laten we die hier eens nader bekijken!

Als Judy Blank op het podium staat, zie je haar naar eigen zeggen 'tachtig procent van de tijd' met een Gibson J-45. De dag voor ons bezoek aan de RealMusicRoom-studio, waarvan Judy Blank-drummer Jan Pohl mede-eigenaar is, kwam Judy echter in het bezit van haar nieuwe gitaar: een Gibson ES-330, in de kleur "olive drab green". Die moest natuurlijk uitvoerig getest worden!

Judy vertelt over haar ES-330: 'Dit is echt mijn droomgitaar. Hij is licht, er zitten niet al te veel knoppen op, maar wel twéé P90-elementen in plaats van één. O, en hij is dus groen, haha!


Luxe repeteren in de opnamestudio RealMusicRoom

Judy vervolgt: 'Het begon eigenlijk met de aanschaf van een Amerikaanse Tyler JT-14-buizenversterker - vergelijkbaar met een Fender Deluxe Reverb. Daar hoorde natuurlijk een nieuwe gitaar bij, haha. Ik had al een paar verschillende modellen geleend: een Telecaster en een Stratocaster. Maar in maart dit jaar opende de gitaarwinkel Max Guitars in Utrecht. Ik was als een kind zo blij. Ik kwam daar met mijn Tyler-versterker en vertelde dat ik twee weken naar Nashville zou gaan om mijn nieuwe album op te nemen (Morning Sun, red.). Ik kon de versterker daar wel twee weken achterlaten en zo konden zij er wat gitaren op testen.'

Slim als ze is, vraagt Judy Blank om een wederdienst. Judy: 'Ik dacht: als zij mijn versterker twee weken mochten lenen, dan mocht ik misschien wel twee weken een gitaar lenen. Dat mocht. Maar ik wist niet precies wat ik wilde. Toen liet de verkoper mij zijn ES-330 proberen. Later die week kreeg hij eentje binnen in "olive green drab". Die mocht ik best lang lenen, onder meer voor radio-optredens en zo. Op een dag werd ik echter gebeld: ik moest de gitaar terugbrengen, omdat iemand helemaal uit Delft hem wilde uittesten om eventueel te kopen. Ik leverde de gitaar weer in en ging weer twee weken naar Amerika. Bij terugkomst bleek de gitaar verkocht. Ik dacht dat het een grap was! Toen belde de verkoper met de Max Guitars-winkel in Den Haag, en gelukkig bleek daar al een tijdlang eenzelfde model gitaar voor me te liggen. Die hadden ze voor me achtergehouden. Ik heb hem meteen opgehaald en loop er nu helemaal mee te stralen!'


Judy Blank in haar sas!


En ze repeteerden nog lang en gelukkig...

Fotografie: Kim Balster

www.judyblank.com

Het volledige interview met Judy Blank lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #460, november 2018 (tot 23 november zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!

zoeken
zoeken