aanmelden
‘Stille kracht’ Bernard Gepken
De liefde voor studiowerk en gear
Muzieknieuws 20-06-2018 12:29
Bernard Gepken is een veelgevraagd sessiemuzikant, songwriter en producer. Hij heeft bijvoorbeeld samengewerkt met Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Henny Vrienten, Rob de Nijs en Babette van Veen. In Musicmaker 457, juli/augustus 2018, lees je een uitgebreid interview met Bernard. Hieronder vertelt hij alvast over zijn liefde voor het studiowerk. Want of het nu in Wisseloord is, of gewoon in zijn eigen thuisstudio, Bernard voelt zich er als een hamster in het zaagsel.

Openingsfoto: Guido Aalbers

‘Ik vind live spelen natuurlijk helemaal te gek, maar als ik écht zou moeten kiezen, verkies ik de studio boven het podium. Op het podium kun je nog wel eens worden afgeleid door een gapend iemand op de derde rij of een oplichtend telefoontje. In de studio zijn de omstandigheden optimaal, heb je volledige controle. Ook over je sound. Dat is toch wel een ding voor mij. Ik besteed tot in het allerkleinste detail aandacht aan m’n sound. Zo leg ik bijvoorbeeld op elke gitaar een ander merk snaren. Op het podium gaan die details verloren door tussenkomst van microfoons en DI’s.’

In de studio ben ik ook assertiever. Ik kom voortdurend met ideeën voor partijen en arrangementen. Ik zorg er sowieso altijd voor dat ik supergoed ben voorbereid als ik de studio in ga voor een sessie. Als ik bijvoorbeeld word gevraagd voor een gitaarpartij, zorg ik er ook voor dat ik een partij voor banjo en mandoline heb. Het is dan aan de producer of de artiest of ze er daadwerkelijk iets mee gaan doen, maar ik heb gemerkt dat die veelzijdigheid een van de dingen is waarom ik zo vaak voor sessies wordt gevraagd.’

Thuisstudio
Bernards thuisstudio

‘Hier kan ik helemaal mijn besef van tijd verliezen’, vertelt Bernard over zijn thuisstudiootje. ‘En vergeten te eten. Na zo’n dag beland ik dan weer vijf minuten voor sluitingstijd met een verwilderde blik in de Albert Heijn om instant noodles te kopen.’ Hij heeft een kamer in zijn appartement ingericht en uitgerust met apparatuur, zodat hij daar naast mixen en produceren ook instrumentpartijen op bestelling kan opnemen. Tevens heeft hij er zijn instrumentcollectie gestald. En dat is er eentje om ongegeneerd bij te gaan staan watertanden. We zouden er een apart artikel over kunnen schrijven. Echter, vanwege ruimtegebrek doen we even een gouden greep uit zijn collectie snaarinstrumenten. Gaat u even zitten.

Gear
Eerst de akoestische afdeling. Bernard heeft een Gibson J-50 én een J-45. Die laatste is wellicht zijn favoriete instrument. Die is uitgerust met een LR Baggs Anthem, een combinatie van een piëzo-element en een microfoontje onder het bovenblad. ‘Ik speel het liefst met een goede microfoon voor het klankgat, maar als dat niet mogelijk is, is de Anthem voor mij de enige acceptabele optie. Die gitaar heb ik ook het langst van al mijn “mooie” gitaren, dus daar heb ik het meeste op gespeeld. Daardoor heeft ie ook de tijd gehad om beter te gaan klinken dan de rest.’ Hij heeft een Santa Cruz Ron Block Signature (‘echt een bluegrass-kanon’), een 12-snarige Guild F512 en een Martin OM-21 SP (‘voor het tokkelwerk’). Ook heeft hij een RB-250 Mastertone-banjo uit 1976 (‘een soort van heilige graal onder de banjo’s’), een Kentucky KM1000-mandoline.

 
Bernards Duesenberg Mike Campbell Signature

Dan het elektrische arsenaal: een Fender Telecaster, een Haar Telecaster, een Eric Clapton Signature Stratocaster, een Gibson SG, een Fender Jazzmaster, een Fender VI en een Duesenberg Mike Campbell Signature. Over die laatste: ‘Sinds ik ’m heb, is dat eigenlijk mijn main guitar. Die kan als een Les Paul klinken, maar ook als een Telecaster. En hij heeft een tremolo-arm!’ Wat versterkers betreft heeft hij een Fender Blues Junior Lacquered Tweed Limited Edition, een Vox AC4TV en een fantastisch uitziende Tone King Imperial MKII.

Het volledige interview over Bernard Gepken lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #457, juli/augustus 2018 (tot 24 augtustus zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!