aanmelden
Repeteren met Michelle David & The Gospel Sessions
De 'jazzy' aanpak van de Nederlands-Amerikaanse soulsensatie
Muzieknieuws 20-06-2018 12:06
Michelle David & The Gospel Sessions, de band die zijn eigen draai geeft aan klassieke gospel, rhythm & blues en soul, repeteert soms zonder ritme- en blazerssectie. Musicmaker ging op onderzoek uit om te kijken hoe de harde kern, bestaande uit zangeres Michelle David en gitaristen Onno Smit en Paul Willemsen, precies te werk gaat.

Voor elke editie van Musicmaker zoeken we een band op in zijn oefenruimte. In editie 457 (juli/augustus 2018) staat ons bezoek aan Michelle David & The Gospel Sessions opgetekend en lees je alles over de aanpak van deze swingende soulsensatie. Hier vind je alvast een voorproefje.

WILLEMSEN MUZIEKSTUDIO
Michelle David & The Gospel Session repeteert in Pauls kleine opnamestudiootje, dat vol staat met vintage gitaren, een Hammond, een Leslie-speaker, een piano en een muur van tweed-versterkers. Paul noemt dit de Willemsen Muziekstudio. Die is gevestigd in het gebouw van Electric Monkey: een zeer riante opnamestudio in Amsterdam-Noord, waar acts als My Baby, New Cool Collective, Fink en Tentempiès opnemen - of hebben opgenomen.

Paul en Onno vormen naast de in Amerika geboren en in Amsterdam wonende zangeres Michelle David het hart van Michelle David & The Gospel Sessions. Tijdens liveshow wisselen de gitaristen elkaar soms af op basgitaar, maar tijdens het uitwerken van nieuwe liedjes en repeteren van bestaand materiaal zitten de twee heren met gitaren en versterkers tegenover elkaar, met Michelle naast hun zijde.


Michelle David

JAZZY AANPAK
Soms repeteert de band met drummer Bas Bouma en soms zelfs met een blazerssectie en extra percussionisten. Die passen niet allemaal in Willemsen Muziekstudio, maar gelukkig mag het ensemble gebruikmaken van de grote opnamestudio van Electric Monkey. Die is echter vaak in gebruik. Tijdens de repetitie die we voor Musicmaker bijwoonden, was My Baby er bijvoorbeeld bezig met de opnames voor een nieuw album. En dus repeteerden Michelle, Onno en Paul met z'n drieën in Willemsen Muziekstudio. Gelukkig kan het trio prima inspelen op dit soort situaties en heeft het de aanpassingskwaliteiten van een kameleon. Dit geldt ook voor hun oefensessies. ‘We houden van spontaniteit', verklaart Paul. ‘Live gebeurt er gewoon zoveel meer waarop je kan inspelen dan in een repetitieruimte. Dat valt niet echt te repeteren en dat is ook helemaal niet nodig.’


Onno Smit

Onno: ‘De belangrijkste zaken nemen we desnoods tijdens de soundcheck door, zoals de overgangen die we live tussen onze liedjes spelen. Ook vragen we altijd aan elkaar wie welk liedje graag nog een keer wil doornemen. Verder checken we tempo’s en dergelijke. Dat soort dingen doen we eigenlijk tijdens elke soundcheck wel, zeker wanneer de blazerssectie meedoet.’
Paul: ‘En de rest laten we over aan het lot.’
Michelle: ‘Elke show is weer anders. Niet alles bij ons is uitgedacht; we voeren geen strak getimede theatershow uit.’
Paul: ‘In dat opzicht hebben we dus een soort jazzy aanpak. Er kan van alles gebeuren tijdens een show en improviseren is daar onderdeel van.’


Paul Willemsen 

Fotografie: Robin Looy

Luister hier naar het nieuwste album The Gospel Sessions Vol. 3:

Het volledige interview met Michelle David & The Gospel Sessions lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #457, juli/augustus 2018 (tot 23 augustus zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier!