Repeteren met Nits

Musicmaker betreedt historische Nederpopgrond

Muzieknieuws 18-10-2017 15:10

De Nits schreven dertig jaar geleden de Top 2000-hit In The Dutch Mountains en het gelijknamige studioalbum in de Werf Studio in Amsterdam. Op die plek repeteren zanger/gitarist Henk Hofstede, drummer Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips nog steeds. Hoe kwam de band aan deze bijzondere repetitieplek?

‘We zijn hier gekomen nadat Stichting Popmuziek Nederland, gevestigd in Amsterdam, dit pand aangeboden kreeg van de gemeente', vertelt Henk Hofstede. ‘De vraag was of er bands interesse hadden om het als studio annex oefenruimte te gebruiken. Het was voorheen een gymzaal. De rest van de school die erbij hoorde is in de jaren zeventig afgebrand. Een geluidstechnicus keurde het gebouw af als goede studioruimte, omdat er te veel galm was. Maar wij, The Tapes, The Dutch en nog een paar bands wilden hier alsnog wel repeteren. Wij zijn van al die bands als enige hier gebleven. Nu is het al jaren onze studio, repetitieruimte en werkruimte ineen.’


Bovenaanzicht Werf Studio

Nits’ nieuwe album, genaamd Angst, is op 15 september 2017 verschenen. Net als In The Dutch Mountains is ook Angst compleet opgenomen in de Werf Studio. ‘Van de eerste gesprekken en improvisaties tot aan de mastering’, aldus Rob.


Nits, aangevuld met vaste geluidsman Paul telman (tweede van links) en zijn broer en lichtman Tom (tweede van rechts)

Welke mooiste herinneringen kleven aan deze studio, die op een combinatie van een kunstatelier en een autowerkplaats lijkt? Robert Jan: ‘De concertjes die we hier hebben gedaan, waren erg bijzonder. Toen we net klaar waren met de plaat Ting [uit 1992 - red.], vonden we dat een paar nummers een herkansing mochten krijgen. We dachten: die doen we hier gewoon live in de studio, met publiek erbij, een stuk of vijftig fans. Dat hebben we drie avonden gedaan. Het zijn heel leuke opnames geworden. Op een gegeven moment deed iedereen mee met luciferdoosjes als percussie-instrument. Dat is ook op de plaat gekomen.’


De werkplaats van Paul en Tom, die onder andere decors en lichtinstallaties maken


In de keuken zijn altijd koffie en koekjes te vinden

Foto's: Robin Looy

Het volledige oefenruimteartikel over Nits lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten in onze extra dikke jubileum-editie? Bestel Musicmaker #450, november 2017 (tot 25 november zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) hier! 

zoeken
zoeken