aanmelden
Bluesbaas Joe Bonamassa
Het verhaal achter het pak en de zonnebril
Muzieknieuws 22-06-2017 09:06
Bluesgitarist Joe Bonamassa staat al bijna dertig jaar op het podium. In Musicmaker #447 blikt Joe in een openhartig interview terug op zijn grillige carrière. Hier lees je alvast hoe belangrijk zijn kleding voor hem is.

Je kent Joe Bonamassa van zijn bluesrocklicks, samenwerkingen met Beth Hart of van supergroep Black Country Communion (met o.a. Glenn Hughes en Jason 'de zoon van' Bonham). Solo treedt hij steevast op in een pak en met een zonnebril op. Waar dat vandaan komt, lees je hier.

‘Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik zodra ik het podium op loop, ik een ander persoon word. Ik ben altijd een olifant in een porseleinkast geweest. Ik ging helemaal los. Vooral ook omdat ik niet zo goed wist wat ik met die on-stage persoon aan moest. Ik heb die persoonlijkheid ontwikkeld. En rond 2008 stond er opeens een man in een pak met een zonnebril op het podium. Dat is nu mijn persoonlijkheid geworden. Het is tot een punt gekomen dat mensen me niet meer herkennen zonder dat pak en die stomme zonnebril. Dat is fantastisch, want die gast in het pak komt om acht uur ’s avonds naar buiten en gaat om tien over tien weer naar huis. Ik ga zo niet de straat op, dat zou belachelijk zijn. Het werkt alleen op het podium. Al sta ik bij jamsessies gewoon in mijn eigen kloffie. Die pakken en die aandachttrekkende schoenen ga ik niet publiekelijk dragen. Maar als ik een eigen show heb wil ik een persoonlijkheid op het podium zijn, daar kickt iedereen op. Kijk naar wat David Bowie met Ziggy Stardust deed. Zo ver kun je gaan!’

Succesjaren
‘Het heeft dus tot 2008 geduurd voordat ik een personage bij mijn sound vond. De muziek veranderde niet, maar de act wel. Opeens kreeg de muziek een gezicht. Voordien was ik dikkig, langharig en gekleed als een sloddervos. Je hoorde muziek, maar de persoon die op het podium stond, ging daar niet mee samen. Toen ik dat pak en die bril ging dragen, kwam het allemaal samen. Het duurde lang voordat ik dat doorhad. Ik grap altijd met mijn manager Roy [Weisman, red.] dat we zeventien jaar in hongersnood leefden voordat er tien succesjaren volgden.’

Het volledige artikel over Joe Bonamassa's carrière tot dusver lezen en heel veel andere interessante artikelen voor muzikanten doorspitten? Bestel Musicmaker #447, juli/augustus 2017 (tot 25 augustus zonder verzendkosten én zonder verplichtingen)  hier!