aanmelden
Bij de Soundcheck van Wolfmother
Volle sound te danken aan toetsenist/bassist Ian Peres
Muzieknieuws 01-06-2016 15:28
In Musicmaker 436 lees je ons uitgebreide artikel over de soundcheck van rocktrio Wolfmother. De Australiërs worden in één adem genoemd met bands als Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple. Ter ere van Victorious, hun vierde album, doen de heren Paradiso aan. Als voorproefje op het artikel krijg je hier alvast een interessant inkijkje in de volle sound van de band, die vooral te danken is aan toetsenist/bassist Ian Peres.

Het volle geluid dat Wolfmother weet te creëren, is verbazingwekkend. Andrew Stockdale (zang/gitaar), Alex Carapetis (drums) en Ian Peres (bas/toetsen) leveren met z'n drieën een massieve sound.

Hoge vocalen, snijdende orgels en zware gitaarriffs voeren de boventoon bij de band.  Ian Peres heeft een bijzondere truc om het trio groots te laten klinken. ‘Naast het feit dat we strak spelen en gebruikmaken van harmonieën, speel ik soms toetsen en bas tegelijk. Dat doe ik om delen van het album te kopiëren en het geluid op te vullen. Er heeft flink wat tijd in gezeten om het simultaan spelen onder de knie te krijgen. Ik gebruik deze techniek sinds ik bij Wolfmother zit. Tijdens de eerste tour was er het nummer Phoenix, waarbij een toetsenlijn en een baslijn door elkaar heen lopen. Ik wilde die allebei spelen, maar als ik dat op orgel deed, vielen de lage frequenties weg tegenover de hoge. Toen dacht ik: als ik dat op twee verschillende instrumenten speel, via twee verschillende versterkers, dan hoor je het verschil duidelijker. Vervolgens ben ik hammer-ons gaan oefenen op mijn bas. Als je genoeg distortion op een bas zet, kun je erop tappen. De hand die ik daardoor overhoud, gebruik ik om de leadpartijen op toetsen te spelen.’

Bekijk en beluister hier hoe de heren op volle kracht klinken:Ian's liveuitrusting:

Basgitaren:
1982 Rickenbacker 4001
1969 Emperador E-302

Ian speelt op een Rickenbacker 4001 en een museumstuk uit 1969: een Emperador E-302 uit 1969

Toetsen:
Korg CX3

Ian houdt ervan om het geluid van zijn Korg CX3 flink te vervormen

Versterkers:
Ampeg SVT Classic-top (bas)
Ampeg SVT Classic 8x10”-speakerkast (bas)
Ampeg SVT Classic-top (toetsen)
Ampeg SVT Classic 8x10”-speakerkast (toetsen)

Effecten (bas):
Boss TU-3 stemapparaat
Fuzzrocious Rat Tail distortion
Ampeg Scrambler DI-voorversterker
Tech 21 Killer Wail Wah

Effecten (toetsen): 
Electro-Harmonix Black Finger buizencompressor
Electro-Harmonix Memory Man Deluxe delay
Electro-Harmonix Wiggler buizenvibrato/tremolo
TC Electronic Hall Of Fame reverb
Neo Ventilator Rotary Cabinet Simulator
Cioks Ciokolate voeding

Meer lezen over Wolfmother en héél veel andere muzikanten? Bestel de nieuwe Musicmaker (zonder verzendkosten én zonder verplichtingen) via onze website!