Songwriting Workout met De Toegift op No Man's Land

Met Maxim Ventulé & Tom Gudde, zanger en gitarist van De Toegift

Muzieknieuws 06-10-2023 16:10

Ze waren de parel van de Popronde en op ESNS kregen ze een propvolle zaal met stijve industry professionals aan het zwijmelen. Ja, de Toegift heeft de zeewind in de zeilen. Begin dit jaar verscheen ook nog hun titelloze debuutalbum via Snowstar Records. In Musicmaker 497 vind je een uitgebreid interview door Stijn Gruisen met zanger Maxim Ventulé en gitarist Tom Gudde. Samen doen zij 6 december op muzikantenconferentie No Man's Land de Musicmaker Songwriting Workout.

Hier op Musicmaker.nl vind je audio en video bij het interview. 

Dit is een extra artikel bij het interview met De Toegift in Musicmaker 497, november - december 2023. Deze is nu uit en je kan hem makkelijk en zonder verzendkosten bestellen via muziekmagazines.nl.

foto boven: De Toegift op ESNS 2023 - foto Siese Veenstra

Tijdens de inspiratiesessie over songschrijven op No Man's Land staat tekst centraal als belangrijk onderdeel van hoe je een song schrijft. De Toegift combineert de werelden van eigentaalse poëzie en hedendaagse indiepop tot datgene wat ze het liefst zelf maken: Nederlandstalige indie met invloeden uit jazz.

Tom in het interview in de komende editie van Musicmaker: ‘We hebben wel met de vraag gezeten: wat willen we nou? Toen kwam het idee: we kunnen het ook in het Nederlands proberen. Ik geef toe dat ik daar in het begin niet meteen achter stond, totdat ik onze demo van Nollestrand hoorde. Ik dacht: maar als we dit gaan doen - als dit het niveau is - ben ik helemaal in.’

Maxim: ‘Het begint vaak bij mij, als een soort singer-songwriterversie met alleen gitaar of piano. Als eerste schrijf ik de muziek, en later pas de tekst - ook al is dat een superbelangrijk onderdeel. De muziek zegt al heel veel. Als alles klopt, zit er al veel emotie in, die ik later dan in woorden probeer te vangen. In eerste instantie zing ik nog zonder tekst, gewoon met willekeurige woorden. Gek genoeg komt veel daarvan uiteindelijk toch in het liedje terecht.’

6 december, overdag, in Tivoli Vredenburg, Utrecht: 
Musicmaker Songwriting Workout met De Toegift op No Man's Land

Lees hier alles over het programma No Man's Land.  

EP De vormen voelen vreemd (2023)

Debuutalbum 'De Toegift' (2023)

 

zoeken
zoeken