Terugluisteren: Musicmaker Radio uitzendingen rondom MM496, september-oktober 2023

Elke donderdagavond op Pinguin Radio, 21.00-22.00u

Muzieknieuws 29-09-2023 09:09

Musicmaker Radio! Elke donderdag van 21.00-22.00 uur een uur lang muziek die met de lopende editie te maken heeft, met wat we op onze website en socials publiceren, of muziek gekoppeld aan de events die we aanraden of waar we bij betrokken zijn. Musicmaker Radio op Pinguin Radio! Luister de uitzendingen hier terug!

Gebruik deze link om naar Musicmaker Radio te luisteren - elke donderdag 21.00-22.00 uur op de Indie stream van Pinguin Radio.

Luister de vorige uitzendingen terug. Hieronder vind je alle uitzendingen die horen bij Musicmaker 496, de artikelen op Musicmaker.nl en tal van concerten en events!  

Uitzending 28 september 

Playlist Musicmaker Radio #85 – MM496 - uitzending do 28 september 2023  21.00-22.00 uur.

Clocktopus – World Worry III
Deze week beginnen we met een single die eergisteren is uitgekomen, World Worry III van de nieuwe superformatie Clocktopus, met Maarten Rischen (Shaking Godspeed, Tommy Ebben & The Small Town Villains), Wout Kemkens (Shaking Godspeed, Iron Jinn, De Niemanders), Tommy Ebben (Komodo), Thomas van den Berg (Amber Arcades, Alamo Race Track), Zac Chapman (Electric Company), Ferdy van der Singel (producer van Bløf, Ruben Hein) en producer Rutger Drenth (o.a. KRACH). Initiatiefnemer, multi-instrumentalist en producer Maarten Rischen verbleef een tijd lang in Thailand, nodigde daar zijn muzikale vrienden uit om een maand te spelen en op te nemen, en daaruit is nu deze band geboren.

Indian Askin – Possessed
John Coffey – This Place is Placeless
Pommelien Thijs – Dunne Lijn
BluesShack – Why Don’t You Do Right

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Ruud Houweling – On A Clear Day
Ruud Houweling – Accidental Pictures
Ruud Houweling – Apricity
Vanavond hebben we de primeur van drie nummers van het album Accidental Pictures van Ruud Houweling dat morgen verschijnt. De recensie van Sam van Vijfeijken in Musicmaker luidt: ‘Accidental Pictures is het vervolg op Ruud Houweling’s veelgeprezen solo-debuut Erasing Mountains uit 2017. De gelaagde songs zijn opgebouwd rond gitaar en zang, en bewegen zich op nadrukkelijke grooves, terwijl er met tuba, trombone, klarinet en altviool subtiele invloeden uit Europese akoestische muziek in doorklinken, zowel folk als klassiek. Volgens Ruud ontbreekt er in Nederland namelijk een duidelijke folkloristische muziektraditie. Daarom streeft hij ernaar een authentiek hedendaags singer-songwriter geluid te creëren, waar iets van de geografische oorsprong in doorklinkt. En in die intentie is Houweling op Accidental Pictures zeker geslaagd. Wel in het Engels, want Nederlanders werken tenslotte al eeuwen internationaal en zo deed Ruud dat ook: hij mixte de plaat in Portland in de studio van de succesvolle producer Tucker Martine, met Oz Fritz achter de knoppen die de mooiste platen van Tom Waits mixte. Een prachtige rootsplaat met internationale allure.’
Accidental Pictures is de Musicmaker Release van de Week.

Panda Noir – Drunk
Pale Puma – Haunted by Dreams
Eut – My Imagination
Lotte Walda – Move Mountains

MUSICMAKER EVENT SPOTLIGHT
The Great Communicators – Quandary
Sue The Night – Frontrow
Nusantara Beat – Djanger
Meis – Los
Parker Fans – Bricks
Volgende week donderdag 5 oktober viert de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam (CvA Pop) haar 20-jarig jubileum in 4 zalen van de Melkweg Amsterdam. Zo’n 12 bands en artiesten die studeerden aan CvA Pop treden op, zoals de vijf die we hier laten horen. Meer weten en tickets bestellen, ga naar Musicmaker.nl

 
Uitzending 21 september 

Playlist Musicmaker Radio #84 – MM496 - uitzending do 21 september 2023  21.00-22.00 uur.

Pale Puma – Haunted by Dreams
John Coffey – This Place is Placeless
Tim Knol – Change
Bertolf – The Way I Love You Now – Bluefinger Version
Ismena – This Time

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Indian Askin – Possessed
Indian Askin – The Deal        
Indian Askin – Love & Light
Uit de recensie van Michelle de Ruyter in Musicmaker 496, sept-okt 2023: In 2016 knalde Indian Askin de Nederlandse indierockscene in met het punky debuutalbum Sea of Ethanol. Opvolger Another Round uit 2019 liet horen dat de band ook nog behoorlijk wat sonische troeven achter de hand had. In 2020 klapte de band echter uit elkaar. Er moesten eerst wat persoonlijke demonen overwonnen worden door Nelson Ayala, frontman en brein achter de band. Uit die persoonlijke as rijst nu het nieuwe album Lonely Citizen. Die gaat qua sound verder waar Another Round ophield: eclectisch en driedimensionaal. Opvallend hoe met een ‘standaard’ rock-palet altijd een nét iets afwijkend geluid wordt geschilderd. Er wordt altijd gezocht naar iets nieuws of afwijkend, zoals ze dat in Vlaanderen ook zo aangenaam kunnen.
Lonely Citizen
is Musicmaker’s Release van de Week. Lees meer elders op de site en beluister het hele album.

Guusje – Blijf Nog Even Hier
Lotte Walda – Move Mountains
Yaro Mila – Talk Of The Town
Iron Jinn – Relic
Eut- Please Don’t Look At Me

MUSICMAKER EVENT SPOTLIGHT
Echt! – Mtwk part 1
Joya Mooi – Most Frail
Arp Frique – Reality in Flux
Nusantara Beat – Borondong Garing
Op 22 en 23 september viert Festival Downtown haar 9e editie in de binnenstad van Rotterdam. Een divers evenement dat progressieve, vernieuwende en eigenwijze muziek presenteert aan een breed publiek. Volledig gebouwd op de basis van het Rotterdamse DNA presenteert Festival Downtown op acht podia dit jaar ruim 45 spannende artiesten. Het festival heeft zowel een gratis toegankelijk dagprogramma, als betaald programma in de avond.
In dit Musicmaker uur presenteren we vier Musicmaker favorieten die komende zaterdag op dit festival optreden.
Lees meer over het programma op Musicmaker.nl

 

Uitzending 14 september 

Uitzending 7 september 

Playlist Musicmaker Radio #82 – MM496 - uitzending do 7 september 2023  21.00-22.00 uur.

Deze week beginnen we met twee singles die morgen uitkomen, van Minor Citizen en van Jesperjesper, de nieuwe band van Jesper Albers, drummer van Paceshifters en Wolfmother. Als Release van de Week presenteren we drie songs van het nieuwe album van Eut, dat morgen 8 september uitkomt, en we laten drie nummers horen van bands die op de openingsavond van de Popronde zullen spelen, deze zaterdag in Nijmegen. 

Minor Citizen – I’ve Decided (primeur: komt morgen vr 8-9 uit)
Jesperjesper – Keep An Eye Out (primeur: komt morgen vr 8-9 uit)
Marlene Bakker - Zolaank
Indian Askin – Love & Light
Tim Knol – Change

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Eut – Please Don’t Look At Me
Eut – Stoned
Eut – San Francisco
Uit de recensie in Musicmaker 496 door Yasmin Roelofs: ‘De Amsterdamse band EUT slaat met Be My Reactor een verfrissende nieuwe weg in. In plaats van hun kenmerkende gitaargeluid mogen de nieuw aangeschafte synthesizers voorin zitten en tekstueel gezien graaft zangeres Megan de Klerk zich een weg door depressies en break-ups. Het maakt dat dit album nét dat tikkeltje meer sexy en volwassener klinkt. Wat overigens ook kan komen doordat de plaat is afgemixt door Adam Greenspan, die eerder samenwerkte met Arcade Fire en Bloc Party. Geen zorgen: ook met dit nieuwe geluid ligt er altijd een moshpit op de loer.’

Eut’s Be My Reactor is Musicmaker’s Release van de Week.
Elders op Musicmaker.nl meer info

Bertolf – The Way I Love You Now – Bluefinger Version 
Broeder Dieleman - Ochtendvier
Pale Puma – Haunted by Dreams 
John Coffey – The Revenue Was Sick!
Iron Jinn – Relic
Ismena – This Time

MUSICMAKER EVENT SPOTLIGHT
Subterranean Street Society – Only Your Skins Know – Session 388
Max Hell – Valerio
Yaro Mila – Talk Of The Town
Zaterdag begint Popronde aan een nieuwe tour langs 42 steden. In tig locaties door Nijmegen, van Coffeeshop Kronkel tot en met Doornroosje, zullen zo’n 80 nieuwe bands en artiesten zich van hun beste kant laten zien, waaronder ook de bands die je als eerste in dit uur hoorde, Minor Citizen en Jesperjesper, en de drie bands die dit uur besluiten: Subterranean Street Society, Max Hell en Yaro Mila.  
Zaterdag 9 september, Popronde, veel locaties in Nijmegen  

Uitzending 31 augustus 

Uitzending 17 augustus

Uitzending 10 augustus

Playlist Musicmaker Radio #78 – MM496 - uitzending do 10 augustus 2023  21.00-22.00 uur.

Pale Puma – Haunted By Dreams
Iron Jinn – Relic
Marlene Bakker – Zolaank 

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
De Jeugd van Tegenwoordig – Goed Nieuws
De Jeugd van Tegenwoordig – Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage / Werkstage)
De Jeugd van Tegenwoordig – Dat Mag Niet
Uit de recensie door Stijn Gruisen van het nieuwe album Moderne Manieren in Musicmaker 496, sept-okt 2023: ‘Aan de vooravond van hun zevende show op Lowlands komen onze favoriete etterbakken van De Jeugd Van Tegenwoordig met hun eerste album in vijf jaar. Vjèze, Wiwa en Yayo mogen de coke dan al lang geleden ingeruild hebben voor kookboeken, als ze met z’n drieën zijn doen ze even alsof het weer 2008 is. En is dat niet precies hoe we het drietal het allerliefst zien? Hoogtepunt is het melige Dat Mag Niet: een eindeloze lijst van dingen die ‘tegenwoordig niet meer mogen’ op een sublieme productie van beatmaestro Bas Bron, die het beste van Surinaamse Kaseko en Mario Kart met elkaar verenigt.’
Moderne Manieren is Musicmaker’s Release van de Week.

Rob Klerkx & The Secret – Bigger Than The World
Guusje & Bazart – Blijf Nog Even Hier
Lotte Walda
– Move Mountains

MUSICMAKER’S MUSICIAN’S MUSICIAN
The Band – The Weight (Concert Version)
The Band & Neil Young – Restless (Concert Version)
The Band & Van Morrison – Caravan (Concert Version)
Robbie Robertson – Happy Holidays
Een van de meest invloedrijke muzikanten ooit is 9 augustus overleden. Robbie Robertson begeleidde Bob Dylan toen die overstapte op de elektrische gitaar en zijn hoekige licks zijn onderdeel geworden van het DNA van de Amerikaanse rock. Hij schreef klassiekers als The Night They Drove Old Dixie Down, Up On Cripple Creek en The Weight. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière was de legendarische muziekfilm The Last Waltz, waarin hij vijf uur lang met Dylan, Eric Clapton, Muddy Waters, Joni Mitchell, Neil Young, Dr. John en Van Morrison op het podium stond. Robertson overleed na een ziekbed. Hij werd 80 jaar.

Op Musicmaker.nl lees je een In Memoriam, met bijzondere interviewcitaten. Over de performance met Van Morrison in The Last Waltz bijvoorbeeld: 'Hij was fenomenaal en we speelden zijn song Caravan met alles wat we in ons hadden. En Neil Young, oh mijn God, we deden Helpless, wat een moment was dat! Hij deed het geweldig.'
Robbie Robertson 1943 – 2023

John Coffey – This Place Is Placeless

 

Uitzending 3 augustus

Playlist Musicmaker Radio #77 – MM496
uitzending do 3 augustus 2023  21.00-22.00 uur.

John Coffey – This Place Is Placeless
Sloper – I’m Gonna Getcha – 2 Meter Sessies
Iron Jinn – Relic
Wolfmother – Stay A Little Longer
Lotte Walda – Move Mountains

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Edward Reekers  – The Disease
Edward Reekers  – The Present Day
Edward Reekers  – Good Citizens
Het is zijn eerste album in 15 jaar. Voormalig Kayak-zanger Edward Reekers bracht eerder drie albums onder eigen naam uit. Nu is er The Liberty Project. Zeventien tracks waarop hij zingt, maar ook een zanger als Damian Wilson laat schitteren, zoals op Good Citizens. Mark Bogert is de gitarist op die track. Arjen Lucassen speelt gitaar en bas op The Disease. Drummer Koen Herfst en bassist Johannes Adema vormen de ritmesectie op vrijwel alle nummers. Met de roots in progrock gaat het album alle kanten op. We horen metal, pop, rock-georiënteerde powertracks, blues en bijna klassieke instrumentals.
The Liberty Project is Musicmaker’s Release van de Week. Lees verder.

Broeder Dieleman – Ochtendvier
Ruud Houweling – Feeling Alright
Tim Knol – Change
Ismena – This Time
Bertolf – The Way I Love You Now
Indian Askin – Love & Light
De Jeugd Van Tegenwoordig – Dat Mag Niet

 

zoeken
zoeken