Release van de Week: De Jeugd van Tegenwoordig - Moderne Manieren

Vandaag verschenen: 11 augustus 2023

Muzieknieuws 11-08-2023 09:32

De Jeugd van Tegenwoordig brengt na vijf jaar een nieuw album uit: Moderne Manieren. Dit najaar begint de band aan hun vrijwel uitverkochte tour door Nederland en België. Volgende week staat De Jeugd voor de zevende keer op Lowlands Festival.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

De Jeugd van Tegenwoordig is altijd hilarisch. Over hun nieuwe album Moderne Manieren zeggen ze: 'Kosmische stromingen ontwaakten de Jeugd uit een cybernetische winterslaap en brachten hen eens te meer samen om het collectieve gevoelsleven van de Nederlander op diens grondvesting te doen schudden.'

In de nieuwe editie van Musicmaker (496, sept-okt 2023) schrijft Stijn Gruisen: ‘Aan de vooravond van hun zevende show op Lowlands komen onze favoriete etterbakken van De Jeugd Van Tegenwoordig met hun eerste album in vijf jaar. Vjèze, Wiwa en Yayo mogen de coke dan al lang geleden ingeruild hebben voor kookboeken, als ze met z’n drieën zijn doen ze even alsof het weer 2008 is. En is dat niet precies hoe we het drietal het allerliefst zien?

'Hoogtepunt is het melige Dat Mag Niet: een eindeloze lijst van dingen die ‘tegenwoordig niet meer mogen’ op een sublieme productie van beatmaestro Bas Bron, die het beste van Surinaamse Kaseko en Mario Kart met elkaar verenigt.’

 
Vjèze Fur (Freddy Tratlehner), WiWa (Olivier Locadia), Faberyayo (Pepijn Lanen) en producer Bas Bron breken in 2005 door met de monsterhit Watskeburt?! In datzelfde jaar spelen ze voor het eerst op Lowlands en brengen ze hun debuutalbum Parels Voor De Zwijnen uit. Met hun aanstekelijke, genre-overstijgende sound maken ze voor hiphop de weg vrij naar het mainstream-publiek in Nederland en België. In 2006 wint De Jeugd zowel een 3FM Award als een Edison in de categorie Beste Nieuwkomer.
 
Daarna volgen hits als Sterrenstof en Get Spanish en vele albums: De Machine (2008), De Lachende Derde (2010), Ja, Natúúrlijk! (2013) en Manon (2015). In februari 2018 verschijnt hun zesde album Luek, dat al in november van datzelfde jaar wordt opgevolgd door hun zevende album Anders (Different). In 2023 verschijnt hun achtste album Moderne Manieren.
 
In hun inmiddels 18-jarige carrière won De Jeugd van Tegenwoordig talloze prijzen, waaronder meerdere 3FM Awards, De Popprijs (2011) en de Gouden Harp (2012). Ze spelen nog altijd op de hoofdpodia van de grote festivals en hun clubtours in Nederland en België verkopen standaard uit. In 2019 gaven ze hun duizendste concert, in een uitverkocht Olympisch Stadion in Amsterdam. Vorig jaar nam De Jeugd met Maan de single Naar De Maan op, waarvoor ze een gouden plaat kregen. Die track is inmiddels ruim 12 miljoen keer gestreamd.

Luister hier naar Moderne Manieren.

 

zoeken
zoeken