Release van de week: Personal Trainer - Big Love Blanket

Vandaag verschenen - 4 november 2022

Muzieknieuws 04-11-2022 14:11

Daar is die dan, het debuutalbum van Personal Trainer! In de eerste singles 'Rug Busters' en 'Former Puppy' hoorde we al de veelzijdigheid van de band. Nu het album in zijn volledigheid te beluisteren is kunnen we wel stellen dat Big Love Blanket een uitstekende voortzetting is van de Gazebo EP van de Amsterdamse indieband.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Wiebe Vos

Big Love Blanket is het resultaat van tweeënhalf jaar lang intensief studiowerk. En dat is terug te horen! Frontman Willem Smit klinkt beter dan ooit tevoren. In Big Love Blanket omarmt Personal Trainer de sound van de 90 's, maar stopt het tegelijkertijd in een nieuw jasje. Het resultaat? Een verfrissend dynamisch album waarin de band op eclectische wijze een nieuw hoofdstuk aankondigt in hun nog vroege carrière. 

Gritty gitaren, ijzersterke vocalen en warme drums. Nooit eerder hoorden we een project van Personal Trainer dat zo compleet klinkt. Het nummer "Milk" is het perfecte voorbeeld waarom deze band zo veelzijdig is. Een introspectief nummer waarin Willem Smit op poëtische wijze zingt over een liefde. Op "The Lazer" horen we een nieuwe versie van een absolute Personal Trainer klassieker. 

Ik ben er heel blij mee en trots op, zegt Willem Smit in het interview in Musicmaker 490, sept-okt 2022: 'Maar het was ook een enorm strontwerk van tweeënhalf jaar. Heel veel schrappen en opnieuw doen. Normaal gesproken oefen je als band de demo’s, speel je het in een studio live in en doe je daarna nog wat overdubs. Nu heb ik alles - legosteentje voor legosteentje - op verschillende plekken opgenomen. De vorm stond vast, maar er waren zo veel opties en we konden zo veel kanten op, dat het uitmondde in een gekmakend proces. Sommige nummers hebben we bijvoorbeeld met live-band opgenomen, maar daarvan hebben we alleen een gitaarpartij laten staan en de rest er opnieuw omheen gebouwd. Ik heb nu weer echt zin om de volgende plaat volledig live op te nemen en dat het dat dan ook gewoon is.’

Personal Trainer is het geesteskind van Willem Smit, de frontman van de band en een multi-instrumentalist wiens vroege talenten hoorbaar waren bij zijn laatste band, Canshaker Pi, die we met Stephen Malkmus zagen opnemen toen hij nog tiener was. Personal Trainer begon als een poging om de vurige energie van de Amsterdamse indiescene te bottelen en om iets volkomen onvoorspelbaars op het podium en in de studio mogelijk te maken - een steeds wisselende line-up van vrienden en leeftijdsgenoten die samen spelen met slechts één regel: er zijn geen regels.

In november trekt Personal Trainer door Nederlands als support van De Staat. Zo zijn ze op 26 november live te zien in SPOT/De Oosterpoort in Groningen. 

Op 7 december doet Willem Smit een Musicmaker Songwriting workshop op No Man's Land

 

zoeken
zoeken