De Voorronde - Aflevering 4 over het tot stand komen van je muziekcarrière

Met Tim Roos (Indigo Pastel) en Leah Rye

Muzieknieuws 01-07-2021 15:07

In aanloop naar Popronde 2021 maakt Musicmaker de podcast De Voorronde. Deze week spreken hosts Rick Lemmens en Koen van Druten met Tim Roos van indie/shoegaze-band Indigo Pastel en alternative/pop-act Leah Rye.

Volg De Voorronde op Spotify.

Volg De Voorronde op Apple Podcasts.

De Voorronde - Aflevering 4 - Luister nu!

Iedere muzikant begint ergens. Voor de een is het eerste optreden op zijn zeventiende, waarbij hij al kotsend in een prullenbak het podium opgedragen wordt (Tim Roos). Voor de ander is dat op haar achtste in een koor tijdens een concert van René Froger (Leah Rye). In deze laatste aflevering van De Voorronde vertellen de twee gasten alles over hun muzikale carrière tot nu toe.

Je vindt De Voorronde ook op YouTube.

Popronde
Popronde is hét evenement waar iedere muziekliefhebber jaarlijks naar uitkijkt. Heel het najaar lang treden bands op in locaties in heel Nederland. Dan hebben we het niet alleen over poppodia en theaters, maar ook over kappers, restaurants, boekenwinkels, kerken en noem maar op. En dat in maar liefst 42 steden! Een commissie maakte een selectie uit de bands die zich hebben ingeschreven. Dit jaar waren dat er 101 van de meer dan 600. De hele selectie vind je in dit bericht.

Indigo Pastel
'Beach-wave', zo omschrijft deze band zich op Instagram. En wij kunnen ze alleen maar gelijk geven. De combinatie van indie, shoegaze en bedroompop wordt afgerond met inspiratie van de Westerschelde. Dat klinkt misschien gek. In een interview met Musicmaker legt zanger en gitarist Tim Roos uit wat de Noordzee voor zijn muziek betekent.

"Onszelf een genre geven vind ik heel moeilijk, volgens mij omschrijven we onszelf op Instagram als beach-wave, een beetje als grapje naar new-wave. Zeeuws-Vlaanderen en de Westerschelde hebben een hele grote invloed op hoe we muziek beleven. Ik wil heel graag dat bepaalde nummers goed werken op bepaalde plekken. Ik wil dat de eerste ep (die Westerschelde gaat heten) werkt op het strand als de zon nét onder gaat. Je hebt dan de dag die bijna voorbij is, de muziek die een beetje verwaait en precies de kleur Indigo Pastel in de lucht. Die tint blauw net na dat rood van de zon draagt de sfeer. Wellicht ben je op dat moment ook wat aangeschoten. Ik denk dat dat me meer beïnvloed dan bijvoorbeeld andere muziek."

Je vindt het hele interview met Tim Roos én interviews met Joey's Midnight Club en Total Seclusion in het artikel over De Voorronde in Musicmaker nummer 484 (september-oktober).

Indigo Pastel bestaat uit Tim Roos (zang/gitaar), Sander Coers (gitaar), Pim de Roij (drums) en Mo Bode (bas).

Leah Rye
Dat Leah Rye er een fascinatie voor dromen aan over houdt, wordt snel duidelijk als je haar muziek luistert. Haar single 'Mind Me' gaat over hoe wij als mensen constant worden beïnvloed door social media en tv. Dat verhaal kennen we allemaal inmiddels wel, maar met haar dromerige sound van synthesizers en groovy drumbeat geeft ze een nieuwe draai aan het onderwerp.

Leah Rye over waarom ze liever zelf of met gelijken produceert: "Ik wil nu graag werken met mensen die net als ik zelf produceren. Dat moeten wel mensen zijn waarbij ik me op mijn gemak voel. Dan kunnen we alles proberen en zijn er geen muzikale taboes. Ik heb ook wel een paar keer gehad dat ik in een ruimte zat met een mannelijke producer en me een dom schaap voelde. Dat is een sfeer die meteen ontstaat. Die man gaat dan achter de laptop en jij moet dan maar op een stoel gaan zitten. Dat is de reden dat ik zelf ben gaan produceren. Ik heb er geen zin in dat het mijn muziek is, maar dat ik eigenlijk niet eens durf te zeggen dat ik iets op een andere manier wil doen."

'Mind Me' is de laatste singel die uitkwam voordat de debuutep van Leah Rye uitkomt. Deze verschijnt op 11 juli. Leah Rye produceert zelf haar muziek in samenwerking met andere muzikanten. 

Je ziet Leah Rye en Indigo Pastel tijdens Popronde 2021 en je hoort ze in aflevering 4 van De Voorronde.

Luister alle afleveringen van De Voorronde terug op Spotify of je streamingdienst naar keuze. Houd onze socials in de gaten zodat je als allereerste de nieuwe afleveringen kunt luisteren. Houd ook de Musicmaker en musicmaker.nl in de gaten voor het laatste nieuws over Popronde 2021.

De Voorronde is een podcast van Musicmaker. Musicmaker is partner van Popronde.

Volg De Voorronde op Spotify

zoeken
zoeken