De beste 15 microfoons

Onze selectie van microfoons voor instrumenten, vocals en podcasts in alle prijsklasen

Merknieuws 03-03-2021 14:06

De beste microfoons onderscheiden zich in veelzijdigheid. Of je nou instrumenten, vocals, vlogs of voice-overs wil opnemen; er is altijd een microfoon die bij je past. Maar waar moet je beginnen met zoeken? Door de vele mogelijkheden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij proberen met dit artikel je op weg te helpen.

door Chris Corfield

In dit artikel bekijken we de belangrijkste verschillen tussen de microfoons, zodat je beter een keuze kan maken.
Ook leggen we je uit welk type microfoon voor welke toepassing het meest geschikt is. De microfoons die we op een rijtje hebben gezet komen uit verschillende prijsklassen en zijn geschikt voor diverse doeleinden. 

Dus: lees verder om erachter te komen welke microfoons het beste zijn voor muziek, zang en podcasts. 

Specialismen
De geselecteerde microfoons hebben allemaal een eigen specialisme.De ene is ideaal om het unieke geluid van een vintage gitaar op te nemen, de andere is de beste keus voor het opnemen van een kraakheldere zangpartij. Om die reden is het lastig om één microfoon als de allerbeste aan te wijzen, voor elk doel heb je eigenlijk iets anders nodig heeft. Daarom kijken we naar de beste modellen per categorie. 

Investeer in kwaliteit
De Aston Microphones Origin blijft bijvoorbeeld indruk maken. De diepte van het geluid en de bouwkwaliteit zijn vergelijkbaar met veel duurdere modellen, waardoor het een echte aanrader is. Dat geldt ook voor de AKG C636, die overtuigt met zijn helderheid en doelgerichtheid. Toch zijn dit niet per sé de beste microfoons voor iedereen. Het hangt er vanaf wat jij ermee wilt bereiken. Wel is het zo dat je van een Investering in een kwaliteitsmicrofoon er nog jaren profijt van zult hebben.

Onze lijst met de 15 microfoons die wij aanbevelen is gerangschikt in volgorde van prijs, de prijs-kwaliteitsverhouding natuurlijk in acht genomen in de toelichtende teksten.
We beginnen met de een exemplaar van rond de 110 euro, en eindigen met een high end microfoon van meer dan 3000 euro.   

Sontronics Solo microphone
Het beste alternatief voor een Shure SM58
Richtprijs: € 110,- | Type: Dynamisch | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals, instrumenten | Connector: XLR 

 

De Solo is een solide microfoon; normaal gesproken zijn dit soort lichte microfoons knudde. De gril heeft een platte voorkant, wat we prefereren boven het bolvormige type: het zorgtt niet alleen een consistentere klank van dichtbij, het is ook minder waarschijnlijk dat je voortanden eruit slaat als je ertegenaan gaat met zingen.

De uitgangsimpedantie is hoger dan bij de gemiddelde dynamische microfoon, en dat zorgt voor een gezond outputlevel, ruis en feedback zijn dan ook minimaal.


Røde NT1

De beste betaalbare condensatormicrofoon
Richtprijs: € 160,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals, instrumenten | Connector: XLR 

De originele NT1 van Røde is inmiddels 20 jaar oud. Deze werd een paar jaar later opgevolgd door de NT1A. Nu gaat het bedrijf terug naar de oude naam met de onlangs uitgebrachte NT1, die trouwens qua uiterlijk heel veel op de NT1A lijkt. De nieuwe NT1 is volledig opnieuw ontworpen, afgezien van het membraan.

Wat is er dan wel nieuw aan? Ten eerste de HF6 capsule, die ontworpen is om hetzelfde geluid als vintage modellen te produceren, maar dan met veel minder ruis. Verder is de transducer bevestigd met Rycotes Lyre systeem, om uitwendige trillingen tegen te gaan. Røde beweert dat de NT1 de stilste 1-inch cardioïde condensatormicrofoon ter wereld is. Dit schrijven ze toe aan de hoogwaardige elektronica, die het ruisniveau op 4.5dBa houdt.


IK Multimedia iRig Mic Studio

De beste microfoon voor streamers en podcasters
Richtprijs: € 160,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Spraak | Connectie: Micro-USB

Niet iedereen heeft het budget voor professionele prijzen. Vanwege de opkomst van streamen en podcasts is er dan ook een enorme toename in de vraag naar simpele usb-microfoons van goede kwaliteit. Daar zijn er genoeg van, maar wij kozen voor de IK Multimedia iRig Mic Studio vanwege zijn simpele set-up, redelijke geluidskwaliteit en toegang tot verschillende apps voor opname en productie. 

De iRiG Mic Studio is ook ideaal voor gebruik met een laptop en gezien de prijs is deze microfoon zeer geschikt voor iedereen die wil beginnen met opnemen.

 

Audio-Technica AE2300
Het beste alternatief voor de Shure SM57 binnen zijn prijsklasse
Richtprijs: € 240,- | Type: Dynamisch | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Instrumenten | Connection: XLR 

De AE2300 kan breed toegepast worden in de studio, bijvoorbeeld voor het opnemen van drums, gitaarversterkers en blazers. Daarnaast maakt het compacte formaat (de microfoon is minder dan 10 centimeter lang) hem ook bijzonder geschikt voor de live-omgeving. Deze microfoon zit goed in elkaar en kan dankzij de stevige constructie tegen een stootje.

Het uitstekende ontwerp van de AE2300 is ook mooi om te zien. Het gepatenteerde 'double-dome' membraan zorgt voor betere respons in het  hoog en een accurate impulseweergave. De off-axis frequentierespons is ook redelijk lineair tot 120 graden, en helemaal niet slecht bij 180 graden. Mooi meegenomen bij het opnemen van een drumkit met meerdere microfoons. 

 

Shure MV7
De beste microfoon voor content-creators
Richtprijs: € 240,- | Type: Dynamisch | Pickup pattern: Cardioid Toepassing: Spraak | Connection: USB en XLR 

Shure is al lange tijd een van de favorieten van professionele podcasters, vloggers en streamers. Wie kijkt naar de MV7, begrijpt meteen waarom. De MV7 is ideaal voor de bovengenoemde toepassingen, met zelfs nog een paar extraatjes om je opname zo soepel mogelijk te laten verlopen. We zijn vooral te spreken over de MOTIV app, waarmee je uit verschillende presets kunt kiezen.

Deze microfoon is niet echt gericht op muzikanten en zangers. Hoewel hij zeker gebruikt kan worden voor zang, zal de MV7 uiteindelijk het meeste tot zijn recht komen bij spraakopname.

 

Aston Microphones Origin
Een uitstekende, laaggeprijsde condensatormicrofoon
Richtprijs: € 240,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid Toepassing: Vocals | Connector: XLR 

De Aston Origin is misschien wel iets té scherp geprijsd, maar hij bezit allerlei features die je niet vaak tegenkomt in deze prijsklasse. De Origin is een condensatormicrofoon met een vast patroonen twee schakelaars: een voor het -10dB pad en een voor een 80Hz low-cut filter

De XLR-aansluiting zit aan de onderkant van de microfoon, net als de bevestiging van de houder, waardoor een mic-clip niet nodig is. Dit beperkt de beweegbaarheid wel een beetje. De golfvormige kolf absorbeert schokken.

 

AKG C214
Een goede optie voor het opnemen van gitaarversterkers
Richtprijs: € 300,- | Type: grootmembraam condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Amps, akoestisch instrumenten | Connection: XLR 

Hoewel een aantal microfoons in deze lijst duidelijk gericht zijn op een bepaalde toepassing, is er altijd ruimte voor een goede allrounder. De AKG C214 is een grootmembraan condensatormicrofoon die heel geschikt is voor het opnemen van gitaarversterkers, akoestische instrumenten, piano en zang.

De bouwkwaliteit is uitzonderlijk, de microfoon is namelijk volledig van metaal gemaakt. De ingebouwde demping isoleert tegen ongewenste geluiden en hij heeft een instelbare 160 Hz bas roll-off. Voor de thuisstudio die wil investeren in een kwaliteitsmicrofoon die breed ingezet kan worden is de AKG C214 een uitstekende keuze.

 

sE Electronics sE2300
De beste mid-range microfoon met meerdere richtingspatronen
Richtprijs: € 290,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid, omni, figure-8 | Toepassing: Vocals, instruments | Connection: XLR 

Zoals vaak bij multi-pattern condensatormicrofoons is de ‘omni mode’ van de sE2300 waarschijnlijk niet zijn sterkste kant. De response van de opvolger van de 2200a II vertoont ook een merkbare dip (van 6dB) rond de 5kHz. Dit viel bij het gebruik gelukkig niet op. Vermoedelijk wordt dit gecompenseerd door de lichte boost boven de 7kHz. Hoe dan ook zijn de extra richtingspatronen een prettige toevoeging. Met deze sE Electronics hoef je geen andere microfoon aan te schaffen als je met andere richtingskarakteristieken wilt werken.

Over het algemeen is de upgrade van originele sE een verbetering. Dat, in combinatie met de optie voor meerdere patronen, maakt de 2300 erg aantrekkelijk. De keuze uit meerdere richtingskarakteristieken maakt hem wel wat duurder, maar er is ook een versie zonder die optie.

 

AKG C636
Een geweldige microfoon voor handheld en als referentie
Richtprijs: € 390,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals | Connection: XLR | 

 

Als condensatormicrofoon is de C636 een stuk complexer dan zijn dynamische broertjes en zusjes. Achter het simpele, lichte ontwerp gaat een helder en vol geluid schuil. Deze microfoon is veel 'rechter' en ‘realistischer’ dan andere, dynamische modellen.

Het hoge-frequentiebereik is aanwezig zonder de schelheid en faseverschijnselen die bij sommige (goedkopere) condensator microfoons vaak voor problemen zorgen.

 

Røde NTR Ribbon
De beste ribbon-microfoon voor een redelijke prijs
Richtprijs: € 550,-| Type: Ribbon | Pickup pattern: Figure-8 | Toepassing: Vocals, instruments | Connection: XLR 

 

De NTR is een actieve ribbon microfoon die fantoomvoeding (48 volt) nodig heeft. De ingebouwde transformator zorgt voor een hoge output. Hierdoor kan de microfoon met veel voorversterkers worden gebruikt, zonder dat je de gain-knop overdadig ver open hoeft te draaien.

De interne shockmount bespaart je gedoe met een externe houder. Superhandig bij het plaatsen, want deze microfoon is aan de zware kant. Verder zit er een compacte microfoonclip bij, die je vastmaakt aan de onderkant. Hiermee kun je de microfoon alle denkbare kanten op richten.

Deze microfoon blijkt een erg natuurlijk signaal te leveren, met aangename lage frequenties en genoeg helderheid aan de andere kant van het spectrum. Dat alles zonder dat de helderheid er te dik bovenop ligt, zoals bij sommige condensatormicrofoons. 

 

 

Neumann TLM 102
De beste microfoon voor het opnemen van zang voor een gemiddeld budget
Richtprijs: € 580,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals | Connection: XLR

 

Neumann is een van de meest gerespecteerde microfoonmerken i, dus we hadden hogeverwachtingen van de Neumann TLM 102. Deze grootmembraan condensatormicrofoon belooft de hoogste prestatie voor zang, en stelt absoluut niet teleur. Hij biedt kristalheldere weergave over het gehele frequentiebereik, met een fijne lift rond de 6 kHz. De TML 102 is een uitstekende vocalmic die wonderen zal verrichten voor je mix. 

Dat betekent niet dat er geen andere toepassingen zijn. Het opnemen van luide geluidsbronnen zoals drums en gitaarversterkers is zeker mogelijk dankzij de tolerantie voor hoge geluidsdruk. Al met al is dit de ideale investering voor iedereen die een stapje hoger wil.

 

Slate Digital VMS ML-1
De beste microfoon voor modeling
Richtprijs: € 800,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | ToepassingVocals, instruments | Connection: XLR 

 

Klassieke grootmembraan condensatormicrofoons zijn niet zonder reden de meest gewilde (en duurste) soort microfoons. Aangezien een originele Neumann U47 rond de 10.000 dollar kost, zijn deze voor de gemiddelde studio-eigenaar onbereikbaar. In theorie ben je dus goedkoop uit als je ze kunt emuleren met software Zoals bij deze Slate.

Maar ook daar liggen teleurstellingen op de loer. Vele bedrijven hebben geprobeerd om een microfoon het karakter van een andere te geven, maar het lukt maar weinigen. Dat, samen met onder andere matige audio interfaces en voorversterkers, maken de prestaties van de Slate VMS des te indrukwekkender.

VMS bestaat uit een grootmembraam microfoon, een ‘ultra lineare’ preamp en een plug-in met talloze, geëmuleerde beroemde microfoons. De enige variabele is de A/D converter in je audio interface die het signaal je DAW in loodst.

 

 

Lewitt LCT 640 TS
De meest innovatieve microfoon
Richtprijs: € 850,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Omni, wide cardioid, cardioid, supercardioid and figure-8 | Toepassing: Vocals | Connection: XLR, mini XLR

Hoewel hij veel wegheeft van de LCT 640 (ook van Lewitt Audio), is de LCT 640 TS duidelijk anders. Het kapsel heeft een dubbel membraan en bevat Lewitt’s geïntegreerde ‘capsule matching system’. TS staat voor ‘Twin System’. Deze tweekapsels werken samen als een normale multi-pattern microfoon. Ze kunnen ook gesplitst worden, waardoor allebei de uitgangen afzonderlijk gebruikt kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld handig bij opnemen in stereo. 

De tweede mini-XLR output zit aan de zijkant en in de doos zit een bijpassende kabel. Je krijgt er ook een houder, windfilter en een magnetisch popfilter in het stevige kistje bij. Al met al een goed samengesteld en stijlvol pakket.


Sontronics Aria
De beste betaalbare buizenmicrofoon van dit moment
Richtprijs: € 1250,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals, instruments | Connection: XLR | 12AX7/ECC83 buis

 

Je hoort meteen dat deze Aria heel natuurlijk klinkt. Er is sprake van een presence lift  maar in het hoog-midden in plaats van daar waar het begint te sissen. De hoge frequenties worden zeker niet gehyped. De aandacht wordt zogevestigd op de lage en lage middentonen. Deze klinken stevig en het 'proximity effect' is helemaal niet storend.

In gebruik blijkt het cardioïde polaire patroon vrij breed, zowel in horizontale als verticale richting. De sweet spot is dus groot, wat vooral handig is voor zang en akoestische gitaren. Op zang levert de Aria een natuurgetrouw geluid, en als je er krachtig tegenaan gaat, reageert ie heel goed. Met een akoestische gitaar kun je probleemloos die boomy sound vermijden en wederom werkt de niet-gehypte sound hier geweldig. De soepele respons leent zich ook voor complexe geluiden zoals gitaarversterkers, strijkers en percussie.

 

Audio-Technica AT5040
De beste, hoogwaardige condensatormicrofoon
Richtprijs: € 3150,- | Type: Condensator | Pickup pattern: Cardioid | Toepassing: Vocals, instrumenten | Connection: XLR 

 

We kunnen doorzeuren over details, maar de AT5040 van Audio Technica is simpelweg een superdegelijke grootmembraan condensatormicrofoon. Dankzij de goed ontworpen onderdelen, lage ruis en een nuttige shockmount lijkt dit een typische high-end microfoon. Wie er toch even van dichtbij naar kijkt, zal een aantal dingen opvallen: Het ruisniveau is bijzonder laag en de houder is prachtig ontworpen.

Daarnaast zijn de geavanceerde ophanging van het kapsel en het feit dat de microfoon helemaal met de hand gemaakt is, ook zeker het vermelden waard. Dat kapsel steelt de show; een vierdelig, rechthoekig ontwerp van meer dan tien vierkante centimeter (ongeveer twee keer zo veel als een één-inch capsule). Ter vergelijking: een rond ontwerp zou ongeveer een diameter van 3,6 centimeter hebben. 

 

AANVULLENDE TIPS

Het kopen van een microfoon
Zoals bij de aanschaf van alle studioapparatuur, moet je jezelf altijd eerst afvragen hoe je je nieuwe aankoop wil gaan gebruiken. Iedere microfoon in deze lijst heeft plus- en minpunten. Sommigen zijn goed voor zang, maar zouden het geen vijf minuten uithouden in een live-omgeving. Andere zijn daar juist weer heel geschikt voor, maar kunnen de nuances van een live-band niet goed overbrengen. Het type microfoon dat je kiest, heeft dus een enorme impact op je opnames. 

Typen microfoons en waarvoor ze te gebruiken zijn
De twee meest voorkomende typen microfoons zijn condensator microfoons en dynamische microfoons. Dynamische microfoons zijn perfect voor optredens, dankzij het stevige ontwerp. Bijna alle onderdelen zitten vast. 

Dynamische microfoons werken het beste in luide omgevingen en daarom zie je ze vaak in de handen van zangers, bij bassdrums of tegen gitaarspeakers. Meestal hebben ze een ‘cardioïde’ (niervormig) pick-up patroon, waardoor audio maar van één kant opgevangen wordt. Zo kan er gemakkelijk gefocust worden op bijvoorbeeld de stem van de zanger, terwijl geluid uit andere hoeken genegeerd wordt. Dit maakt ze ook aantrekkelijk voor gebruik in de buitenlucht. Vogels of verkeer worden niet opgevangen door de microfoon als hij daar niet op gericht is.

Condensatormicrofoons zijn te verdelen in exemplaren met een grootmembraan en exemplaren met een kleiner membraan. Microfoons met een grootmembraan brengen veel kleur en body en zijn heel geschikt voor zang of spraak en akoestische instrumenten. Als je liever voor precisie en een neutralere frequentiekarakteristiek kiest, dan is een microfoon met een kleiner membraan de beste keuze. Die zie je vaak boven bekkens, als overheads of als extra microfoon in de ruimte om de mix aan te vullen. Condensatormicrofoons zijn er met verschillende richtingskarakteristieken; van cardioïde tot omnidirectioneel. 

Uiteindelijk moet je zelf een keuze maken aan de hand van verschillende factoren, met name de prijs natuurlijk, maar ook in wat voor situatie jij de microfoon gaat gebruiken. 

Meer fraaie microfoons vindt je in aflevering 4 van Supermodels in Interface 245, het juni-juli nummer, dat binnenkort uitkomt.

 

zoeken
zoeken