Programma workshopfestival Amsterdam Guitar Heaven - zaterdag 20 november

21 bas- en gitaarworkshops van 13.00-18.00 uur in 6 zalen van Q-Factory Amsterdam

Events 17-11-2021 13:11

Amsterdam Guitar Heaven 2021 kan doorgaan, ook met de nieuwe coronamaatregelen, die op 12-11 zijn aangekondigd. Op zaterdag 20 november is het zo ver: Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterdam gaat los vanaf 12.00 uur: workshopfestival, beurs en avondshow in één, in wat het grootste gitaar- en basevenement in de Benelux gaat worden. Waarom je als gitarist of bassist langs zou moeten komen? Daarvoor hebben we veel goede redenen. Heel veel goede redenen! #agh21

Allereerst: een ticket is heel redelijk geprijsd
en nu te bestellen via Ticketmaster!

Zaterdag 20 november - Q-Factory Amsterdam 
Gearshow Gitaar & Bas 12.00-18.00u
Workshopfestival 13.00-18.00u
Avondshow 19.00-21.15u
PS de avondshow stond eerst aangekondigd voor 20.30u, maar is wegens de nieuwe coronamaatregelen vervroegd naar 19.00 uur. 

GEARSHOW GITAAR & BAS
Op de Gearshow Gitaar & Bas in de Grote Zaal en Foyer van Q-Factory kunnen de bezoekers de nieuwste bassen, amps, pedalen, software en accessoires zien en uitproberen. Lees veel meer over de gearshow elders op Musicmaker.nl

AVONDSHOW
En vanaf half negen kun je de avondhow bijwonen met het 12 Combustions trio van Leendert Haaksma, met Manuel Hugas op bas, en de Tour door de Tijd band, met Jaimie van Hek op bas. Lees er meer over, klik hier!  

WORKSHOPFESTIVAL 
Overdag zijn er veel fijne workshops van bassisten en gitaristen. We hebben prachtige namen gestrikt: Rory Ronde (New Cool Collective), Manuel Hugas (Candy Dulfer, Liquid Spirits), Kees Lewiszong (Navarone), Richard Hallebeek (door lezers van Gitarist gekozen tot Gitarist van het Jaar), Jeroen Vierdag (Ramon Valle, Caro Emerald, Tineke Postma), Tessa Raadman (Eut), Peter Peskens (Jungly By Night, Jett Rebel, Weval), en Mark Tuinstra en Sean Fasciani staan in het kader van StageCoach Sessions met drummer Stefan Kruger op het workshoppodium.  

Check hier het blokkenschema. Klik op de foto voor download van de pdf. 


In dit artikel lichten we de workshops de je kan verwachten verder toe! 

Een van de drie thema’s op Amsterdam Guitar Heaven 2021 is Tour door de Tijd: een reis langs zeven decennia van rock ‘n’ roll, pop, jazz, fusion, metal en meer.
We laten de invloeden van de geweldenaren voorbijkomen op vier, vijf, zes en misschien tot zelfs acht snaren aan toe. De gitaristen en bassisten laten zien hoe de stijlen uit deze decennia hun sound en spel hebben beïnvloed en waar dat toe geleid heeft voor hun eigen stijl.  

Peter Peskens (Jungle By Night, Jett Rebel, Weval)
Peter Peskens maakt sinds 2012 onderdeel uit van de Amsterdamse powerformatie Jungle By Night, waarvan op 22 oktober het vierde studioalbum, Algorhythm, is veschenen. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en tourde de wereld rond met de hipste bands en artiesten in Nederland, zoals Weval, Jett Rebel en The Mysterons. Zijn stijl wordt omschreven als uniek en opvallend, maar nooit in de weg van de rest van de band.

In zijn ‘Tour door de Tijd’ workshop gaat hij in op de bassisten die hem hebben beïnvloed: Justin Meldal Johnsen, Carol Kaye en Holger Czukay.

Kees Lewiszong (Navarone)
Navarone knalt inmiddels alweer meer dan twaalf jaar door onze speakers en bestormt al net zo lang de podia. Gitarist Kees Lewiszong zit middenin de post-coronatour van de band, waarmee ze heel Nederland aandoen. 
Kees: “Een centraal thema voor iedere muzikant in de ontwikkeling van zijn of haar spel is: hoe kom ik vanuit mijn voorbeelden tot een eigen sound? Iedereen begint bewust of onbewust met het kopiëren van zijn helden, maar kun je dat ook laten evolueren tot echt iets eigens? In de workshop wil ik laten zien en horen wat mijn invloeden zijn en wat ik daar tegenwoordig, bijvoorbeeld in Navarone, mee doe.


“Ook behandel ik een paar dingen waar ik in de loop van de jaren tegenaan ben gelopen en welke oplossingen ik daarvoor heb bedacht. Om een voorbeeld te noemen: octavers zijn in sommige nummers een belangrijk deel van mijn sound. Maar live kan het met een extra, lage octaaf nogal ongedefinieerd en modderig worden. Daarom ben ik op een gegeven moment het octaver-signaal uit gaan sturen naar een aparte amp die niet de basfrequenties, maar juist het laagmid benadrukt.’ 

Jeroen Vierdag (Ramon Valle, Caro Emerald, Tineke Postma, Teus Nobel)
Hij is al decennia lang een van de vooraanstaande bassisten in Nederland. Jeroen Vierdag werkte met onder meer Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, Ilse DeLange, The Ploctones en Caro Emerald en is docent basgitaar op de jazz- en latin-afdeling van het Rotterdams Conservatorium en de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. We vroegen hem naar zijn plannen met de workshop op Amsterdam Guitar Heaven.
Voordat we het over Amsterdam Guitar Heaven hebben, zijn we benieuwd wat Jeroen momenteel zoal doet. 'Ondanks de coronasituatie deed ik veel leuke dingen met onder meer Caro Emerald, de Teus Nobel Liberty Group en Ramón Valle, een Cubaanse pianist die in Nederland woont. Alles lijkt nu wat beter te gaan en dit najaar doe ik onder meer een tour met Tineke Postma.'Wat kunnen we tijdens je ‘Tour door de Tijd’ clinic verwachten?
'Mijn invalshoek is de bas door de jaren heen. Ik zal kort de geschiedenis van bassisten en de bas behandelen, vooral beginnend bij de blues en jazz. Het is,  ook voor jongere bassisten, zeer leuk en leerzaam om te horen hoe bijvoorbeeld Ray Brown in zijn jaren veertig en vijftig bebopjaren speelde en dat zulke lijnen nog steeds gebruikt worden in moderne muziek. Natuurlijk keek de rock 'n' roll terug naar deze periode, maar ik kijk ook weer naar Jamerson en Motown die heel veel invloed hebben gehad op de muziek van nu. Dan heb je Jaco Pastorius, later Pino Palladino en tegenwoordig Thundercat en MonoNeon die in hun spel heel veel verbanden hebben met vroeger. Ik heb zelf een tijd metal gespeeld en die invloeden neem ik zelf weer mee in wat ik nu doe. Ik laat dus zien hoe elke generatie een volgende beïnvloedt en door een vorige beïnvloed is.'

Tessa Raadman (Eut)
De band Eut bracht onlangs zijn tweede album uit, ‘Party Time’. We horen uitstekende popsongs en gitaren met een bite. Tessa Raadman is popgitariste bij uitstek en in haar workshop gaat ze in op de invloeden van drie gitaristen die veel voor haar betekend hebben.

“St. Vincent, ofwel Annie Clark speelt puntige fuzzlijntjes en maakt sterke melodieën. Ze vindt zichzelf elke plaat opnieuw uit. Veelzijdig en ontzettend creatief.
“Johnny Marr: prachtige partijen die ergens in het midden zweven tussen melodie en begeleiding. Heel slim gebruik van capo en open snaren waardoor je voicings krijgt die je zonder capo niet zou kunnen pakken. 
“Vroeger meer dan nu, maar mijn gitaarspel is heel erg beïnvloed door de Arctic Monkeys. Puntig en energiek. Ook is dit uit het lijstje de enige band met twee gitaristen en een heel goed voorbeeld van hoe twee gitaren elkaar kunnen aanvullen en ieder een eigen functie in de band kunnen innemen.” 

Manuel Hugas (Liquid Spirits, Candy Dulfer)
Hij werkte samen met Jan Akkerman, Kane, Zuco 103, Keith Caputo, Benjamin Herman en vele anderen, zowel live als in de studio. Twintig jaar lang tourde Manuel Hugas met Candy Dulfer de wereld over. Sinds de oprichting in 2003 is hij docent bas aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Met toetsenist/producer Wiboud Burkens richtte hij in 2006 de indie-soulact Liquid Spirits op, waarmee ze in december een nieuw album uitbrengen. Drie singles zijn al uit. Check ook deze video die onlangs uitkwam op het Humble Heroes YouTube-kanaal.Wat kunnen we tijdens je ‘Tour door de Tijd’ clinic verwachten?
‘Bootsy, Jamerson, Pastorius en Paul Jackson zijn wel mijn grootste voorbeelden. En Pino Palladino ook wel, maar niet toen hij bij The Who speelde. Ik ga vertellen en laten horen hoe ik de invloeden heb verwerkt in mijn spel en filosofie aan de hand van Liquid Spirits-opnamen, waarmee ik ga meespelen. Ik kan zo de link tussen Jamerson en Patorius laten zien.

Manuel speelt ook in de Avondshow van Amsterdam Guitar Heaven, met Leendert Haaksma die zijn album 12 Combustions voorstelt. 

Marcel Singor (Kayak, Ayreon, Fish)
In 2020 was hij met vier projecten tegelijk bezig was: Kayak, Ayreon, Fish en zijn eigen soloalbum ‘Singor’. Marcel noemt de drie grootste invloeden op zijn spel: “De eerste is Steve Vai, met name zijn jarentachtig-periode met Alcatrazz, David Lee Roth en zijn solowerk, vooral als inspiratie om elk uniek detail van jezelf verder te ontwikkelen, het vermijden van cliché-notenkeuzes en het ontwikkelen van über-chops door heel veel kilometers te maken.


“Ik heb Purple Rain drie keer in de bioscoop gezien en was op elk level diep geraakt. Prince kon werkelijk alles! Elk instrument speelde hij beter en met meer karakter dan de mensen in zijn band en hij was ook een van de meest overtuigende, unieke en charismatische rocksterren ooit. En dan ben ik nog niet eens begonnen over zijn buitenaardse capaciteiten als songwriter.
“Ten derde Todd Rundgren. Hij is waarschijnlijk mijn meest favoriete muzikant ooit. Zijn songs, met het altijd zeer specifieke gevoel voor harmonie en akkoorden, gekoppeld aan zijn lyrics, integriteit, vocals, dikke middelvinger (hij laat zich op geen enkele manier leiden door wat voor trend dan ook) en ook als voorbeeld dat je kunt blijven groeien.”

Bas Nuiver
In zijn ‘Tour door de Tijd’ workshop gaat Bas Nuiver in op de ‘the sound of hiphop’: hoe soul-, funk-, en r&b-baslijnen gesampled werden en langzaam evolueerden naar nu-soul, synths, 808s etc.: ‘Alles op de bas, natuurlijk!’ Bas werkte met Wulf, Lisa Loïs, Alain Clark en Miss Montreal, is docent op de Herman Brood Academie en Rock City Institute en schrijft voor elke editie van De Bassist een workshop.
 

Simone van Straten
Het zwaarste gitaarwerk op Amsterdam Guitar Heaven komt van Simone van Straten, gitariste van deathmetalband Sisters Of Suffocation, die binnenkort met het nieuwe album ‘Eradication’ uitkomen.
“Door mijn vader kende ik Eruption van Van Halen en dat vond ik ook supervet. Bij mijn proefles vroeg mijn latere leraar Danny: waarom ben je hier? Ik zeg: ik wil Eruption leren. Toen begon hij keihard te lachen. Zoiets zeg je niet bij een proefles, blijkbaar. Maar dat was gewoon wat ik wilde bereiken.”


Nog steeds zijn het “harde bands met mooie stukjes” waar Van Straten de meeste inspiratie vandaan haalt: “Toen ik The Way Of All Flesh van Gojira leerde kennen, was dat de eerste band waarbij ik dat hoorde. Daar zitten heel veel mooie kippenvelstukjes in en dat vind ik heel inspirerend. In Flames had dat ook op platen als ‘Come Clarity’ en ‘Reroute To Remain’, maar een keiharde band als Cattle Decapitation heeft dat bijvoorbeeld ook.” 

Valentijn Bannier
Hij is dé funkgitarist van Nederland, speelt al vele jaren bij Koffie en Zuco 103, en is de laatste tijd met tal van eigen projecten bezig met internationale muzikanten. Hij vertelt: “Ik hou niet per se van ‘gitaristische’ muziek. Ik luisterde altijd naar Motown, Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers, De La Soul en The Roots. Mijn lievelingsgitaristen zijn dan ook de meer ritmische spelers zoals Nile Rodgers (Chic), David Williams (Michael Jackson), John Frusciante en de gitaristen van James Brown. Ik hou ervan als gitarist met drums en percussie samen de ritmische motor vormen zoals ook bij James Brown en Fela Kuti veel gebeurt.  


“Ik zal in de workshop vertellen hoe deze muzikale liefdes plus het spelen met veel bands - en daarbij horende klachten van bandleden - hebben geresulteerd in hoe ik nu speel! Hoe om te gaan met de verwachtingen die mensen van een ‘gitarist’ hebben. Hoe ik dat ervoer op het conservatorium, maar ook bij invalklussen bij bands als Ruben Hein, Giovanca en Skip & Die. En hoe bepaalde gebreken ook weer pluspunten kunnen zijn.
“Verder heb ik tips op het gebied van timing die ik opgedaan heb door jaren spelen met de bandleden van Koffie en Zuco 103 en hoe je als gitarist je plek kan vinden in een groove. En vertellen hoe true bypass-pedalen en een toefje meer oversturing in het wild allemaal geen reet voorstellen, haha!”

Met Gitarist, De Bassist en Musicmaker, drie magazines in onze uitgeverij, maken we sinds 2019 videoproducties onder twee noemers: Aquarium Sessions, opgenomen bij ons op de redactie, en StageCoach Sessions, educatieve video’s elders opgenomen. Highlights uit die sessies brengen we naar het workshopfestival van Amsterdam Guitar Heaven 2021! 

Rory Ronde
Neo-soul Gitaar - StageCoach Sessions
Aan de hand van twee songs legt hij in de videoserie uit hoe hij een neo-soul gitaarpartij bedenkt en speelt, en hoe hij een neo-soul nummer produceert op zijn laptop. Een serie van zestien video’s maar liefst, waarvan hij in deze workshop een synopsis zal laten zien, natuurlijk met de focus op het neo-soul gitaarspel.


Rory Ronde speelt in New Cool Collective en bij Wouter Hamel en is oprichter van de band Les Cooles De Ville. Hij is producer onder de naam Kofi Anonymous. Ook heeft hij twee TrueFire cursussen op zijn naam.

Mark Tuinstra
Dr. Jordan Institute - StageCoach Sessions
Mark Tuinstra heeft zijn roots in jazz en world, was oprichter van Bernie’s Lounge en speelt nu in allerlei formaties, waaronder de Omar Ka Band, de Nordanians, en natuurlijk Dr. Jordan Institute, de band die een schitterende videoserie maakte voor StageCoach Sessions. In die video’s bespreekt Mark Tuinstra de aanpak van het gitaarspel in twee songs.

Die aanpak wordt ook onderwerp van de workshop op Amsterdam Guitar Heaven. Hij neemt daartoe bassist Stefan Kruger en drummer Stefan Kruger mee naar Q-Factory om het gitaarspel in bandverband te laten horen. 

Ron Huisen
Pickups - DiMarzio vs Fishman vs EMG – Aquarium Sessions
Altijd al eens verschillende pickups op dezelfde gitaar naast elkaar willen horen? Dat kon al met onze videoserie Pickups: DiMarzio vs Fishman vs EMG die Ron Huisen voor ons maakte in de serie Aquarium Sessions. Maar nu kun je het ook live aanschouwen op Amsterdam Guitar Heaven: drie dezelfde LTD gitaren, elk met een andere set humbuckers. Wat zijn de soundverschillen als je die gitaren bespeelt met respectievelijk DiMarzio D Activator, Fishman Fluence Open Core Classic en EMG 81 pickups?

Het derde thema is Ableton Live voor gitaristen 
Ableton doet een serie van vijf workshops speciaal gericht op gitaristen en bassisten. Jean-Paul GrobbenAbleton Certified Trainer, geeft een inleiding en beantwoordt al je vragen. Gitarist en producer Silvan van der Zwaag behandelt in zijn workshops performen en loopen met Ableton Live, sounddesign voor gitaristen en meer. 

D'Addario Re-string event bij Keymusic
In het pand van Q-Factory zijn twee winkels van Keymusic gevestigd. Natuurlijk zijn die tijdens Amsterdam Guitar Heaven ook open om er een kijkje te nemen maarbovendien organiseren ze in samenwerking met D’Addario een Re-string Day: laat je gitaar gratis van een nieuw setje snaren voorzien! Informatie elders op onze site en op de site en socials van Keymusic.

Q-Café
Het Q-Café van Q-Factory is de hele dag geopend en zal tussen afloop van het dagprogramma en start van het avondprogramma een speciale Amsterdam Guitar Heaven maaltijd op het menu hebben staan. Reserveren kan door een mail te sturen naar horeca@q-factory-amsterdam.nl of telefonisch via 020-7606 789.

Zaterdag 20 november - Amsterdam Guitar Heaven 
12.00-18.00 uur Gearshow Gitaar & Bas en Workshopfestival
19.00-21.15 uur Avondshow met Leendert Haaksma's 12 Combustions & Tour door de Tijd concert
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam

Tickets via Ticketmaster.nl:
Dagticket
 'Gearshow Gitaar & Bas + Workshopfestival' € 10,-
Avondshow 'Leendert Haaksma + Tour door de Tijd band' € 10,-
Combiticket 'Gearshow + Workshopfestival + Avondshow' € 15,-
Studenten krijgen 50% korting.
* Ticketprijs inclusief servicekosten en betalingskosten.
* Toegang is met coronatoegangspas vanaf 13 jaar
* We volgen vanzelfsprekend alle coronamaatregelen die gelden op 20-11.
Ga naar ticketmaster.nl of q-factory-amsterdam.nlgitarist.nldebassist.nl of musicmaker.nl om je ticket te bestellen. 

#agh21

Q-Factory, Atlantisplein1, Amsterdam is makkelijk bereikbaar met de auto vanaf de A10-ring (parkeren in parkeergarage Oostpoort, ingang Polderweg, uitgang Atlantisplein), met de trein Station Muiderpoort  (5 minuten lopen). 

We organiseren deze dag samen met onze collega’s van Gitarist, Musicmaker, Guitar Matrix, Stichting Output, en Gitaarschool Nederland. 

 

zoeken
zoeken