aanmelden
Glitter & Ducttape
Musicmaker's impressie van de Popronde-aftrap
Events 18-09-2019 09:19
Op donderdag 12 september weerkaatste het startschot van Popronde 2019 tegen de oevers van de Waal. Traditiegetrouw vindt de eerste editie van dit rondreizende muziekcircus plaats in Nijmegen, de stad waar het dit jaar 25 jaar geleden allemaal begon. Musicmaker is trotse partner van dit prachtige festival en fietste zo gretig als een kind in een snoepwinkel door de binnenstad om zoveel mogelijk moois mee te maken.

Door Tommy Ebben
Fotografie: Lisa Maatjens

Hoofdafbeelding: Nancy Acid
Video: Alex Bakun

Het Valkhof Museum te Nijmegen, de oudste stad van Nederland, huist talloze culturele schatten uit het verleden. Maar vanavond dient het als decor voor de aftrap van een hedendaagse cultureel pareltje. Iets vóór achten ’s avonds druppelt de foyer vol met hoedjes, neusbellen, tennissokken, spijkerjasjes, colberts en een bont palet aan blond, grijs, paars, lang, opgeschoren of geknot haar. De koffiemachine stroomt nog even rijkelijk als de biertap, maar de jubelstemming is tastbaar en het feestje onafwendbaar.


We stapten op de fiets en maakten deze video-impressie! 

Foxlane
Tijd voor hetgeen iedereen gekomen is. Muziek! De officiële openingsact van de avond - en daarmee de hele Popronde - is Foxlane. Deze Nijmeegse band is de meest geboekte band van dit jaar. De vier jonge gasten maken aangenaam rammelende indie met catchy melodieën en noisey refreinen. Het nummer Birmingham - meer dan een miljoen keer gestreamt op Spotify - wordt gretig meegezongen en tovert een warme ambiance in de toch wat steriele setting van de museumfoyer.

‘Het was nogal chaotisch, maar niet eens zo heel slecht’, blikt zanger en gitarist Guus Timmermans terug na de show. ‘De locatie is een tikkie klinisch en wit. We denken zelf dat we beter tot ons recht komen in een donker hol. Ook ondervond ik wat problemen met de mic-stand. We hebben in aanloop naar de Popronde behoorlijk wat geïnvesteerd in nieuwe gear om zelfvoorzienend te zijn, zoals een PA, mixer, kabels en zelfs een rookmachine die we vandaag helaas niet mochten gebruiken. Die doen het allemaal prima, maar de mic-stands waren toch iets te goedkoop. Ik hang er veel met mijn handen aan en dat laat de kwaliteit blijkbaar niet helemaal toe. Gelukkig was Martijn Roselaar - de technische duizendpoot van Popronde - er meteen bij. Ook waren er behoorlijk wat vrienden en kennissen uit de Nijmeegse muziekscene die bijsprongen.’


foto: Guus Timmermans van Foxlane

Houtje-touwtje-magie
Na de gig van Foxlane is het tijd om de stad in te gaan naar al het andere moois. Bij het verlaten van het Valkhofmuseum worden we op de trap begroet de door Nijmeegse skyline in een prachtige schemer. De temperatuur is die van een zomeravond, dus de jas mag uit. Op de fiets! Want in De Paskamer, sneaker-winkel anex tattoo studio anex dj-school, speelt ‘garage surf’-duo Nancy Acid. Lekkere no-nonsence rock ’n roll met rap verschuivende barré-akkoorden en een constante opgefokte Pulp Fiction-drumbeat. Flesjes hip speciaalbier worden direct uit de krat op de toonbank verstrekt en de uitbaters van de toko staan vooraan het hardst mee te headbangen. Ja hoor, de Popronde is nu écht van start!

En meteen worden we getrakteerd op wat van de typische houtje-touwtje-magie die het festival mede zijn charme geeft: bij afwezigheid van een mic-stand is er een andersoortige standaard gebruikt waar de microfoon met ducktape aan is vastgemaakt. De zanger-gitarist heeft echter zichtbaar moeite om met zijn mond dicht genoeg bij de microfoon te komen. Tussen twee nummers door legt hij zijn gitaar op de grond en rommelt wat in een gitaarhoes die naast het drumstel ligt. Hij komt terug met een effectpedaaltje en plaatst die onder een van de pootjes van de standaard. ‘Ah, da’s beter’, zegt hij, direct gevolgd door ‘one-two-three-four!’


foto: Nancy Acid

Áslaug
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gevestigt in de laat middeleeuwse Mariënburgkapel, midden in het uitgaanshart van de stad. Deze sacrale maar tegelijk wereldse setting misstaat de muziek van Áslaug (spreek uit: Ausleu) zeker niet. Deze jongedame met IJslandse roots maakt Synth-gedreven pop die weidse vergezichten oproept, met vele lagen vocalen en bombastische drums. Er loopt behoorlijk wat met de clicktrack mee, maar dat doet geenszins afbreuk aan haar muzikaliteit en die van haar band; zeer puike songs, productie en presentatie. Het feit dat het aantal live-optredens nog maar op één hand te tellen is, maakt het al helemaal indrukwekkend. Als het in de muziekbusiness niet zo verdomd tricky zou zijn om voorspellingen te doen, zouden we luidkeels roepen dat we nog veel van haar gaan horen.


foto: Áslaug in de Mariënburgkapel

Glitterpakje
We tuimelen van de ene historische prachtlocatie naar de andere. Deze is nóg ouder: de Sint-Nicolaaskapel op het Valkhof, gebouwd rond het jaar 1000. Het Valkhof mag dan vroeger bewoond zijn door roemruchte keizers als Karel de Grote en Barbarossa, vanavond heerst hier een Vlaamse dame in een groen glitterpakje. Slechts gewapend met een ukelele balanceert Nele Needs A Holiday op een leuke wijze tussen pop en kleinkunst. Dat laatste komt vooral naar voren in haar presentatie, de geraffineerde manier waarop ze haar publiek betrekt en de nadruk op haar (zowel Engelse als Vlaamse) teksten over liefdesperikelen en dertigersdillema’s. Die zijn sterk en vaak erg grappig. Hardop gelach weerkaats menigmaal tegen de millennium-oude muren.


foto: Nele Needs A Holiday in de St Nicolaaskapel

Paracetamøl
Veel minder verstaanbaar zijn de songteksten van Paracetamøl in café De Bijstand. Maar dat doet er ook niet toe. Deze vierkoppige garage-punkband uit Arnhem - met misschien wel de beste bandnaam van deze Poprondelichting - laat de afgeladen kroeg dampen met hun energieke, rauwe en messcherpe set. De kroeg is zo vol dat er buiten een behoorlijk clubje mensen staat dat de ruimte en koelte van het terras verkiest boven het gedruk en de decibellen. Musicmaker kan het niet laten om zich toch ook even naar voren te wurmen en mee te springen.

De Popronde is van start en doet de volgende 41 steden aan tussen nu en 1 november: Musicmaker is partner van de Popronde. 
www.popronde.nl