aanmelden
Speciaal festival rondom de fretloze gitaar
Dutch Fretless Guitar Festival - 11 mei 2019 & 12 mei 2019 - Q-Factory Amsterdam
Events 06-05-2019 16:05
Het wordt alweer de 8e editie van dit bijzondere festival voor de fretloze gitaar. Voor het eerst vindt dit tweedaagse evenement met concerten en workshops plaats in Q-Factory Amsterdam, het muziekmakerscentrum waar ook de redactie van Gitarist is gevestigd. Gitarist is partner van dit event. Bekijk hier het volledige programma! We spraken bovendien met een van de organisatoren en gitarist Emiel Scholsberg en legden het interview vast op video, inclusief uitleg en voorbeelden hoe je de fretloze gitaar kan toepassen. Klik op blokje foto's in de linkerkolom voor het blokkenschema.

Het Dutch Fretless Guitar Festival wordt beide dagen ’s middags om 14.00 uur geopend door Jeff Berg, oprichter van Unfretted.com en nestor van de wereldwijde fretless community. Vanaf dat moment worden de bezoekers tot ’s avonds laat ondergedompeld in de avontuurlijke wereld van de fretloze gitaar. Naast de concerten worden ook workshops en clinics aangeboden, en zullen er stands te vinden zijn met interessante zaken voor (fretloze) gitaristen. 

De gitaristen op het programma komen uit het VK (o.a. Scott McGill, Rich Perks, Stu Brewer), Zweden (Jay Matharu), Noorwegen (Tellef Øgrim, Gary Corcoran), de VS (Gunnar Backman), Duitsland (Albert Dambeck) en Nederland (o.a. Willem Niehorster, Mathijs Leeuwis, Emiel Scholsberg). Gitarist is partner van dit festival.
Zie aan het slot van het artikel het volledige tijdschema. 

Emiel Scholsberg
Emiel Scholsberg is een van de organisatoren van het festival en gerenommeerd bespeler van de fretloze gitaar. Steven faber, redacteur van Gitarist, ging met hem in gesprek om meer te weten te komen over het evenement en de fretloze gitaar zelf.
Bekijk hier het interview inclusief demonstratie van hoe je de fretloze gitaar in kan zetten. 

 

Artiesten op het Dutch Fretless Guitar Festival
Na de opening van Jeff Berg geeft Albert Dambeck een workshop die gevolgd wordt door een optreden. Albert Dambeck is een Duitse componist en muzikant. In zijn workshop behandelt hij de principes van ‘just intonation’ (reine stemming) waarmee hij zijn werken componeert en uitvoert. 

 

Op zaterdag 11 mei wordt het festival afgesloten door Keepers Brew met de fretloze gitarist Stu Brew. Deze groep is lastig te beschrijven. Noem het dark jazz, of misschien 'elektronische, industriële psychedelische' muziek. 

Zondagmiddag 12 mei is het de beurt aan Mathijs Leeuwis om een optreden te verzorgen. In 2014 kocht hij een pedal steel gitaar, een instrument dat traditioneel in countrymuziek wordt gebruikt. Voor Mathijs werd dit een zoektocht naar nieuwe klanken en sferen in muziek. 

Tot slot wordt op zondag 12 mei het festival afgesloten door Dissonant Distance met gitarist Jay Matharu.  Hun muziek is spontaan, in het moment en bevat elementen van progressieve rock, jazz, fusion, blues en Indiase muziek. Ze spelen geïmproviseerde muziek.

 

Volledig tijdschema Dutch Fretless Guitar Festival 

Tijdschema Dutch Fretless Guitar Festival 

Zaterdag 11 mei
14.40u Willem Niehorster - opening
14.45u Albert Dambeck (DE) – workshop Just Intonation
15.45u Tellef Ogrim (NO) & Onno Govaert (NL) - concert
16.20u Melle Weijters (NL) & Piergiorgio Pirro (IT) - concert
17.00u Emiel Scholsberg (NL) - masterclass Fearless Fretless
19.45u Richard Bonnet Trio (FR) - concert
20.45u vLookUp Trio (UK) - concert
21.45u Keepers Brew feat. Stu Brewer (UK) - concert

Zondag 12 mei
15.30u Willem Niehorster - opening
15.35u Mathijs Leeuwis (NL) - concert
16.10u Fretless Encounters
19.45u Dream Flight To Antarctica (MEX / NL) - concert
20.45u Frimangron (NL) - concert
21.45u Dissonant Distance (SE) – concert

Tickets vanaf 10 euro per dag, 15 euro voor twee dagen.
Zie ook de site van Q-Factory.

Dutch Fretless Guitar Festival 
zaterdag 11 en zondag 12 mei, Q-factory, Amsterdam 
Het festival komt tot stand in samenwerking met Gitarist Magazine, Amsterdam Guitar Heaven, Guitarmatrix, BMEC College of Music en Vigier Guitars, en wordt georganiseerd door Emiel Scholsberg, Willem Niehorster, Jack Pisters en Han van den Essenburg.

Lees elders op Gitarist.nl  meer over organisator Emiel Scholsberg en bekijk de korte sessie die hij deed op de redactie van Gitarist met Remo van Osch en Koen Wijnen.