aanmelden
Dancefair/Musicfair met Musicmaker Stage
In het weekend van 4 en 5 maart, Jaarbeurs Utrecht
Events 03-03-2017 19:03
Dancefair is een zeer populair jaarlijks evenement in Jaarbeurs Utrecht. Sinds vorig jaar is Musicfair hierbij aangehaakt. Alleen al voor Musicfair zijn er elke dag tientallen demo’s, clinics en workshops. Daarnaast kun je bij de stands van grote instrumentmerken alle nieuwe gear (vers van de NAMM!) uitproberen. Het moet wel héél raar lopen, wil je deze dagen niet aan je trekken komen.
Je kan korting krijgen op de toegangskaarten als je je nu inschrijft voor de Musicmaker Nieuwsbrief. In de volgende nieuwsbrief krijg je dan de aanbieding te zien.

Met Musicmaker hosten we op Musicfair het Musicmaker Stage, waarover je alle informatie verderop in dit artikel vindt. Maar hoe interessant het programma ook is dat wij daar zullen neerzetten, ons podium is maar één van de vele evenementen tijdens Dancefair en Musicfair.

In totaal zijn er maar liefst 17 zogenoemde Area’s: gebieden in het redelijk immense beursgebouw waar iets te beleven valt en waar je gewoon binnen kunt lopen. Denk hierbij aan workshops als snelcursussen gitaar opnemen, drums opnemen, hoe zelf een distortion te bouwen, ondernemen als zelfstandig muzikant, hoe hou je je auteursrechten onder controle, Hoe maak je een goede master van je muziek, de demodrops, et cetera, et cetera.

Klik hier voor het enorme blokkenschema met alle items waaruit je kan kiezenExpo Floor

Op de Expo Floor (6000 m2!) tonen allerlei merken hun nieuwste gear. Hier mag je instrumenten uitproberen die voor het eerst gepresenteerd zijn op de afgelopen NAMM-show. Roland zal aanwezig zijn met een grote stand en verder vind je er Tama- en Adams-drumstellen, versterkers van Blackstar en EBS en gitaren van onder meer Ibanez en Martin. Nog een paar merken? Wat dacht je van Ampeg, Arturia, Korg, Moog, Zildjian, Vox, TC Electronic, JBL, Lag, Kurzweil, Ludwig, Marshall, Sennheiser en heel veel meer.

Klik hier voor de lijst met alle deelnemende merken

Welk ticket kopen?
Als je een Musicfair ticket koopt voor 4 en 5 maart heb je de kans om 139 panels, workshops, clinics en masterclasses bij te wonen in maar liefst zeventien areas van de Jaarbeurs. Ook heb je toegang tot de 6000 m2 Expo Floor, waar je alle nieuwe gear kunt bekijken en uitproberen. En natuurlijk kun je je demo aan experts voorleggen voor feedback.
Een passe partout kost € 45,- (en € 40,- als je je ticket via onze Musicmaker Nieuwsbrief bestelt).
Hiermee kun je ook het grootste gedeelte vande Dancefair bezoeken. Vijf Areas zijn echter exclusief voor Dancefairbezoekers (Areas 1, 4, 5, 12 en 13). Als je daar ook heen wilt koop dan een Dancefair ticket voor € 59,- (die ook toegang geeft tot de hele Musicfair). 
Als je Musicfair maar één van de twee dagen wilt bezoeken, dan ben je binnen voor € 25.- (via de kortingslink in de Musicmaker Nieuwsbrief voor slechts € 20,-) en inclusief de vijf Dancefair areas voor € 39,-.

Tickets bestel je op de Dancefair / Musicfair site. Klik hier

Korting via Musicmaker Nieuwsbrief!
Pak onze meest recente nieuwsbrief erbij uit je mailbox en volg de link naar de Musicfair kortingspagina. Als je je nog niet hebt ingeschreven op de Musicmaker Nieuwsbrief, doe dat dan nu door je te inschrijven, via het inschrijfveld rechtbovenaan deze pagina. In de volgende nieuwsbrief vind je de kortingslink!

Musicmaker Stage
Jouw hotspot op Musicfair!

Tijdens Musicfair op 4 en 5 maart bieden we je een uitgebreid programma op het Musicmaker Stage. Op ons podium kun je bijvoorbeeld muzikanten en producers horen uitleggen hoe ze hun muziek maken en opnemen en krijg je een kijkje achter de schermen van de muziekindustrie. Kortom: twee dagen lang mooie anekdotes, verbazingwekkende verhalen en handige tips!

Zaterdag 4 maart            
12:00 - 12:45 Elektronica in pop/rock live: met Oscar Kraal en Nicky Hustinx
13:15 - 14:00 Megaproductie van Navarone’s Oscillation met Navarone en Joost van den Broek
14:30 - 15:15 Max Guitar Gear Talk met Arnold van Dongen en Tim Akkerman
15:45 - 16:30 Basstalk met Rinus Gerritsen
17:00 - 17:45 Laat je thuisopnames beter klinken! met Bart Wagemakers (Stevie Ann)          

Zondag 5 maart
12:00 - 12:45 Grunten doe je zo! met Caroline Westendorp (The Charm The Fury)
13:15 - 14:00 Het tourmanagerpanel: muziek = logistiek met Lisanne Middag,  Etjen van der Vliet, Joost van Aarle  
14:30 - 15:15 Chef’Special: hoe maak je een wereldhit onder tijdsdruk? met Guido Joseph en Jasper Zuidervaart 
15:45 - 16:30 Pop- en Rockopleidingen: wat heb je eraan?! met Jack Pisters en Ivo Severijns met Danny van Tiggele (Mister and Mississippi), David Westmeijer (The Brahms)
17:00 - 17:45 Rotterdamse retro: The Kik in ‘eigen’ PAF! Studio met Dave von Raven  en Marcel Fakkers

Elektronica in pop/rock live
Oscar Kraal en Nicky Hustinx komen op de Musicmaker Stage uitleggen hoe zij het gebruik van elektronica bij hun bands aanpakken. De combinatie van een liveband met loops, backing tracks en elektronische sounds zie je steeds vaker. Meestal is de drummer de aangewezen persoon om de elektronica te bedienen, of met zijn spel elektronische beats te simuleren. Nicky Hustinx doet dat bij Weval, Sophie Letitre en Eefje de Visser. Oscar Kraal is bekend van zijn werk bij Anouk, Candy Dulfer en op het moment bij de Belgische singer-songwriter Milow, met wie hij tourt door Europa. Hij onderscheidt zich op het podium met een onverbiddelijke groove en schitterende sound. Bij de concerten van Milow vertaalt hij de elektronische beats van het nieuwste Milow-album naar akoestische drums.   
za 4 maart 12.00-12.45.
Moderator Erk Willemsen, hoofdredacteur Slagwerkkrant  Megaproductie van Navarone’s Oscillation

Navarone en Joost van den Broek
Navarone is in binnen- als buitenland vermaard om hun moderne en innovatieve interpretatie van seventiesrock. Ze speelden al op festivals als Zwarte Cross, Appelpop, Paaspop en Sziget. Op 20 januari lanceerde de band het derde album Oscillation. Op Musicfair doen ze alles uit de doeken over het bijzondere opnameproces. De charismatische zanger/gitarist Merijn van Haren, de waanzinnige gitaristen Roman Huijbreghs en ‘riffmeister’ Kees Lewiszong komen meestal met de eerste muzikale ideeën. Die worden door de hele band uitgewerkt terwijl Merijn, Roman en drummer Robin Assen de teksten voor hun rekening nemen. Bassist Bram Versteeg, tenslotte, is een meester in het toevoegen van sfeervolle elementen. Na een intensieve voorbereiding verliepen de opnames in de Sandlane studio vlotjes en samen met producer Joost van den Broek (Epica, Wende, Stream of Passion) hebben ze een topalbum afgeleverd. soepel. Hoe band en producer dat samen hebben aangepakt, wat er goed én wat er minder goed ging, vertellen ze in dit panel.
za 4 maart 13.15-14.00 uur
Moderator: Patrick Lamberts, redacteur Musicmaker 

Max Guitar Gear Talk 
Met Arnold van Dongen en Tim Akkerman
Op het podium van de gitaarwinkel Max Guitar in Scheveningen vindnen regelmatig zogenaamde Gear Talks plaats. Eigenaar Robbert van der Ende gaat met topgitaristen diep in op de gekozen gitaren, versterkers en effecten. Tijdens Musicfair presenteert Max Guitar deze Gear Talk op de Musicmaker Stage. Hij gaat praten met Tim Akkerman (voorheen Di-rect, nu met eigen band) en Arnold van Dongen (Ilse de Lange, Marco Borsato e.v.a).
za 4 maart 14.30-15.15 uur 
Moderator: Robbert van der Ende, eigenaar Max Guitar 

Basstalk met Rinus Gerritsen 
In meer dan 50 jaar Golden Earring zag Rinus Gerritsen trends en technologieën op basgebied komen en gaan en niet zelden was hij een van de voorlopers. Moderator en De Bassist-hoofdredacteur Chris Dekker vraagt hem niet alleen over de historie van de band, de tours door Amerika en de invloed van bijvoorbeeld The Who om voor een Danelectro te kiezen, maar ook over andere invloeden, de ontwikkeling van bassen en versterkers en verschillende sounds door de jaren heen. Dit alles wordt verteld aan de hand van enkele bassen en de bijzondere geschiedenis wordt natuurlijk rijkelijk geïllustreerd met anekdotes, verhalen en voorbeelden.
za 4 maart 15.45-16.30 uur
Moderator: Chris Dekker, hoofdredactuer De Bassist

Laat je thuisopnames beter klinken! 
Bart Wagemakers
Bart Wagemakers begon zijn carrière in 1993 in Studio Zeezicht en zou later ook op fameuze plekken als Wisseloord Studio’s, ICP en Studio 150 achter de knoppen zitten. Bart Wagemakers deelde de studio met artiesten variërend van Eagles Of Death Metal, via BLØF tot Daniël Lohues. Ook werkte hij samen met laatstgenoemde - bij Daniël thuis! -  aan het nieuwste album van Stephanie Struijk (Stevie Ann). Op Musicfair deelt Bart lollige en leerzame anekdotes uit zijn lange loopbaan, maar geeft hij je vooral inside tips over hoe je zelf met weinig moeite je thuisopnames een héél stuk beter kunt laten klinken.
za 4 maart 17.00-17.45 uur
Moderator: André Dodde, hoofdredacteur Musicmaker 

Caroline Westendorp van the Charm The Fury doet workshop grunten.

Grunten doe je zo!
Caroline Westendorp (The Charm The Fury)
Wie zangeres Caroline Westendorp van de Amsterdamse metalband The Charm The Fury (net een nieuw album uit!) live aan het werk ziet, kan niet anders dan zwaar onder de indruk zijn van haar brute grunts. Maar hoe grunt je zonder je stem te beschadigen? En wat zijn de verschillende sounds die je maken kunt? En waar komt dat hele fenomeen grunten eigenlijk vandaan? Caroline legt je dat allemaal haarfijn uit. Binnen de kortste keren ben je een volleerd grunter.
zo 5 maart 12.00-12.45 uur
Moderator: Stefan Kollee en André Dodde, redactie Musicmaker 

Het tourmanagerpanel: muziek = logistiek
Lisanne Middag, Etjen van der Vliet, Joost van Aarle
Als muzikant is het handig om je zaken zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Dit geldt echter niet alleen op muzikaal en financieel gebied: de logistiek is een groot deel van het muzikantschap. Als moderne troubadour reis je met een (gehuurde) bus, de trein, de fiets of desnoods het vliegtuig. Als je logistiek minder begaafd bent, komen tourmanagers goed van pas. Joost van Aarle (Olivier Helden, Wende), Lisanne Middag (Crystal Stone Management) en Etjen van der Vliet (Just Like Your Mom) bezigen deze nobele taak en zorgen ervoor dat artiesten als Olivier Helden, Wende, Matt Simons, John Coffey, Balthazar en The Tallest Man On Earth op tijd op de plek van bestemming komen en alles tijdens een tour goed geregeld is. Verwacht tips, tricks en vooral ook grappige anekdotes!
zo 5 maart, 13.15-14.00
Moderator: Stefan Kollee, redacteur Musicmaker   

Chef’Special: hoe maak je een wereldhit onder tijdsdruk?  
Guido Joseph, Jasper Zuidervaart
Chef’Special komt de dag vóór Musicfair, 3 maart, uit met hun nieuwe album Amigo. Het titelnummer is nu al uitgegroeid tot een monsterhit. Maar ook de rest van het album heeft potentie om veel airplay te krijgen; niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Vorig jaar tourde de band al door de VS met de wereldsterren van Twenty One Pilots. Een fantastische ervaring, maar het bemoeilijkte het opnameproces van Amigo wel enigzins. Een deel van het album werd onder flinke tijdsdruk opgenomen in uiteenlopende Amerikaanse studio’s en met verschillende topproducers. Hierdoor kwam het creatieve proces op een gegeven moment in het gedrang, maar eenmaal thuis in de Haarlemse Studio Helmbreker nam Chef’Special het heft weer in eigen handen. Gitarist en producer Guido Jospeh en co-producer Jasper Zuidervaart vertellen hoe ze te werk gingen en wat er komt kijken bij het maken van een wereldhit onder intense werkdruk.
zo 5 maart, 14.30-15.15 uur
Moderator: André Dodde, hoofdredacteur Musicmaker  

Pop- en Rockopleidingen: wat heb je eraan?!
Jack Pisters en Ivo Severijns
Sinds de oprichting van de Tilburgse Rockacademie in 1999 zijn er steeds meer Pop- en Rockopleidingen ontstaan. In september 2003 lanceerde toenmalig Anouk-gitarist Jack Pisters bij het Conservatorium van Amsterdam de Pop-bachelor (hbo). Ivo Severijns (Herman Brood, Waylon, Kane) richtte met Thijs Lodewijk twee mbo-muziekopleidingen op: de Herman Brood Academie in Utrecht en Rock City Institute in Eindhoven. In dit panel lichten Jack Pisters en Ivo Severijns toe wat een goede muziekopleiding vereist, wat hun opleidingen hebben opgeleverd aan acts, maar ze belichten ook de minder grote successen. Waar gaat het mis en waar gaat het goed? Danny van Tiggele (Mister & Mississippi) en David Westmeijer (The Brahms) delen hun ervaringen als student.
zo 5 maart 15.45-16.30 uur
Moderator: Rudi de Graaff

Rotterdamse retro: The Kik in ‘eigen’ PAF! Studio
The Kik en Marcel Fakkers
Ruim een jaar geleden opende de Rotterdamse PAF! Studio zijn deuren. In twee maanden tijd werd de repetitieruimte van beatband The Kik door frontman Dave von Raven en compagnon Marcel Fakkers (ex-The Madd) omgebouwd tot opnamestudio. Hier werden al meerdere albums opgenomen, waaronder The Kik’s eigen gloednieuwe Stad & Land. Als vaandeldragers van de Nederlandse beattraditie werkt de sixtiesband ook in de studio zoveel mogelijk analoog. Samen met producer Marcel Fakkers komen de mannen vertellen over hun favoriete apparatuur en hun - soms toch behoorlijk moderne - manier van werken. En wie deze Rotterdammers ook maar een béétje kent, weet dat hun aanpak bovenal behoorlijk eigenwijs is.
zo 5 maart 17.00-17.45
Moderator: Stefan Kollee

Naast het Musicmaker Stage zijn er natuurlijk nog veel meer programma-items te noemen. We pikken er een paar opvallende uit. 

Patrick Leonard
 (Madonna e.v.a)
Hij is met lengte voorsprong de meest vooraanstaande naam op Musicfair. Samen met Madonna heeft hij de credits voor de wereldhit La Isla Bonita. Hij is producer van talloze albums van Madonna. Ook produceerde hij platen van Roger Waters, Elton John, Bon Jovi en Leonard Cohen. Hij is twee dagen aanwezig. Op zaterdag doet hij een clinic ‘Producing for Frank Zappa, Madonna and Michael Jackson, op zondag behandelt hij het geheimzinnige thema ‘Searching a diamond in the rough’. 

Masterclasses die op de nominatie staan: Nicky Romero, Allan Eshuijs, John Christian, Tavi Castro & Dani L. Mebius, Endymion, Oscar Kraal (Milow), Dannic, Sandro Silva & Badd Dimes, Davy Nathan (Christina Aguilera), Robert Biesewig (Fresku), Spanker, Loopers en Toby Green. 
 


Gerry Leonard (David Bowie e.v.a.)
De Ierse gitarist Gerry Leonard komt voor een clinic naar Musicfair. Hij maakte furore in New York waar hij speelde voor artiesten als Laurie Anderson, Cyndi Lauper, Sophie B. Hawkins, Avril Lavigne, Chris Botti en Rufus Wainwright. Door David Bowie werd hij gevraagd voor de albums ‘Heathen’, ‘Reality’ en ‘The Next Day’. Hij deed de Heathen-wereldtour en was Bowie’s musical director voor de Reality-tour. Op zaterdag wijdt hij zijn clinic aan het thema ‘recording and touring with David Bowie’, op zondag is het thema ‘Personality as an artist & Getting gigs’.   

SAE Areas
Het SAE Institute zal maar liefst twee areas bestieren tijdens Musicfair / Dancefair. Elk uur kun je een workshop volgen over uiteenlopende thema’s als multiband sidechaining, audio-tuning met Melodyne, harware controle met Ableton Push 2, mastering, comperessietechnieken, omgaan met reverb, sound design, akoestische drums mixen, gitaarversterkers opnemen, etc etc. 

Clinic Stages
Een heel diverse programmering op de twee Clinic Stages dit jaar. Naast Gerry Leonard en Patrick Leonard, hierboven al genoemd, zijn er basclinics van Tony Grey, JT en Pablo Penton, is er een drumclinic van Oscar Kraal, en de hierboven al genoemde gitaarclinic van Gerry Leonard. Verder zijn er clinics van Allan Eshuijs, Oscar Holleman en Davy Nathan.

Overige Areas
Pioneer en Ableton hebben het programma voor hun eigen Areas nog niet ingevuld, maar dat zal zeker binnenkort komen. FL Studio belooft masterclasses door Jayden Jaxx, Loopers, Row Rocka, Spanker, Jaggs, D-Wayne en Sandro Silva & Badd Dimes.

Kortingsactie voor Musicmaker-lezers!
Inschrijvers op de Musicmaker Nieuwsbrief kunnen kaarten met korting krijgen met de in de nieuwsbrief vermelde unieke kortingscode. 
Nog niet ingeschreven op de Musicmaker Nieuwsbrief? Dat kun je alsnog doen op Musicmaker.nl: schrijf je in door je emailadres in te voeren rechtsboven op de homepage.


Kortingsactie voor Musicmaker-lezers!
Inschrijvers op de Musicmaker Nieuwsbrief kunnen kaarten met korting krijgen met de in de nieuwsbrief vermelde unieke kortingscode. 
Nog niet ingeschreven op de Musicmaker Nieuwsbrief? Dat kun je alsnog doen op Musicmaker.nl: schrijf je in door je emailadres in te voeren rechtsboven op de homepage.

Programma 
Klik hieronder door naar de blokkenschrema's van de Musicfair-site. Gevuld met maar liefst 197 items! 

Klik hier voor het blokkenschema van zaterdag 4 maart:Klik hier voor het blokkenschema van zondag 5 maart:Maart: 4 en 5, Jaarbeurs Utrecht 

Musicfair, Dancefair en Pro Audio Summit komen tot stand in samenwerking met Gitarist, Musicmaker, Interface, De Bassist, Slagwerkkrant, Meet Music Magazine/Pro Sound & Light, DJMAG, en SLAM!FM.

www.musicfair.nl

 

Ook in België!
De organisatie van Musicfair/Dancefair kondigt aan dat ze dit event ook in België gaan organiseren: 4 en 5 november in Kortrijk. 
Volg het nieuws op www.musicfair.be – en op onze site natuurlijk!