Is de iPad inmiddels goed genoeg als mobiele opnamestudio?

En welke audio/midi interfaces heb je ervoor nodig?

tips en tricks 19-11-2021 07:48

De nieuwste generatie iPads zijn krachtige machines om muziek mee te maken. Gecombineerd met de juiste externe hardware kunnen ze zelfs het middelpunt worden van een mobiele opnamestudio. We hebben 10 van de beste interfaces, microfoons en midi-controllers voor je iPad geselecteerd.

In dit uitgebreide artikel We laten we je zien hoe je een mobiele studio opzet rondom een iPad met hardware naar keuze voor audio-opname en -weergave en voor midibesturing. 

Tot voor kort kon je stellen dat dat mobiel produceren nog niet de flexibiliteit kan bieden van een fatsoenlijke studio rond een krachtige computer. Er kan echter veel veranderen in een jaar. Fast forward naar 2021 en zie daar: de nieuwste Pro iPads van Apple bevatten dezelfde M1-chips bevatten als de desktop- en laptopmachines van het bedrijf. Dus de apparaten zijn nu qua rekenkracht vergelijkbaar met je standaardcomputer. 

Bovendien zijn de meeste iPads compatibel met USB en zelfs Thunderbolt, wat betekent dat je er allerlei audio-interfaces, MIDI-toetsenborden en meer op kunt aansluiten. En zoals we zullen zien, zijn er heel veel van dergelijke apparaten, en nog meer apps om op iPads de mobiele studio-ervaring net iets meer, nou ja, pro te maken!

De hardware die je nodig hebt (of niet)
Er bestaan een aantal fantastische hardware-opties voor iPad, zoals apparaten waarmee je audio in en uit je iPad kunt sturen of waarmee je je apps kunt bespelen. Met audio-interfaces kun je bijvoorbeeld zang of gitaren aan je iPad-composities toevoegen en het resultaat via fatsoenlijke studiomonitors afspelen. Met keyboards kun je synthesizers spelen via een Bluetooth-keyboard, met controllers kun je je DAW tweaken. 

Maar hoe goed deze hardware-uitbreidingen ook zijn, ze zijn niet essentieel, zeker niet als je niets met audio van buitenaf doet. Het mooie van de iPad is dat hij kan worden gebruikt om muziek te maken als een zelfstandige eenheid, waarbij alles binnen een iOS DAW gebeurt en je kunt luisteren via de interne luidspreker of een koptelefoon. Maar als je audio wilt opnemen, je muziek op fatsoenlijke luidsprekers wilt horen, of je DAW, instrumenten en apps met een hardware-apparaat wilt bedienen, lees dan vooral verder!
Audio-interfaces
Wil je externe audio opnemen op je iPad? Zingen, gitaar spelen, een hele band opnemen? Het is allemaal mogelijk. Dat kan natuurlijk met de ingebouwde microfoon van je iPad, maar de resultaten zullen veel beter zijn als je kiest voor een speciale audio-interface. 

Net als bij een desktopinterface moet je iPad-interface microfoon-, lijn- of combi XLR/lijn ingangen hebben om zowel microfoons als instrumenten aan te sluiten, plus uitgangen voor luidsprekers. Audio-interfaces hebben verschillende aantallen in- en uitgangen, dus welke combinatie je ook nodig hebt, er is altijd een interface beschikbaar.

Een iPad kan elke opnamesituatie aan, van een songwriter die gitaar speelt en zingt tot meerdere bandleden tijdens een live optreden. 
Het kan echter verwarrend zijn om te bepalen welke interface je moet kopen, omdat Apple de Lightning-, USB-C- en Thunderbolt-interfacestandaarden gebruikt in de huidige reeks iPads, om nog maar te zwijgen van oudere USB-audio-interfaces die de USB-C-standaard niet ondersteunen!

Eerst het goede nieuws. De USB-audio-interface die je voor je desktop gebruikt, kan vaak ook worden gebruikt met de duurdere iPads die compatibel zijn met USB-C, en zelfs Thunderbolt-interfaces met hogere specificaties kunnen worden gebruikt met de Pro-modellen.

Firewire audio-interfaces werken niet met de huidige iPads, voor oudere USB-audio-interfaces is een USB-naar-USB-C-adapter nodig bij een USB-C iPad, Het kan ook zijn dat je een extra voeding nodig hebt, meestal in de vorm van een AC-adapter voor de interface of een USB-hub met voeding naar de iPad. 

Een USB-C compatibele audio-interface kan natuurlijk rechtstreeks worden aangesloten op een USB-C iPad, en in de meeste gevallen kan zo'n iPad een USB-C audio-interface ook van stroom voorzien. De 'meeste' omdat specs (en inderdaad iPads) zo regelmatig veranderen.

Vraag dit dus na bij de interface-fabrikanten. Merken als Focusrite posten regelmatig nieuws of blogs over welke interfaces externe voeding nodig hebben en met welke iPads ze werken. 

In onze roundup hieronder staan enkel interfaces waarvan we weten dat ze direct werken met de nieuwere USB-C iPads. Deze zijn de beste keuze als je een nieuwe, duurdere iPad bezit of overweegt. Gewoon plug and play met (hopelijk) stroom om op te starten. Bij een iPad met oudere 'niet-USB-C' audio-interfaces heb je mogelijk extra voeding nodig om te kunnen werken via een USB-hub met voeding. Een hoop gedoe, dus wij zouden zeggen: ga voor USB-C. 


 
Verwarring bij Lightning
De goedkoopste standaard iPad maakt gebruik van een Lightning-connector, dus voor een USB-interface heb je dan een aparte Lightning-naar-USB-adapter nodig. Bovendien zal de Lightning-aansluiting vrijwel zeker niet genoeg stroom leveren voor een USB-interface van welk type dan ook, dus ook een extra voeding is nodig. 

Dat klinkt misschien als een minpuntje maar eigenlijk is het een kosteneffectieve manier om met iPad muziek te produceren. En bovengenoemde problemen kun je ook oplossen met een speciale Lightning-audio-interface waarvan er een aantal op de markt zijn, speciaal voor gebruik met Lightning-apparaten zoals deze.
Een Lightning kabel wordt meegeleverd; sluit hiermee eenvoudigweg de interface aan op de Lightning poort van je iPad.  De voeding is meestal ingebouwd en de draagbaarheid is groot aangezien Lightning compatibele interfaces klein zijn. Het aantal beschikbare ingangen kan echter beperkt zijn. 
We begrijpen dat met alle mitsen en maren betreffende iPad interfacing het niet eenvoudig is om definitief advies te geven, maar we hopen dat we een en ander hebben kunnen ophelderen.

Microfoonvoeding
Het grote voordeel van een audio-interface - naast het rechtstreeks inpluggen van instrumenten - is het gebruik van een microfoon van veel betere kwaliteit. Muzikanten hebben de keuze uit een aantal geweldige microfoonopties, maar net als bij de interfaces hierboven, moet je op het vermogen letten.
 
Dynamische microfoons werken op de meeste interfaces en moeten behoorlijk kunnen klinken. Condensatormicrofoons die een hogere geluidskwaliteit leveren hebben echter een speciale voeding nodig; Je audio interface moet dus 'fantoomvoeding' leveren, anders moet je je condensatormicrofoon via een batterij van stroom voorzien. De meeste USB audio interfaces bieden fantoomvoeding maar niet alle Lightning apparaten. 

Midi
iPads kun je bedienen met externe hardware (midi) controllers - noten spelen, aan knoppen draaien enzovoort. Heel vaak zullen deze midi keyboards en controllers via Bluetooth, dus draadloos, werken. Daarbij is de timing niet altijd even super (latency!) maar ze zijn wel razend praktisch voor mobiele setups. 

De meeste keyboards en controllers zijn compatibel met USB, dus prima voor de duurdere iPads (meestal via een USB-naar-USB-C-kabel) of op het instapmodel iPad (via een Lightning-naar-USB-adapter). En net als de hierboven genoemde audio-interfaces hebben Midi-keyboardapparaten soms extra voeding nodig, hoewel veel apparaten via USB op de iPad kunnen worden aangesloten. 

Hardware met Bluetooth-connectiviteit heeft geen externe voeding nodig maar halen stroom meestal uit batterijen). Nogmaals, het komt erop neer dat je de specificaties moet controleren van het model dat je koopt om met je iPad te verbinden. 


10 van de beste interfaces, microfoons en midi-controllers voor je iPad

 

Akai MPK Mini Mk3PRIJS € 99 | WAT IS HET? 25 toetsen velocity-sensitive mini keyboard | USB-C connectiviteit, USB-voeding

Een zeer goed uitgerust toetsenbord voor dit geld. Heel geschikt voor het toevoegen van melodieën, baslijnen en eenvoudige akkoorden aan projecten. De acht encoderknoppen kunnen worden toegewezen aan praktisch elke parameter en er zijn acht full-sized MPC-stijl drumpads die echt het verschil maken. 
Deze Akai is klein genoeg om in een rugzak te stoppen, maar bevat toch genoeg handige functies om hem tot een zeer nuttige aanwinst voor elke studio te maken. Je hebt wel een USB-C of Lightning adapter nodig.
webpagina

 

IK Multimedia iRig Keys I/O 49

PRIJS € 250 | WAT IS HET? 49 full-size toetsen, velocity-gevoelig keyboard | USB connectiviteit, werkt op USB of batterijen

IK maakt geweldige controllers voor iPad-gebruik, zoals de iRig Keys 2 en iRig Keys 2 Mini, maar wij hebben gekozen voor de iRig Keys I/O 49 met grotere toetsen. Behalve een full-sized toetsenbord is het tevens een audio-interface en een aanbevolen 'third party' Apple-apparaat. 
Het toetsenbord werkt behoorlijk en de ingebouwde audio-interface biedt 24-bit/96kHz werking. Het keyboard past zelfs op de meest drukke bureaus en is perfect voor basis opnametaken en midi-bediening. De prijs-kwaliteitverhouding is ook goed, met een fantastische softwarebundel. 
webpagina

Audient iD4 MKII

PRIJS € 140 | WAT IS HET? USB audio interface | Combi XLR/line input, 2 line outs, direct monitor, fantoomvoeding, hoofdtelefoon

Audient heeft een goede reputatie in audio interfacing en deze interface werkt direct - en wordt gevoed door – met de nieuwste USB-C iPads. De iD4 is solide gemaakt met een volledig metalen behuizing, en met zijn stevige knoppen en fatsoenlijke aansluitingen, geeft ie een echt kwaliteitsgevoel. 
Vergeleken met zijn voorganger heeft hij een beter dynamisch bereik, een verbeterde signaal-ruisverhouding en een krachtiger hoofdtelefoonuitgang. De klank is mooi transparant en met zeer weinig ruis. De functieset is vrij basic, maar er is kwaliteit waar het telt en de prijs maakt het een koopje voor dit soort kwaliteit.
webpagina

 

Roland Go: Mixer Pro X

PRIJS: € 150 | WAT IS HET? Meerkanaals mixer en audio-interface | 11 ingangen (microfoons, instrumenten en meer), 3 uitgangen, hoofdtelefoon, voeding via toestel of 4 x AAA batterijen

Deze Roland is een unieke mixer/interface met een heleboel ingangen in een klein apparaat, die kunnen worden gemixt en geüpload voor streaming, podcasting of opname. Er zijn ingangen voor lijnniveauapparatuur zoals keyboards, een combo-aansluiting voor het aansluiten van een microfoon, plus een speciale ingang voor gitaar/bas. 
In feite kan de Go: Mixer Pro tot zeven ingangen tegelijk mixen, dus je kunt in theorie een hele band opnemen in je iPad. Hij is een beetje licht, maar doet zijn werk prima en hij is draagbaar genoeg om overal mee naartoe te nemen. En er is connectiviteit voor zowel Lightning als USB-C.
webpagina

 

IK Multimedia iRig Pro I/O

PRIJS € 130 | WAT IS HET? Een draagbare audio/midi interface | Mic in, instrument in, phones out, midi In/Out, fantoomvoeding

De iRig Pro I/O is een zeer capabele iPad interface, met een combi XLR/line input voor gitaren, instrumenten en microfoons plus fantoomvoeding zodat je condensatormicrofoons van hogere kwaliteit kunt aansluiten. Je krijgt 24-bit/96kHz audiokwaliteit en midi in en out . Een hoofdtelefoonaansluiting laat je je input monitoren en via een DC-ingang kun je je iOS-apparaat opladen via een optionele adapter. Alle kabels zijn inbegrepen en je krijgt een mooie software bundel met IK apps zoals SampleTank SE en AmpliTube. Een uitstekende compacte, kosteneffectieve audio/MIDI interface.
webpagina

 

PreSonus Revelator io24

PRIJS € 200 | WAT IS HET? USB audio interface | 2 Combo XLR/line inputs, 2 outputs, fantoomvoeding, loopback functie

De Revelator io24 is een van de nieuwe interfaces die geschikt is voor een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Dankzij USB-C compatibiliteit kan hij rechtstreeks worden aangesloten op bijvoorbeeld een iPad - hoewel alleen een C naar gewone USB-kabel wordt meegeleverd. 
Zodra je dat doet krijg je een flexibele tweekanaals input, twee loopback kanalen voor het mixen van audio uit meerdere bronnen, 24-bit/96kHz opname en je kunt zelfs de iPad te gebruiken om de Revelator zelf te besturen via de UC Surface controller app. Heel cool!
webpagina

 

IK Multimedia iRig Mic Studio

PRIJS € 150 | WAT IS HET? Condensator microfoon | Lightning / USB

IK Multimedia is een van de langst bestaande producenten van iOS interfaces; sinds hun Amplitube apps en originele iRig apparaten in 2010. iRig Mic Studio is een grootmembraan condensatormic die geweldige kwaliteit opnames biedt voor een verscheidenheid aan situaties. 
Je kunt er zowel akoestische instrumenten als zang en spraak mee opnemen en het opgenomen geluid kan zich meten met duurdere opties van bijvoorbeeld Røde en Blue. Gelukkig wordt hij ook geleverd met zowat elke kabel die je nodig hebt voor zowat elke iPad.
webpagina

Focusrite Scarlett serie

PRIJS Scarlett Solo € 106, 2i2 € 150 | WAT IS HET? USB audio interface | Solo: XLR input, line input, 2 line outs, direct monitor, phantom power, hoofdtelefoon. 2i2: 2 combi XLR/line ins, verder identiek

Focusrite heeft hun units getest met de huidige reeks USB-C iPads en zijn 'officieel ondersteund', dus niet alleen werken ze goed, maar de Scarlett Solo en 2i2 werken ook via busvoeding; geen verrassing eigenlijk, aangezien het USB-C apparaten zijn. We raden de Scarlett-reeks absoluut aan; het zijn geweldige mobiele opties. En voor je Lightning iPad heeft Focusrite zelfs een speciale iTrack Solo Lightning voor rond de € 130,- met directe Lightning connectiviteit.
webpagina

 

Korg microKEY2 Air-25

PRIJS € 100 | WAT IS HET? 25 mini toetsen, velocity-gevoelig keyboard | USB en Bluetooth connectiviteit, werkt op USB of batterijen

De microKey 2 Air serie bestaat uit 25-, 37-, 49- en 61-noten modellen, die allemaal het voordeel hebben dat ze draadloos werken via Bluetooth. Daarvoor zijn een paar AA-batterijen nodig, maar deze gaan ongeveer 20 uur mee en bij de meeste iPads is voeding via de USB-bus een optie.De Air 25 is niet het toetsenbord met de meeste controllers, maar hij biedt je de basis en speelt veel beter dan veel van zijn rivalen. Het is ook gemakkelijk in te stellen en bedienen, dus als je jezelf wilt bevrijden van de tirannie van kabels, heb je het MIDI-controller keyboard gevonden dat je nodig hebt.

webpagina

 

AKG Lyra

 

PRIJS € 125 | WAT IS HET? Condensatormicrofoon | USB-C connectiviteit

De Lyra is eenechte iPad-vriend vanwege zijn USB-C-connectiviteit. Helaas moet je de kabel om hem rechtstreeks aan te sluiten wel apart aanschaffen. Toch is het een winner vanwege de goede bouwkwaliteit, het flexibele multi-patroonontwerp en de hi-res opname die geschikt is voor allerlei podcast- en muziekopnametaken. En hij ziet er ook nog eens erg cool uit.
Er zijn goedkopere microfoonopties, maar de AKG Lyra is klankmatig van een andere klasse vergeleken met veel USB-microfoons die we hebben getest, en zal veel meer muzikale taken aankunnen.
webpagina

 

 

 

zoeken
zoeken