'Vijf jaar lang maakte ik alleen maar slechte demo's'

Producer FINNEAS (o.a. Billie Eillish) over zijn doorbraak

tips en tricks 12-08-2021 16:10

FINNEAS schiep in zijn slaapkamerstudio samen met zijn zus Billie Eilish de sound waarmee zij de wereld zou veroveren. Maar zijn talent als producer was niet bepaald evident vanaf het eerste moment dat hij een microfoon aan zijn laptop hing.'Jaren lang vond ik alles wat ik maakte super slecht klinken.'

Ieders ontwikkeling in muziekproductie verloopt natuurlijk anders. Het kan desalniettemin demotiverend zijn wanneer je alle benodigdheden hebt - computer, DAW, midi-keyboard, etc. - maar nog niet direct tracks maakt waar je blij van wordt.  

Voor iedereen die dit soort struggles ondergaat, is het wellicht aanmoedigend om te weten dat Finneas O'Connell (alias FINNEAS), broer en producer van Billie Eilish, er maarliefst vijf jaar over heeft gedaan voordat hij iets maakte waarmee hij zelf tevreden was. 

Wanneer producers (zowel hobbymatige als professionele) hun eerste demo's terughoren die ze vele jaren geleden maakte met hun toenmalige DAW's, zal menig teentje opkrullen. Tegelijk is velen een vertederde glimlach ook niet vreemd bij het terughoren van hun eerste pogingen. Geen klein deel daarvan zal na het maken van die eerste demo's gedacht hebben: nog geenzins Grammy-materiaal, maar toch zeker niet slecht!

Zo niet Finneas. Zelfs als vroege tiener was hij medogenloos naar zichzelf toe over wat hij aan Logic Pro wist te ontfutselen. 

Toen ik dertien jaar was, kreeg ik Logic Pro op mijn computer', vertelde hij Consequence Of Sound. De prijs was destijds behoorlijk gezakt, waardoor ik het opeens wel kon betalen. Ik werd meteen verliefd op muziekproductie en ging er obsessief mee bezig.' Maar ondanks deze obsessie ging het niet direct van een leien dakje.

'Ik maakte verschrikkelijke dingen en demootjes en was vijf jaar lang bezig voordat ik iets maakte dat ik goed vond klinken', zegt Finneas. Vijf jaar lang was ik constant bezig met dingen maken die ik heel erg slecht vond. Dat was soms best zwaar.'

Het kantelpunt was de track die Billie Eillish' debuutsingle zou worden, Ocean Eyes, die in november 2015 op SoundCloud werd geupload. 'Toen ik achttien was, maakte ik Ocean Eyes voor mijn zus. Ik herinner me dat ik toen eindelijk dacht: ja, dit is goed. Het was de eerste keer na jaren slechte dingen maken.' 

Moraal van het verhaal: vasthoudendheid is net zo belangrijk als talent.

Wil je weten hoe Finneas Ocean Eyes heeft geproduceert en gemixt? Check het super-interessante filmpje hieronder!

 

 

zoeken
zoeken