Kerstmuziek: glad ijs of muzikale vrijplaats?

Vijf winterexperts aan het woord in Musicmaker - plus de Musicmaker Kerstmuziek Playlist

tips en tricks 18-12-2020 11:12

Wat hebben Clean Pete (foto boven), Trijntje Oosterhuis, Tom Smith van de Editors en Mell & Vintage Future gemeen? In één woord: Kerstmuziek! De een tourt in december al jaren door kerken, de ander langs poppodia met kerstshows in volledig kerst-ornaat, Tom Smith maakte een stemmige winterplaat en de laatstgenoemde schreef juist een anti-kersthit. Samen met hen tuigen we de ideale muzikale kerstboom op. Van kluit tot piek: zo maak je een kerstplaat!  

Het eerste wat je doet als je een echte Nordmann gaat optuigen is natuurlijk het fundament goed neerzetten: de kluit. Die geef je een flinke scheut muzikaal levenswater: oftewel een boel inspiratie om dorre muzikale ideeën te voorkomen!

Musicmaker sprak met vijf kersttoppers over hun invloeden, stijlen en smaken. Lees het 5 pagina's artikel in Musicmaker 480, jan-feb 2021, nu te bestellen bij onze Muziekmagazines site. 

En we maakten een Kerstmuziek Musimaker playlist, die vanzelfsprekend begint met tracks van de albums die we in het artikel behandelen.

Pieken met een eigen kerstnummer
Nu de winter nog in volle gang is, kun je alvast over je eigen kersthit voor volgend jaar nadenken. Kerst 2021 is immers dichterbij dan je denkt! Trijntje Oosterhuis adviseert om dicht bij jezelf te blijven en een persoonlijke boodschap in je nummers te steken of te zoeken naar een passende cover. ‘Leg je eigen identiteit erin. Daardoor word je niet de zoveelste variant op een bepaald nummer. Als je een cover zingt, zing het dan vanuit je eigen belevingswereld en probeer een geloofwaardig verhaal te vertellen. Kerstmuziek maken en opnemen is een gladde schaatsbaan waarop je ook op je gezicht kan gaan, dus neem het serieus en speel je kerstnummer vol overtuiging!’

Clean Pete adviseert om sowieso iets in een driekwartsmaat te proberen. Dat klinkt namelijk vertrouwd in de oren dankzij de kerkelijke kerstmuziek. Renee Wijnhoven: ‘Dat is vanwege de heilige drie-eenheid, daardoor is vrijwel alles wat je aan kerkelijke kerstmuziek kent in driekwartsmaat. Maar bedenk ook wat het doel is van je kerstplaat: wil je dat het warm en vertrouwd nummer wordt of wil je juist een alternatieve en spraakmakende kerstplaat maken? Wij zitten daar een beetje tussenin, door kerkelijke nummers een dubbele lading te geven zoals O Holy Night, wat Donkere Nacht werd, en Gloria (In Excelsis Deo) waarin Stefano Keizers een dubbelzinnige vertelling voordraagt.’
Volgens Loes Wijnhoven mag alles in een kerstnummer, als het maar uit je tenen komt: ‘Ik vind kerstnummers met een persoonlijke insteek het beste. Dan maakt het niet uit als het over haat, liefde, blijdschap of verdriet gaat. Zolang het vanuit een echt kerstgevoel komt, geloof ik je. Ik merk het snel genoeg wanneer iemand in juli dacht: nu, gaan we effe een kersthit schrijven.’

Ton Dijkman van Mell & Vintage Future moedigt iedereen die ook maar enige kerstkriebels voelt, ze direct in een kerstnummer te stoppen: ‘Muziek moet eruit als pies en poep. Als je plots een kerstnummer wilt schrijven, schroom dan niet! Neem het gelijk op en zoek niet naar het perfecte kerstnummer: maak wat er in je op komt en wat lekker voelt. Juist de imperfecties maken een nummer het interessant en doen het nummer afwijken van de massa kerstplaten. 

Tom Smith van Smith & Burrows en Editors sluit af met een wijze waarschuwing: ‘Het schrijven van kerstmuziek kan een mijnenveld zijn, maar als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, volg dan je gevoel en dan komt de rest vanzelf goed. Pin me er niet op vast, ik ben geen fucking fortune cookie... Maak de melodieën niet te moeilijk en voeg je eigen herinneringen aan kerst en de winter eraan toe als tekst: heel veel meer hoeft het niet te zijn! Just do it!’

In Musicmaker 480 geven deze muzikanten nog veel meer achtergrond en tips bij hún kerstmuziek.   

In welk gezelschap je dit jaar dan ook kerst viert, hopelijk maak je een muzikale winter van en pluk je er volgend jaar de vruchten van.
Namens de hele Musicmaker-redactie wensen we je fijne feestdagen en een muzikaal en gezond 2021 toe! Zet de playlist maar aan!

 

 

 

zoeken
zoeken