Test van de Apogee Symphony Desktop & RME Fireface UCX II interfaces

Check Musicmaker 485 voor tests van de iConnectivity Audio 4c en de Black Lion Audio Revolution 2x2

Tests 14-10-2021 17:53

In Musicmaker 485 vind je een test van twee betaalbare interfaces. De iConnectivity Audio 4c en de Black Lion Audio Revolution 2x2. Ben je een stapje verder met je thuisstudio? We hebben twee duurdere varianten geprobeerd en daarover lees je alles in deze extra test.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in Musicmaker 485, november-december 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link.

Tekst: Sascha Meijer

Het kiezen van een audio-interface is lastig. Vaak is een desktop-interface de meest geschikte keuze, maar ook daarvan zijn weer veel verschillende variaties.

De een heeft genoeg aan stereo-in en stereo-out, de ander wil meer. Of zoek je een interface die intern plug-ins kan draaien? Een die ook met iOS of Android werkt of met meerdere computers tegelijk misschien. Kan ook zijn dat je de allerbeste geluidskwaliteit boven aan je lijstje hebt staan, of een interface als centrum van een uitgebreid digitaal systeem zoekt. We selecteerden vier recente interfaces uit die allemaal op een bepaalde gebruikersgroep gericht zijn en ook in prijs behoorlijk verschillen.


SYMPHONY DESKTOP
Digitaal zonder latency

De Symphony Desktop van Apogee biedt niet alleen latency-vrije monitoring mét effecten, maar levert ook extreem goede da/ad-conversie uit de welbekende Symphony-lijn. Dat resulteert in een dynamisch bereik van 123dB en preamps die maar liefst 75dB gain leveren; fenomenaal voor een desktop-interface. Vooral de precisie en definitie in het stereobeeld die de Apogee realiseert, is indrukwekkend. Het klinkt groots en diep. Die grootsheid wordt geholpen doordat het diepste sublaag een zetje lijkt te krijgen.

Dankzij de Alloy-technologie die onder meer de impedantie van het analoge circuit van de preamps controleert, kun je digitale preamp-emulaties uit het uitgebreide softwarepakket gebruiken. Je kunt kiezen uit Neve en Ampex preamps, maar het blijven emulaties, geen kloons. Dankzij de Alloy-techniek kunnen ze in de praktijk wel écht zorgen voor een andere, smaakvolle saus.

 

Schoonheidsfoutjes
Ietwat vreemd is dat de trs-ingangen van de combi inputs niet gebalanceerd zijn. Wil je dus een gebalanceerd lijnsignaal aansluiten, dan moet je de xlr-ingang gebruiken. Apogee motiveert dit door te stellen dat xlr een superieure aansluiting is als het aankomt op geluidskwaliteit. Het risico bestaat echter dat je per ongeluk fantoomvoeding aanzet; niet iets waar een synth of 19” unit altijd even blij mee zal zijn. Ook de plaatsing van de tweede hoofdtelefooningang is ietwat vreemd: achterop de unit en in mini-jackformaat.

Op softwaregebied irriteren de pop-ups die, élke keer als opstart, vragen of je je gebruiksgegevens wilt delen met Apogee. Desalniettemin is de software, en de integratie via het touchscreen, juist een van de krachten van deze interface. Dankzij de Dual-Path-technologie kun je bijvoorbeeld twee aparte, digitale effectketens opzetten voor het opname- en monitorkanaal. Zo kun je alle preamp-emulaties en channelstrips inzetten om echt je sound te maken voordat je gaat opnemen, terwijl je alleen een schoon signaal met galm naar een muzikant stuurt. Dat zorgt voor een praktische workflow waarbij je jezelf kunt dwingen om veel meer keuzes tijdens het opnameproces te maken in plaats van deze knopen achteraf tijdens de mixage door te hakken.

Zowel de eerder genoemde preamp-emulaties als de hoeveelheid plug-ins die je bij deze interface krijgt, zijn te besturen met het touchscreen. Je kunt zelfs volledige effectketens maken op de interface zelf. Dat betekent in de praktijk een echt hands-on gevoel tijdens je opnamesessie. Mocht je je toch liever blijven concentreren op het beeldscherm, dan biedt Apogee Control 2 een erg goed alternatief. Deze software werkt namelijk erg soepel en oogt direct overzichtelijk.

Conclusie
Het is wel even wennen, het instellen van volledige plug-inketens op het touchscreen van je interface. Maar als snel voelt deze interface vooral aan als een zeer goed doordacht hart voor een kleinere projectstudio. Het maken van sound staat centraal en de plug-ins die je erbij krijgt, zijn niet alleen van uitstekende kwaliteit, maar ook qua besturing goed uitgedacht. Wel zijn er een aantal kleine schoonheidsfoutjes in het ontwerp, maar zodra je de da-conversie van deze interface hoort, zijn die snel vergeven.

RME FIREFACE UCX II
Digitale mengtafel met precisie-clocking

Na negen jaar presenteert RME eindelijk een opvolger voor de Fireface UCX, een populaire interface met extreem veel in- en uitgangskanalen in een compacte behuizing. Met 8 gebalanceerde in- en uitgangen plus adat- en s/p-dif-aansluiting heb je maar liefst 36 inputs. De UCX II voegt hier nog eens vier kanalen aan toe. Je kunt de gain van alle kanalen regelen op de interface zelf, maar net als bij andere RME producten, verandert de TotalMix software je ‘eenvoudige’ desktop-interface haast in een digitale mixing desk. TotalMix biedt niet alleen uitgebreide routingmogelijkeden, maar ook zero latency monitoring, cue-mixen, control room-secties en PFL-mogelijkheden.

Op locatie
In een studiosetting springen vooral de uitbreidmogelijkheden in het oog: dankzij adat-, aes-ebu-, en s/p-dif-aansluiting kun je een behoorlijk hoeveelheid externe preamps aansluiten, maar er is ook een ouderwetse midi-in/out en word clock-in/out. Alle line-outputs zijn dc-gekoppeld, dus je kunt cv- en gate-data versturen naar modulaire synthesizers.

Dat sluit allemaal perfect aan bij het nieuwe DURec. Dankzij de ingebouwde DSP en geïntegreerde, digitale recorder kun je de UCX II namelijk ook zonder computer gebruiken. Er wordt opgenomen op een externe usb-schijf of stick van maximaal 2TB. Je kunt zo bijvoorbeeld optredens opnemen, maar het voegt ook een interessante laag toe aan je creatieve proces. In combinatie met de line-outs wordt de UCX II in een klap een perfecte toevoeging voor synthesizerstudio’s. Maar ook voor akoestische opnamen is dit interessant. Bij locatieopnamen heb je enkel je UCX II en een aantal microfoons nodig. Helemaal weg van je beeldscherm kom je niet: om op locatie efficiënt bij alle instellingen te komen, is een iPad met TotalMix geen overbodige luxe.

 

Aanraakbaar
Ook voor gebruik in een (thuis)studio heeft RME verbeteringen doorgevoerd. De interface beschikt namelijk over een volledig nieuw clockingsysteem dat volgens RME voor een extreem lage jitter zorgt. En inderdaad, de UXC II levert een uiterst precieze klank en een uitzonderlijke detailweergave. Timbres worden haast aanraakbaar en midlaag klinkt strak en luchtig.

Conclusie
Die topklasse klank en de vele mogelijkheden maken van de UCX II een echt werkpaard voor de hogere middenklasse. Maar dan wel met een aantal unieke en intrigerende extra’s. Dit kastje is even goed op zijn plek bij een engineer die pre-producties voorbereidt en opneemt, als in de studio van een creatieve synthesizertovenaar. De flexibiliteit op het gebied van aansluitingen en routingmogelijkheden via TotalMix, zorgt er daarnaast voor dat de UCX II met je mee kan groeien.

Apogee Symphony Desktop

INFO
Prijs incl. € 1.438,-
Distributie Sound Service, www.sound-service.eu
Internet www.apogeedigital.com

SPECIFICATIES
• 24bit/192kHz
• 10-in/14-out
• 2 mic-preamps met variabele impedantie
• 1 di-input
• dsp voor FX Rack plug-ins
• Apogee Alloy preamp-emulatie
• 2x combo-ingangen (mic/line), 1x ¼” (hi-Z)
• 2x ¼” outputs
• 2 koptelefoonuitgangen
• 2x Optical Toslink (adat, s/p-dif)
• usb c
• Symphony Desktop Control applicatie
• externe voeding

bijgeleverde software:

• Symphony ECS Channel Strip
• Clearmountain’s Spaces Reverb

DSP plug-ins:
• Pultec EQP-1A
• ModComp
• Pultec MEQ-5
• Opto-3-A
• ModEQ 6

RME Fireface UCX II

INFO
Prijs incl. € 1.299,-
Distributie Amptec, www,amptec.be
Internet www.amptec.be

SPECIFICATIES
• 8-in/6-out
• 4x trs, 2x combi-preamps, 2x instrument-inputs
• 6x trs-outs (dc-coupled), hoofdtelefoon
• aes, adat, s/p-dif -i/o
• wordclock-i/o
• din-midi-i/o
• 24bit/192kHz
• usb2.0
• externe voeding

Software
• Totalmix
• Digicheck

 

 

 

 

zoeken
zoeken