MEC in metaal

Warwick's huismerk gaat een klasse omhoog

De Bassist Plus 12-05-2020 12:05

MEC is al sinds jaar en dag het huismerk van Warwick voor baselementen en -elektronica en toen het merk Framus nieuw leven werd ingeblazen kwamen er ook gitaarelementen. Zo goed als alle elementen zijn nu in een bijzondere metalen behuizing verkrijgbaar en we spraken master builder Marcus Spangler over de details.

Basmerk Warwick en gitaarmerk Framus zijn broers en de instrumenten komen nek aan nek uit dezelfde fabriek. Framus werd net na de oorlog opgericht door Fred Wilfer en hij werkte voor elektronica en elementen samen met Billy Lorento en Vlado Hansal. Het bedrijf ging in de jaren zeventig failliet, Fred's zoon Hans-Peter startte Warwick en kocht later de naam Framus terug.

En Lorento en Hansal? De eerste noemde zich Bill Lawrence en maakte elementen voor onder meer Gibson. De tweede startte MEC (Musical Electronics Company) en begon met het maken van alle elektronica voor Warwick en later het opnieuw opgerichte Framus.

Op de NAMM, eerder dit jaar, introduceerde MEC de geborstelde, metalen behuizingen voor bijna alle elementen. Ze werden al even op de bassen en gitaren geleverd, maar je kunt ze nu ook los aanschaffen. Deze elementen zijn uniek en er zit dan ook anderhalf jaar ontwikkelingstijd in, door het hele team van Warwick, Framus en MEC.  



De handgebouwde elementen zijn er in veel soorten, die weer in zilver, goud en zwart te verkrijgen zijn, en niet alleen voor bas. In het gamma vind je onder meer Strat-stijl elementen, P90's, gitaarhumbuckers en voor bas soapbars (5- en 6-snarig), vintage enkelspoels- en humbucker-elementen, Music Man-stijl-elementen en setjes voor J en PJ. Natuurlijk blijft MEC elektronica en elementen met kunststofkapjes leveren.

Op de hoofdfoto zie je een zilverkleurig MM-element en hierboven een zwarte PJ-set.

We spraken master builder, fabriekshoofd, houtinkoper en Custom Shop-baas Marcus Spangler van Warwick en Framus.

'We hebben ontzettend veel uren en geld geïnvesteerd in deze elementen en vooral het maken van de mallen. Het verbuigen van metaal is niet makkelijk en we moesten een oplosssing vinden voor de 'oren' van de elementen, want dat kan je niet onder druk persen. We zijn er dus trots op dat we dit voor de baswereld hebben bereikt. Onderhuids vind je de al zeer goede elementen van MEC, die we altijd blijven verbeteren. Als je ze onderhuids zou bekijken, dan zie je dat onze elementen beter zijn dan behoorlijk wat concurrenten.'

En hoe zit het met het gewicht en het effect van het metaal op het geluid?
'Theoretisch zijn de nieuwe elementen zwaarder, maar dat is te verwaarlozen op een hele bas. De behuizing zal ietsje van het tophoog afnemen, maar dat is voor bassen eerder een voordeel.'

Beschadigen deze covers makkelijker dan de kunststof-versies?
'Ik denk dat je het kunt vergelijken met gitaarelementen, die al sinds jaar en dag metalen behuizingen hebben. Ze zullen verouderen ja.'

Nu komt het moeilijke punt. Overal op internet vind je discussies over magneetmateriaal van elementen en dan gaat het vaak over keramische elementen versus alnico elementen. Een magneet heeft zelf geen geluid en de constructie is van belang. Vergelijkbare elementen met keramische elementen zijn vaak wat helder, maar ze hebben ook een slechte naam, omdat ze vaak in goedkope gitaren en bassen zitten. MEC gebruikt vooral keramische magneten. Hoe is jouw mening daarover.

'Het gaat inderdaad echt om de bouwwijze. Ik denk dat keramische elementen juist warmer klinken, mits goed gebouwd. Ik wil niet in een 'shitstorm' belanden, maar ik ben het eens met wat je zegt: een element is meer dan alleen een magneet. Keramische magneten zijn minder krachtig en daardor warmer. Het is meer vergelijkbaar met alnico II dan met alnico V. Maar het gaat om om het aantal windingen, het materiaal en de dikte van de draad zelf, hoe het gewonden wordt, de laklaag. En dan is er nog de constructie: een staafmagneet met metalen polen klinken anders dan een element met polen die van magneetmateriaal zijn gemaakt. je kunt dus eigenlijk niet zeggen of een magneet feller klinkt of niet. Naar mijn mening klinken onze elementen juist heel warm.'

MEC-elementen zijn te verkrijgen via Warwick-dealers en de online shop van het merk.  

MEC-website
W-Distribution-website 


Foto: Marcus Spangler met Lee Sklar.

zoeken
zoeken