aanmelden
Zomershows: zo houd je hoofd en instrument cool
9 tips voor een geslaagd buitenoptreden
tips & tricks 20-07-2016 13:10
De zomer heeft ons (eindelijk) in zijn greep. Dat is fijn voor zon-, zee- en strandaanbidders, maar voor muzikanten kan het een flinke last zijn. Musicmaker geeft negen tips om jezelf en jouw instrument 'cool' te houden.

Blijf gehydrateerd!

1. Blijf gehydrateerd! Het is nooit leuk om halverwege je optreden onwel te worden. Hierbij hoort het drinken van weinig tot geen alcohol, dat droog juist extra uit. Water, water en nog eens water is het devies! 

2. Kleed je luchtig, maar denk aan de show: je zit als muzikant vaak in een repetitiehok of studio, verberg dus je bleke armen en benen liever met een dunne lange broek of een overhemd met lange mouwen. Zweten doe je toch...

3. Houd je handen, bas- en gitaarhals en drumstokken zo droog mogelijk. Babypoeder/talkpoeder helpt en houdt een handdoek bij de hand. Niets is zo vervelend als een drumstok die uit je klamme hand glipt of een gitaar/bashals waar je handen door het vocht aan vast blijven plakken. 

4. Zorg ervoor dat je instrumenten zo min mogelijk in de zon staan. Gitaren, bassen en drumketels kunnen flink aangetast worden door de hitte. Het is slim om je spullen zo snel mogelijk uit de bandbus/auto te halen. Door jouw instrument ruim voor speeltijd in de buitenlucht te zetten, kunnen ze zich geleidelijker aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Ga er desondanks vanuit dat je instrument sneller ontstemd.

Zweten mag!

5. Tape setlists en spiekbriefjes vast: het kleinste zuchtje wind kan je papierwerk de lucht in doen vliegen!

6. Buizenversterkers worden op een warme dag een tikkeltje warmer dan in je woonkamer of repetitieruimte. Zet een ventilator neer aan de achterkant van de versterker om de hete lucht weg te blazen. 

7. Helaas komen er tijdens warme dagen ook sneller, onverwachte onweersbuien voor. Wees voorbereid en neem plastic zaken of stukken zeil mee om de eerste regendruppels op te kunnen vangen. 

8. Ook al is de zomer het seizoen van de zon en de muggen: wees als gitarist en bassist voorzichtig met muggenspray en zonnecrème. De stofjes die er in zitten kunnen je lak aantasten. Smeer jezelf goed in, maar laat bijvoorbeeld de onderarmen achterwege voorafgaande aan je show.

9. Heb plezier!