aanmelden
Review van het Casio PX-S3000 keyboard met piano-actie
Gestroomlijnd en compleet
Tests 05-07-2019 09:07
Wie de naam Casio nog associeert met wonderkeyboardjes uit de jaren tachtig: think again. Casio bouwt serieuze instrumenten, variërend van digitale (home-)piano’s van grote klasse tot professionele arrangerkeyboards. In de PX-S3000 komt de kennis van beide samen. Is de PX-S3000 een interessante optie voor bandmuzikanten? De test uit Musicmaker 467!

door André Dodde

Als je als spreekwoordelijke arme muzikant kleinbehuisd bent, of in kleine kroegen optreedt, dan is de PX-S3000 alleen daarom al interessant. Volgens Casio is het het smalste keyboard met piano-actie dat er bestaat. En met zijn 11,4 kg weegt hij ook nog eens weinig. Daarnaast heeft hij zijn uiterlijk mee: het is een superslick en gestroomlijnd keyboard. De aanblik van de PX-S3000, die toch over 88 volwaardige pianotoetsen beschikt, is indrukwekkend in zijn industriële eenvoud.

Zwart glas
De enige fysieke knoppen zijn twee controllers en een pitch bend aan de linkerkant, en boven de toetsen een groot volumewiel en een kleine aan-uitknop. Als we die indrukken, blijkt het strak zwarte glas een touchscreen te zijn; helder blauw getint komen de belangrijkste functies tevoorschijn. Via de ingebouwde speakers (2 x 8 watt) klinkt de ‘grand piano’-preset al best goed, maar we besluiten toch maar om een goede hoofdtelefoon op te zetten voor deze test. De volledige PX-S-serie omvat trouwens ook de PX-S1000, met als grootste zichtbare verschil de afwezigheid van de pitch bend en de extra controllers. Van binnen is de S3000 uitgerust met zevenhonderd(!) sounds en uitgebreide arrangerfuncties, terwijl zijn broertje het zonder arranger en met slechts achttien sounds moet doen.

Fijn oefenen
De PX-S3000 is een hybride tussen een digitale piano en een arrangerkeyboard. De arrangerfuncties zijn behoorlijk uitgebreid voor een instrument in deze prijsklasse. Je krijgt tweehonderd ritmes met fill-ins en endings, complexe automatische begeleiding-functies, een uitgebreide arpeggiator en meer. Misschien dat je als bandmuzikant geneigd bent om dit soort functies niet heel interessant te vinden. Maar het is fijn oefenen als je beschikt over een begeleiding die je naar smaak kan aanpassen en die meteen een arrangement van je akkoordenschema maakt. Handig tijdens het uitproberen van nieuwe ideeën!

Met de midi-recorder kun je ook vijf songs van elk drie sporen intern opnemen. Leuk extraatje is dat je daarnaast je spel nog als WAV-file op een usb-stick kunt opnemen. Hoewel het natuurlijk nóg leuker was geweest als je de PX-S3000 rechtstreeks in je computer had kunnen opnemen.

Andere prettige (oefen-)functies van de PX-S3000 zijn de gratis te downloaden Chordana app waarmee je allerlei instellingen eenvoudig op je smartphone of tablet kunt aanpassen en die beschikt over een midi- en audio-player; en dat de PX-S3000 over bluetooth beschikt. Kun je direct meespelen met je favoriete muziek op Spotify!

Geloofwaardig
De zevenhonderd sounds in de PX-S3000 zijn onderverdeeld in piano, e-piano, organ, strings, pad en others. Natuurlijk zijn we het meest benieuwd naar de piano’s, en die stellen niet teleur. De akoestische pianoklanken hebben een prettige frisheid en helderheid, zonder scherp te klinken. Vooral de ‘grand piano concert’ is een favoriet. Met de acoustic simulator kun je de pianosound nog iets aanpassen met key on/off noise, string resonance, damper noise en damper resonance. Dit blijft echter betrekkelijk subtiel klinken.

Wil je de pianosounds ten volle gebruiken, dan is het aan te raden om het apart verkrijgbare SP-34 Triple Pedal te kopen, zodat je ook half-pedaling kunt gebruiken. De andere sounds zijn niet allemaal even inspirerend, maar enkele strings en orgels klinken erg goed. Onder de elektrische piano’s biedt bijvoorbeeld de licht overstuurde Amp 60’s EP een heel geloofwaardige Wurlitzer.

Randje
Dat brengt ons bij de effecten en daarvan heeft de PX-S3000 er meer dan genoeg. Ten eerste natuurlijk de galm. In dit geval onderverdeeld in hall simulator (vier types) en reverb (twaalf types). Op het touchscreen kun je de reverb meteen aanpassen of uitschakelen.

Dan de uitgebreide hoeveelheid DSP-effecten: tientallen wah’s, compressors, tremolo’s, EQ’s, speakersimulaties, auto pan, et cetera. Binnen de speakersimulatie kun je kiezen uit maar liefst 92 verschillende kabinetten. De drive heeft twintig variaties: van een licht randje tot high gain. Verwacht geen studiokwaliteit, maar om bijvoorbeeld een elektrische piano een randje te geven, werkt het prima. Een nadeel is dat het vaak best even zoeken is in het menu voordat je een DSP-effect gevonden hebt. Je kunt gelukkig wel eigen ‘registrations’ maken (42 in totaal) waarin je je bewerkte sounds kunt opslaan.

Lichte actie
De 88 fullscale-pianotoetsen hebben een geruwd oppervlak, wat het contact met de toetsen fijn maakt. Het ‘smart scaled hammer action’-klavier bestaat uit een soort scharnierend mechaniekje onder de toets en neemt dus weinig ruimte in. De aanslag is best prettig; verwacht alleen geen aanslag met de weerstand en actie van een akoestische piano. De PX-S3000 speelt superlicht, maar met toch genoeg weerstand, zodat je de aanslaggevoeligheid goed kunt benutten. En eigenlijk maakt deze lichte actie het juist goed mogelijk om ook bijvoorbeeld snelle Hammond-licks te kunnen spelen, of andere sounds die niet direct een piano-aanslag vereisen.

 

Op de fiets
Het lage gewicht, de stereo-jackuitgang, de live-controllers en pitch bend, de prima sounds en de mogelijkheid om 42 eigen presets op te slaan, maken de PX-S3000 voor live spelende muzikanten zeker interessant. Een nadeeltje is de losse adapter (die maar kwijt kan raken), maar in noodgevallen kun je hem zelfs op batterijen laten werken.

Dat hij over veel functies beschikt die je waarschijnlijk niet veel zult gebruiken, is geen groot nadeel, want de prijs is nog steeds scherp genoeg ten opzichte van de concurrentie. Of de zeer lichte aanslag van het toetsenbord je bevalt, is een kwestie van smaak. Verwacht geen wonderen van de PX-S3000, maar verwacht wel een zeer breed inzetbaar instrument dat je op het podium en in de oefenruimte niet zal teleurstellen. Koop er de apart verkrijgbare gigbag bij en je kunt er bij wijze van spreken op de fiets mee naar je optreden; hij is er licht en smal genoeg voor. En de rest van de week is de PX-S3000 een prachtige toevoeging aan je (kleine?) woonkamer.Casio PX-S3000

Type: digitale piano/keyboard

Toetsen: 88 aanslaggevoelige ‘smart scaled hammer action’-toetsen

Polyfonie: 192

Klanken: 700

Ritmes: 200

Effecten: reverb, chorus, 20 DSP-effecten met variaties

Aansluitingen: 2 x hoofdtelefoon, midi over usb, usb, L/R-jack uit, audio in, damper pedal, expressie/assignable, adapter, pedal unit (voor SP-34)

Speakers: 2 x 8 watt

Voeding: 12V-adapter, 6 x AA-batterijen

Gewicht: 11,4 kg

Afmetingen: 132,2 x 23,2 x 10,2 cm

Richtprijs: € 899,-

Acc. meegeleverd: muziekstandaard, sustain-pedaal, 12V-adapter

Acc. optioneel: SP-34 Triple Pedal (€ 69,-), CS-68 Stand (€ 129,-), SC-800P gigbag (€ 129,-)

Importeur: EMP Music (www.casio-europe.com)