Review van de Rode RodeCaster Pro podcastmixer

Broadcasten als een pro

Tests 31-05-2019 10:05

Het Australische Røde noemt zijn nieuwe RodeCaster Pro zonder enige bescheidenheid een gamechanger. Grootspraak, of is het werkelijk een apparaat dat de snelgroeiende markt voor podcasting-apparatuur op z’n kop zet?  

door Ruud Lekx

Er is een ijzeren wet die ook voor ons muzikanten geldt: als een probleem groot genoeg is, wordt er wel een oplossing voor gevonden. Inmiddels heeft de podcast kennelijk dit kritische punt bereikt, want Røde introduceert een alles-in-een-oplossing voor de beginnende podcaster onder de naam RødeCaster Pro. Maar eerst even terugschakelen: wat is een podcast precies? In feite niks meer of minder dan een audiobestand dat via websites verspreid wordt. We hebben het dus niet over live-uitzendingen, hoewel dat vaak wordt gecombineerd: een livebroadcast via een website of Facebook, die later terug is te luisteren of zien als podcast.

Een podcast is dus in principe qua inhoud vrij: van talkshow tot dj-mix, van live jamsessie in de studio tot discussie met bellers en gastenpanel. Wat me bij het uitpakken van de doos al snel duidelijk wordt, is dat Røde hier een beperkte invulling geeft aan het begrip podcast: het gaat vooral over praten met af en toe een muziekje. Nu kun je misschien een dj-mixer op de machine aansluiten, maar het idee is nou juist dat de RødeCaster Pro een alles-in-een-oplossing is.

Inpluggen en gaan
Tot nu toe was het maken van een podcast een kwestie van veel losse spullen verzamelen: microfoons, een mixer, een sampleplayer voor jingles, muziek via draaitafels, laptop, cd-spelers, telefoon, et cetera. Als je mensen wilt bellen in de uitzending of voor verschillende gasten hoofdtelefoons wilt gebruiken met eigen volumeregeling, wordt het al helemaal lastig.

Op de stemmen moet natuurlijk ook nog compressie, en hoe zit ’t met fantoomvoeding (ik moest bij online radioshows voor mijn dj-mixer bijvoorbeeld een apart kastje voor fantoomvoeding aanschaffen). En dan moet je alles nog opnemen. Kortom: daar valt wel wat winst te behalen.

En dan hebben we het nog niet over kwaliteit gehad: echte broadcastkwaliteit is duur maar wel goed. Veel podcasts worden met goedkoop spul gemaakt en dat hoor je ‒ van brak klinkende dunne audiokwaliteit en verkeerde levels tot mompelende of slissende presentatoren, verkeerde eq’s en overdreven duckers. Kortom: broadcasten is een vak.

Alles-in-een
De RødeCaster zou dit alles grotendeels moeten oplossen. Alleen de microfoons en eventueel andere klankbronnen moet je zelf nog aanschaffen (bijvoorbeeld de nieuwe Røde PodMic), maar voor de rest is het een alles-in-een-apparaat. De RødeCaster heeft vier kanalen voor microfoons (met fantoomvoeding!) met automatische of instelbare niveauregeling: microfoon 1 is voor jou als presentator; de andere drie zijn voor de gasten. Ook voor vier hoofdtelefoonaansluitingen met eigen volumeknop is gezorgd, zodat de uitzending ook gehoord kan worden door alle deelnemers. Er is verder een Mix Minus-functie die ervoor zorgt dat er nooit feedback kan ontstaan tussen beller en podcaster, en die werkt ook via usb voor bijvoorbeeld bellers via Skype. Top.

Er is een usb-input voor bijvoorbeeld een laptop om muziek af te spelen, en een trrs-input voor je telefoon (waar je ook muziek mee kunt afspelen trouwens). Die telefoon kun je ook via bluetooth aansluiten, om te bellen binnen je podcast. Er zijn acht samplebuttons voor jingles, geluidseffecten of muziek, en je kunt direct opnemen op een ingebouwd micro-usb-kaartje. Ook via de usb-uitgang kun je opnemen; sinds de laatste 1.1-update ook meersporen. We hebben klasse A mic-preamps en ingebouwde Aphex voice processing. Kortom: mics inpluggen en gaan.

Kinderspel
De RødeCaster is inderdaad uit de doos binnen een paar minuten gebruiksklaar. Zelfs de bluetooth van de telefoon werkt redelijk snel, de mics klinken goed door de simpele presets en toevoeging van Aphex technologie. Kortom: kletsen en opnemen binnen tien minuten. Hulde.

Als je wat meer wilt, kun je de bijbehorende Compagnon software downloaden en installeren. Dat hoeft niet, maar het werkt wel veel gemakkelijker om bijvoorbeeld samples naar de jinglepads te slepen in plaats van ze als audiofile te moeten opnemen. De opties op het apparaat zijn bereikbaar via een mooi touchscreen, en alles wijst zichzelf. De grote winst voor mij zit in het min of meer eenvoudig opzetten van de klank, compressie, noise gate, et cetera van de stemmen. Dat kan normaal best een tijd duren voor het allemaal klopt. Het is hier kinderspel.

Ik liep echter tegen grenzen aan bij het afspelen van muziek. Als dj gebruik je een dj-mixer, cd- of mediaspelers, draaitafels, en dat soort spullen zijn amper op de podcaster aan te sluiten. Een dj-mixer kan in principe via de trrs-input, maar je zit dan toch al snel met verloopstekkertjes. Het enige wat ik in huis had en wat direct paste, was de Monster Go DJ met z’n mini-jackoutput.

Ik vind het eerlijk gezegd een rare keuze dat er niet een of twee kanalen een gewone analoge line-input hebben. De meeste podcasts die ik luister, bevatten op z’n minst een groot deel muziek, en dat is hier alleen via omwegen mogelijk. Ik snap wel dat Røde er geen dj-mixer met draaitafelinputs van maakt, maar toch... Nu is het wel heel karig.

Upgrade
Wat wel kan, is via usb een laptop aansluiten met bijvoorbeeld een file player, of dj-software. Dat gaat prima. Ik kon met Virtual DJ een setje neerzetten zonder enig probleem. Wat ik niet voor elkaar kreeg, is het tegelijk afspelen van dj-files en via diezelfde usb-poort opnemen van de hele podcast in een ander programma. Het werd mij niet helemaal duidelijk of het überhaupt kan of niet. Dat heeft ook met de handleiding te maken: een paar bijgevoegde illustraties ter grootte van een placemat. Een echte handleiding heb ik nergens kunnen vinden; ook niet op de site.

Die laptop moet verder wel Windows 10 of Mac OS 10.11 draaien: onder Windows 7 en 8 wordt de RødeCaster, hoewel class compliant, niet als audio device herkend, en is de audio driver onbruikbaar. De usb-aansluiting is overigens ook strikt voor audio: de sd-kaart van de RødeCaster is niet bruikbaar als externe drive op je computer en je kunt dus ook geen opgenomen files direct ervanaf slepen naar een aangesloten computer. Je moet echt fysiek het kaartje uit de RødeCaster halen en in een card reader op je pc stoppen. Beide beperkingen berijp ik niet zo goed.

Het volgende gekke punt is multitracking. Ik doe het zelf eigenlijk nooit als ik online radioshows of podcasts maak, maar veel gebruikers willen graag dat alle kanalen apart worden opgenomen zodat je ze kunt nabewerken. In eerste instantie kon de RødeCaster dat niet, en genereerde hij alleen een stereofile vanuit de masteroutput. Na de 1.1-update is dit wel mogelijk, maar alleen via die usb-output. Røde heeft wel aangegeven bezig te zijn met een firmware upgrade voor ondersteuning van multitrack via de sd-kaart. De gegenereerde opnamen van de aparte kanalen via de usb-out zijn trouwens wel prefader. Dat betekent dus dat je gewoon alles hoort op die kanalen, zelfs als de faders dicht staan.

Koopje
Het is jammer dat de Australiërs hier wat steekjes laten vallen, want de RødeCaster Pro is verder een erg goed product. Vooral het microfoongedeelte is erg sterk: een paar simpele instellingen en je klinkt echt als een pro. De ducker (compressor die de muziek zachter zet als je gaat praten) werkt supernatuurlijk en ondanks dat er geen losse eq op de kanalen zit (alleen de Aphex Big Bottom en Exciter), klinkt het allemaal eigenlijk prima. Wel zorgen de stempresets voor aangepaste dsp/eq voor hoge/lage/medium stemmen. Het is verder ook een mooi ding: de onderkant en faderschuiven zijn van kunststof en de bovenplaat (en dus het grootste deel van het apparaat) is van metaal, dus lekker stevig gebouwd, en alles voelt goed aan.

De RødeCaster Pro is niet goedkoop, maar tegelijkertijd is het een koopje als je kijkt naar de losse onderdelen die het vervangt en de geluidskwaliteit van de uitzendingen. Die is namelijk echt een klasse beter dan wat je nog regelmatig hoort en ziet online. Voor de thuiswerker, de professional die het maken van podcasts erbij doet of als extra (mobiel) station bij radio-omroepen, is de kwaliteit zonder meer overtuigend.

Conclusie
Røde zet met deze RødeCaster Pro iets neer wat in de wereld van de podcast met open armen zal worden ontvangen. Daarnaast is dit apparaat zeer goed inzetbaar als compacte locatiestudio voor bijvoorbeeld lokale omroepen. Sowieso is het eigenlijk ook een complete radiostudio. Kwalitatief prima in orde, alles werkt zoals het hoort en de instellingen zijn eenvoudig genoeg dat ook een beginner meteen kwalitatief goede podcasts kan maken. Er zitten momenteel wel enige beperkingen aan het apparaat. Zo is de compatibiliteit met oudere Windows- of Apple OS-versies nul, zitten er mitsen en maren aan het multitrack opnemen, en het aantal aansluitingen voor muziekbronnen had ruimer gekund. Maar er moet wat te wensen overblijven en sommige issues zijn prima oplosbaar met firmware-updates, waar Røde op dit moment volop mee bezig is. De RødeCaster is momenteel een uniek product, dus zelfs als hij te beperkt voor je is, kan het de moeite zijn om te kijken of je die beperkingen kunt omzeilen. Want zelfs – ik noem maar wat – via een verloopkabeltje een kleine mixer op z’n enige analoge input aansluiten, is nog altijd vele malen handiger dan het alternatief.

Røde heeft 23 video's online staan op hun Youtube-kanaal waarin alle aspecten van de Rødecaster worden belicht. Klik hier

 

zoeken
zoeken