Roland 50th anniversary piano

Met zwevende speakers!

Merknieuws 09-01-2023 09:30

Ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan presenteert Roland het concept van een innovatieve piano. Het design is al opvallend, maar het pianogeluid wordt deels weergegeven met drone speakers.

De concept piano ziet er uit als een groot uitgevallen elliptisch juwelenkistje, maar ik hou het op een opengeklapte mosselschelp. De piano is vervaardigd van Japans eiken. Het gaat weliswaar om een elektronisch instrument maar Roland zijn uiterste best gedaan om de unieke sensitorische ervaring van een akoestische piano – behalve hamers die snaren aanslaan ook resonnaties van je lijf, de behuizing en reflecties van de ruimte – te evenaren, en daarom hoort er een immersive weergavesysteem bij. Dat systeem bestaat uit 14 speker balls in de pianobehuizing die geluid naar alle kanten uitstralen. Volgens Roland krijg je zo een ervaring die vergelijkbaar is met die bij een akoestische vleugel, veel indrukwekkender dus dan een simpele stereoset. Het akoestische karakter verandert ook met de gekozen preset, waaronder befaamde piano’s uit de Roland historie EP-10, RD-1000, JD-800, V-Piano All Silver,  en SuperNATURAL Piano. Het ingebouwde touch panel is aangesloten op internet en kan ook gebruikt worden voor bij voorbeeld Zenbeats in de Roland Cloud.

Maar het is nog spectaculairder want dit 360 systeem wordt aangevuld met een aantal drone speakers. Dat zijn speakers bevestigd aan een drone die dus in de lucht zweven maar natuurlijk ook kunenn bewegen. Het idee is dat je zo de natuurlijke galm van de speelruimte kunt aanspreken in plaats van met digitale galm te werken, maar je kunt zo ook beweging in de klank krijgen.

De speler kan de beweging vanuit de piano sturen. Om de problemen van latency te omzeilen ontwikkelden de bedenkers een speciaal communicatiesysteem met minimale vertraging. Wel geeft men toe dat de drones zelf nog niet 100 procent stil zijn.

In eerste instantie was dit instrument geinspireerd op Erik Satie’s idee van ‘ musique d’ameublement’; geluid dat zich voordoet als meubilair in de ruimte. De Roland 50th Anniversary Concept Piano was te zien op de net afgelopen CES show, maar het gaat zoals de naam aangeeft om een concept. Te koop is ie niet en er wordt nog druk gewerkt aan een aantal facetten. Het idee van een concept is wel dat bepaalde elementen zullen doorsijpelen naar producten die daadwerkelijk te koop zullen zijn. Wat ons betreft mogen de drone speakers het eerst aan de beurt komen!

Meer informatie

zoeken
zoeken