aanmelden
Productnieuws 2021: Charvel
Snelle bassen in de Pro-Mod Bass Serie
Merknieuws 12-01-2021 11:46
Charvel is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je een bas gaat kopen. Het merk bouwt – onder de paraplu van Fender – dan ook instrumenten die voor een specifieke doelgroep zijn. Op gitaargebied zien we vooral Superstrats, zoals we ze in de jaren tachtig zagen, en dit type instrument is de laatste jaren toch weer populair. En de bassen?Waar we ook aan denken is een andere bas uit die periode: de Fender waarop Duff McKagan's signature op is gebaseerd: Een Fender, zonder slagplaat en met PJ-elementen. En shit: de bas op de hoofdfoto – met de lekker retro witte elementen – lijkt me best heel cool in een rockbandje. Ik zou het durven. Jij?

Foto: de vijfsnarige versie doet het met twee Jazz-elementen.

De geheel nieuwe 'high-performance hot rod-bassen' heten Charvel Pro Mod San Dimas Bass, waarbij de IV de PJ-configuratie heeft en de V de JJ-elementen. Volgens Charvel combineren beide bassen oud en nieuw. De halzen zijn van gekaramelliseerd esdoorn – ja, je bent nog steeds op een muzieksite en niet op heelhollandbakt.nl – met een satijnafwerking en een smal C-profiel, zodat je snelle licks moeiteloos gaan. Naast wat standaardspecificaties vallen er een een aantal zaken op. De positiestippen op de zijkant lichten op in het donker, de halspen is afstelbaar met een wieltje – denk aan Music Man – en de topkam is van Graph Tech. Naast een volumeknop en een elementbalansknop hebben de bassen een 3 band EQ: hoog, mid en laag dus. Omdat Charvel van Fender is, heeft het merk toestemming om de bekende kop te mogen gebruiken.


Foto: andere opvallende eigeschappen zijn de hi-mass brug en de 4+1 stemmechanieken.

Naast de spetterende kleuren vallen de elementen op. De DiMarzio's hebben een mooie retro-behuizing in crèmewit. De IV gebruikt een DiMarzio Model P DP122 en een Model J DP123, terwijl de V voorzien is van een DiMarzio Area J DP551 bij de brug en een 550 in het midden.

De richtprijs van de bassen is al bekend. De viersnarige IV kost net iets boven de duizend euro en voor honderd euro extra krijg je er een snaar bij. De V dus. De bassen zijn per april leverbaar.

Charvel-website