aanmelden
Fender gaat terug naar het begin met 70th Anniversary Broadcaster
Het originele twee-pickup model dateert van voor de Telecaster
Merknieuws 18-03-2020 16:13
Leo Fender had een talent om de zaken al vroeg op orde te krijgen - en voor velen is wat we kennen als de Telecaster het ultieme statement in tijdloos gitaarontwerp. De vorm werd in 1950 uitgebracht als de Fender Esquire met enkel element voordat het evolueerde naar de Broadcaster met twee elementen en een halsstelpen. Het is dit model dat Fender opnieuw uitbrengt als 70th Anniversary Broadcaster, verkrijgbaar in twee versies.

Er bestaan slechts zo'n 250 originelen Broadcasters, omdat Gretsch enkele maanden na de lancering in 1950 juridische stappen ondernam omdat de naam wel erg leek op dat van hun Broadkaster-model.  Fender verwijderde de 'Broadcaster' sticker van de kop, wat leidde tot het begin van het 'Nocaster’-tijdperk in 1951.


Fenderfabriek begin jaren '50. Foto uit Fender-archief

De Fender reissue van de Broadcaster heeft een essen body met een Blackguard Blonde lakafwerking, een 'U'-vormige esdoorn hals uit één stuk met een toetsradius van 7,25 inch, 21 vintage frets en Custom Shop '50-'51 Blackguard pickups.

De heruitgave is bedraad als een Telecaster maar wordt geleverd met een optionele Broadcaster bedradingsset, die in de koffer wordt meegeleverd, kan worden geïnstalleerd om je de pickup 'blend’-schakeling die in het origineel wordt gebruikt, te geven.
De zwarte slagplaat en het Broadcaster spaghetti-logo zijn ‘vintage correct’ en er wordt een jubileum nekplaatje meegeleverd.

Verder is er ook een Custom Shop model met een verbleekte Nocaster Blonde afwerking, een tweedelige essen body met een naad uit het midden, een uit een stuk gezaagde ahorn hals met een 1950 Broadcaster profiel en handgewonden '50-'51 Blackguard pickups met '51 modded Nocaster bedrading. Deze versie is beschikbaar in vier Relic-uitvoeringen: NOS Time Capsule, Journeyman Relic, Relic en Heavy Relic. Alle opties zijn afgewerkt met de originele 'flash coat' lak.

www.fender.com