aanmelden
IM Jim Dunlop
De man achter de Tortex-plectrums en de Cry Baby overleden
Merknieuws 08-02-2019 11:26
Of het nu op de plectrums gaat, de capo's, de Cry Baby of een pedaal van MXR of Way Huge: er is waarschijnlijk geen bassist of gitarist zonder een product van Dunlop in huis. Op 6 februari overleed Jim Dunlop, de man achter deze producten.

Dunlop Manufacturing is al meer dan vijftig jaar in de muziekwereld actief en staat helemaal los van de tennisrackets en de autobanden met dezelfde merknaam. Jim zelf werd in 1936 geboren in Glasgow, maar verhuisde als jong volwassene naar Canada. Als chemisch ingenieur wist hij een en ander van kunststoffen en dat zou later van pas komen. Een vriend van hem was naar de VS geëmigreerd en in een interview herinnerde Jim dat hij van deze vriend een ansichtkaart kreeg met daarop een dame in bikini afgebeeld:

'Hij schreef dat het in Muscle Beach ruim dertig graden was en ik zat met bijna min twintig in Ottowa. Ik besloot dus weer te verhuizen! Om naar de VS te verhuizen moest je aantonen dan je 1600 dollar op je rekening had staan. Ik had maar 600 dollar, dus ik leende er 1000 bij van de bank, ik kreeg zo bij de Amerikaanse ambassade de juiste stempels en diezelfde dag stortte ik de 1000 dollar weer terug!'
Met deze truc verhuisde hij met zijn kersverse, zwangere bruid Bernice naar San Francisco, waar hij zijn bedrijf startte.


Foto: een jonge Jim Dunlop in zijn werkplaats.

Het eerste product was de Vibra-Tune, een soort primitief stemapparaat. Tijdens bezoeken aan muziekwinkels om zijn product aan de man te brengen, kreeg hij te horen dat er vraag was voor een goede capo, ook voor twaalfsnarige instrumenten. Dunlop maakte naam met deze 1100-serie en al snel kwam daar veel meer bij, zoals snaren, effectpedalen en schoonmaakmiddelen voor instrumenten. Een van de belangrijkste producten is de Cry Baby-wah, waar inmiddels diverse modellen van worden geleverd voor bas, voor gitaar, in extra kleine vorm en als signature-model voor diverse muzikanten. Het is in feite een kopie van de Vox Wah, dat moederbedrijf Thomas Organ/Vox was vergeten te patenteren. Ironisch: in de jaren negentig en nul maakte Dunlop de Wah's die Vox onder eigen naam verkocht.

Plectrums
Bij Dunlop denken we natuurlijk allemaal aan de plectrums en daar kwam de achtergrond in de chemie van Jim goed van pas:
'Ik wilde iets maken dat muzikanten zouden gebruiken. Ik kreeg patent op een plectrum dat aan de bovenkant was afgerond en ik maakte het in zes diktes.'

Vanaf dat moment begon hij te experimenteren met verschillende vormen, diktes en materialen, waarbij hij goed naar de muzikanten luisterde. Hij ploos vanaf '72, het jaar waarin hij ook zijn andere baan bij Dymo kon stoppen, alle gitaarmagazines uit om te lezen wat voor plectrums muzikanten gebruikten, waarom ze deze gebruikten en wat ze er op aan te merken hadden. De Tortex-plectrum is nog steeds de bestverkochte plectrum ter wereld.


Foto: een eerbetoon van een dealer met Tortex-plectrums in vele kleuren en maten.

Het bedrijf breidde steeds meer uit en de belangrijkste aankoop was MXR. Dit effectpedalenbedrijf werd begin jaren zeventig in New York opgericht en werd al snel bekend om haar phaser en distortion. In de jaren zeventig was het het belangrijkste pedalenmerk, maar het ging bergafwaarts doordat gitaristen in de jaren tachtig steeds meer rack-apparaten begonnen te gebruiken. Jim zag toch potentieel. Sinds 1987 is MXR eigendom van Dunlop dat het merk meteen begon uit te breiden, waar de vruchten van werden geplukt, toen de effectmarkt weer begon op te bloeien. Ook op de afgelopen NAMM-show zagen we weer nieuwe producten voor gitaar en bas.

Ook Way Huge valt onder de Dunlop-paraplu. Dit bedrijf werd in 1992 door Jeorge Tripps opgericht, maar na zeven jaar stopte hij tijdelijk om voor Line6 te gaan ontwerpen. In 2008 lanceerde Tripps het merk opnieuw, maar nu met hulp van Jim Dunlop. De Pork Loin-drive en Swollen Pickle-distortion zijn populair onder gitaristen en de Pork & Pickle combineert beide, mét clean blend om bassisten van vuiligheid te voorzien.


Foto: de eerste productie voor export.

Op 6 februari 2019 overleed Jim Dunlop, maar zijn familie – waaronder zijn zoon Jimmy – zetten het bedrijf voort. De muziekwereld reageerde meteen op het overlijden op facebook en twitter:

John Petrucci:
'Dank je wel, Jim Dunlop Sr. voor al het fijne en de innovaties die je in de gitaarwereld bracht. Ik heb zoveel aan je te danken als het gaat om mijn sound en techniek, vanwege de geweldige Dunlop-plectrums die ik speel, vanaf de dag dat ik de gitaar oppakte, en de unieke Wah die je naam draagt. Rust in vrede.'

Alex Skolnick verwoordde het mooi:
Het is moeilijk om voor te stellen dat je op podia of in de studio bent, zonder een product van Dunlop. Plectrums zijn, in tegenstelling tot gitaren en versterkers, vaak onzichtbaar voor het publiek, maar essentieel voor ons geluid. Dank je wel, Jim Dunlop!'

En ten slotte Rex Brown van Pantera, een van dé plectrumbassisten:
'RIP Jim Dunlop Sr. Zowel Dimebag Darrell als ik gebruikten Dunlop Tortex plectrums en Dime had zijn signature-pedaal, Cry Baby From Hell van Jim Dunlop Guitar Products. Hij wordt gemist!'

Dunlop-website
Algam Benelux-website


Foto: Jim overhandigt een speciale, gouden Cry Baby aan Stevie Ray Vaughan.