aanmelden
Musicmaker op de NAMM 2019 #3
Orange, Yamaha, Audient, Blackstar, Moog, Arturia en meer!
Merknieuws 27-01-2019 16:22
In dit derde en laatste artikel met productnieuws van de Namm onder meer versterkers van Orange, een nieuwe Moog, drumnieuws van Yamaha en een speciale audio-interface voor gitaar. Veel van dit nieuws zullen we de komende tijd testen in Musicmaker.

Scroll naar beneden of spring meteen naar je favoriete categorie:

Gitaar
Bas
Drums
Toetsen/recording

Gitaar

Orange Pedal Baby 100
De Pedal Baby 100 is een 100W eindversterker, ontworpen voor gitaristen die pedalen of modelers gebruiken. In tegenstelling tot klasse D eindversterkers, heeft de Pedal Baby een A/B-ontwerp, maar beschikt ook over een klasse A ingangscircuit.
De Pedal Baby heeft een neutrale EQ die kan worden aangepast met bas- en trebleregelaars en weegt slechts 3kg.

Orange TremLord 30
De TremLord 30 is een 30W 1x12 buizencombo met ingebouwde buizenaangedreven tremolo en reverb, volgens Orange zijn "meest vintage gitaarversterker ooit".
Het combo heeft EL84 eindbuizen, voldoende cleane headroom voor gebruik met pedalen, buizentremolo met twee voet-schakelaarbare snelheden, en een twee-veer reverb tank.
Verder beschikt de TremLord 30 over een effectloop, speciaal ontworpen Laboce 12" luidspreker en Headroom (30/15W)/Bedroom (2W/1W) power switching.

Meer info htd.fr en orangeamps.com

Blackstar
Drie recording amps met laag vermogen
Met hun lage vermogen en uitgebreide mogelijkheden zijn de MkII versies van de HT-1R, HT-5R en de nieuwe HT-20R uitermate geschikt als oefen- en studioversterker. Al zal de 20-watt versie ook prima zijn mannetje kunnen staan bij kleine tot middelgrote optredens.
Alle drie beschikken ze over een clean en drive kanaal met elk twee voicings. Bij clean kan je kiezen uit een Amerikaanse of Britse sound (denk Fender of Vox), terwijl het overdrivekanaal een classic en high gain instelling heeft. 

Dankzij de USB-uitgang kan je direct in je computer opnemen zonder tussenkomst van een audio-interface. Een line-in geeft de mogelijkheid om een externe geluidsbron aan te sluiten en de hoofdtelefoon-uitgang is voorzien van speakersimulatie. Elk model heeft bovendien een digitale reverb van studiokwaliteit.


HT-1R MkII

De HT-1R heeft een enkele ECC82 eindbuis die 1 watt aan vermogen naar de 8 inch luidspreker kan sturen. Wat bediening betreft is deze versterker het soberst met regelaars voor gain, volume, EQ (ISF) en reverb.


HT-20R MkII

De HT-5R en HT-20R MkII versterkers verschillen alleen in vermogen van elkaar, bij de 5 watter geleverd door een enkele 12BH7 buis, terwijl de 20-watter beschikt over twee EL84 buizen in de eindversterker.

Het cleane kanaal heeft hier regelaars voor volume en tone, terwijl het drivekanaal is in te stellen met regelaars voor gain, volume, een driebands EQ- en ISF-regelaar die je laat kiezen tussen een Amerikaanse en Britse toonregeling.
Extra functies ten opzichte van de HT-1R bestaan verder uit een DI uitgang (XLR), een 12 inch luidspreker, seriële effectloop, meegeleverde footswitch en een schakelaar die het vermogen terugbrengt tot 10 procent (respectievelijk 0,5 en 2 watt).

De HT-5R en HT-20R zijn ook als versterkertop verkrijgbaar met een bijbehorend speakerkabinet.

Beluister hier de HT-20R MkII:

En de HT-5R MkII:

En de HT-1R:

Meer info: www.face.be

 

Audient Sono
Audient en Two Notes Audio Engineering hebben hun krachten gebundeld en de Sono uitgebracht, volgens de twee techbedrijven "de ultieme audio-interface voor gitaristen" - en dat zou best wel eens kunnen kloppen.

Wat de Sono onderscheidt van andere interfaces is de ingebouwde 12AX7 buis en driebands-toonregeling, plus de toevoeging van Two Notes' Torpedo eindtrapmodeling en speakerkastsimulatie.
Er wordt een latentie van bijna nul beloofd terwijl een monitormixregelaar gitaristen hun gitaarsignaal laat mengen met de playback van hun daw.  

De Sono is ontworpen voor gebruik met effectpedalen, maar een externe versterker is niet nodig, Er wordt echter altijd een clean DI-signaal opgenomen voor reamping.

 

Als standalone interface staat de Sono ook zijn mannetje, met twee Audient microfoonvoorversterkers, uitbreidbaar tot 10 ingangen via ADAT voor het opnemen van een hele band of drums.

Audient wijst erop dat zangmicrofoons en synths ook door de buizenvoorversterker, EQ’s en kabinesimulaties kunnen worden gestuurd.


We hebben al heel wat interfaces speciaal voor gitaar gezien, maar dit zou wel eens de eerste kunnen zijn die het helemaal goed heeft.
Sono wordt in het eerste kwartaal van 2019 leverbaar.
Meer info: Audient Pro Media Connect

 

Bas

Tech 21
In 2017 lanceerde Tech 21 NY de Geddy Lee Signature SansAmp GED- 2112 voorversterker. Twee jaar later brengt het merk een pedaal voor de Rush-bassist naar de grootste muziekinstrumentenbeurs van het jaar.

Op de NAMM staat de Signature SansAmp YYZ, die je zou kunnen zien als de pedaalversie van de GED-2112.  De YYZ is geschikt voor opnames en live-gebruik. Je kan er een eindversterker mee aansturen en je kunt je signaal rechtstreeks naar en PA sturen. Met een mixknop combineer je een clean studiogeluid met een ruig en vies buizengeluid. Natuurlijk is de mate van deze drive in te stellen en het geheel werkt op een 9V-batterij of een adapter.

De dollarprijs bedraagt $ 199,- en we vermoeden dat de Europrijs daar niet heel ver vanaf zal liggen.
Tech 21-website

 

Fender
Alex Aguilar was ooit het technische brein achter Aguilar, maar hij werkt al lang niet meer voor het merk dat hij zijn naam gaf. Fender huurde hem in om een DI-pedaal te maken en het resultaat is de Downtown Express . Steeds meer merken komen met voorversterker/DI-pedalen, ook voor mensen die met in-ears spelen. De Downtown Express is een compleet pedaal met analoge compressie, overdrive met speakersimulatie, een 3-band EQ en natuurlijk een gebalanceerde DI-uitgang.

Er is meer. De FA-450 CE is een betaalbare akoestische bas, terwijl de Squier-bassen licht veranderen met wat nieuwe kleuren. Zo zagen we een zwarte Bass VI. Eind van het jaar komt er een Limited Edition Fender Jazz met een gevlamde top en een Gibson-achtige, rode burst.


Foto: de FA-450 CE


Op versterkergebied komt Fender met de Rumble T25 combo en de Rumble 800. De laatste is een modern vormgegeven, compacte bastop, dat 800W op 4 Ohm levert. Het heeft onder meer twee, met de voet schakelbare kanalen, drie toonschakelaars, een 4-band EQ, een effects loop, een XLR-DI-uitgang, een ingang voor een mp3-speler, een uitgang voor je koptelefoon en natuurlijk voor speakerkasten.

Foto: de Rumble 800.
 
We hebben het al aangekondigd, maar het was niet officieel. Nu wel: er komt een tweede Signature-bas voor Duff McKagan van onder meer Guns N' Roses. De Duff McKagan P Bass heeft een elzen body in zwart of Olympic Pearl, een hals van esdoorn, met een palissander toets. De toets heeft blokinleg a la de Jazz en net als de andere Duff-bas heeft ook deze een zwarte kop. De hardware is zwart en de bas is voorzien van een Hipshot Bass Extender - om je E snel naar D te stemmen, een Vintage Style P Bass-element en een Seymout Duncan STKJ2B Jazz-element. De bas heeft Fenders TBX-toonregeling, waar we al eerder over hebben verteld.


Foto: de nieuwe Duff-bassen.
Fender-website
 
Drums

Yamaha
Yamaha introduceert op de NAMM-show de opvolger van de Live Custom: De Live Custom Hybrid Oak: een compleet nieuw ontworpen kit met een opvallende ketelconstructie. Ook maakte het merk in samenwerking met de motorendivisie een opvallend nieuw bassdrumpedaal.


De Live Custom Hybrid Oak heeft een ketel die is opgebouwd uit twee keer drie lagen eigenhout met daartussen een laag phenol, een kunststofsoort. Die moet de klank extra punch en attack geven. Die laag phenol ligt overigens naast het snijpunt van de draagrand op de ketel en maakt dus geen contact met het vel.

De buitenkant van de ketel is afgewerkt met een traditionele Japanse Uzukuri finish. Daarbij wordt de buitenlaag van het eiken zo bewerkt dat alle zachtere delen van het hout worden weggehaald en alleen de harde delen overblijven. Dit levert een heel bijzondere groffe structuur op. De ketel wordt daarna zwart gelakt en geschuurd tot alleen het zwart in de dieper gelegen delen overblijft. Het ziet er werkelijk heel erg luxe uit.

De Live Custom Hybrid Oak heeft nog meer opvallende nieuwtjes. Zo heeft de bassdrum aan de binnenkant 20 gewichtjes die in totaal 2 kilo gewicht aan de ketel toevoegen. Het idee hierachter is dat de trommel hier ook weer meer focus van krijgt. Je kunt het vergelijken met de trucs die Billy Cobham en Simon Phillips uithaalden met respectievelijk een stapel bakstenen en een blik verf.

De nieuwe Yamaha set is uitgerust met 2.3mm dikke spanranden en een geupdate versie van het Yess-ophangsysteem met drie in rubber gevatte ophangpunten.

Check de onderstaande video voor meer info over de Live Custom Oak Hybrid:

Het Yamaha FP9 bassdrumpedaal is er in meerdere uitvoeringen: met ketting of direct drive, en in enkel, twin en linksvoetige twin variant. De ketting versie kun je desgewenst ook ombouwen naar een strap. Het pedaal werd zoals gezegd ontwikkeld in samenwerking met Yamaha's motorendivisie, en dat is er wel aan af te zien. Het ding straalt aan alle kanten degelijkheid en precisie uit. De twin heeft een uit de kluiten gewassen cardanas die geen millimeter speling heeft en ongelooflijk soepel scharniert. Het voetblad is gemaakt van aluminium en er valt eindeloos aan het pedaal te verstellen. De leukste features in het kort: een makkelijk te verwijderen beater gewichtje vlak onder de klopper. Spikes aan de achterkant van het voetblad zodat ze meer grip hebben en een innovatieve stelmogelijkheid voor de veerspanning. Om te zorgen dat je beide pedalen makkelijk hetzelfde instelt heeft Yamaha op meerdere plekken markeringen aangebracht.

 Toetsen/Recording

Arturia Microfreak
De Microfreak is een maximaal vierstemmige synth met digitale oscillators en een analoog filter. Zeven van de oscillator 'modes' zijn afkomstig van Mutable Instruments. Je kunt kiezen uit Superwave, Harmonic Oscillator, Karplus-Strong, Wavetable, Virtual Analog, Waveshaper, FM, Grain, Chords, Speech, en Modal Modes. De golfvorm kun je verder aanpassen met Wave, Timbre en Shape knoppen. Het op de Oberheim SEM gebaseerde analoge 12 dB/oct filter werkt als low-pass, band-pass en high-pass, allemaal met resonantie. Er zijn twee driedelige envelopes plus een Cycling envelope/lfo, een arpeggiator/sequencer met 64 stappen die ook parameters kan sequencen en een lfo. De modulatieafdeling linksboven bevat 5 sources en 7 destinations waarvan 3 user assignable.

Onderaan zit een plat twee-octaafs keyboard met pressure en aftertouch per toets. Daarboven zitten touch controls voor de sequencer en een touch strip.
De MicroFreak heeft 192 geheugenplaatsen met 128 presets en kan maximaal 4 stemmig bespeeld worden.
Hij komt in april op de markt en gaat € 299,- kosten.

 • Mono audio out
 • hoofdtelefoon out
 • Clock in/out
 • midi in/out
 • usb
 • 3x CV/gate out
 • gewicht 1,02 kg
 • afmetingen; 311x233x55mm

Meer informatie en audiodemo's


Steinberg Absolute 4

Absolute 4 is een nieuwe versie van deze software en sounds bundel met zo'n 100 Gb aan sounds en grooves en nieuwe versies van diverse Steinberg instruments.

Het pakket bevat diverse Steinberg plug-in instruments; Halion 6, Groove Agent 5, Halion Sonic 3, Retrologue 2, Padshop Pro, Skylab, Anima, Voltage, hot Brass Auron en nog veel meer . het overgrote deel van de soundcollectie is voor HAllion 6 waarmee je nu ook zelf instrument plug-ins kunt maken. Verder zijn er zo'n 6800 nieuwe presets voor de andere instruments en loops & grooves voor Groove Agent 5. De plug-ins werken ook met andere daw's dan Cubase of Nuendo.
Absolute 4 werkt als vst, au en aax plug-in onder Macos en 64 bit Windows. Het pakket kost € 499,- Meer informatie


Moog Sirin
De Taurus was een befaamde Moogsynth uit de jaren 70 met voetpedalen voor bassounds. De nieuwe Sirin bouwt voort op de Taurus-traditie, deze module gebruikt dezelfde behuizing als de Minitaur. In tegenstelling tot de Taurus die niet verder ging dan middle C, loopt de Sirin door tot D8, dus ver boven het basbereik.

De Sirin heeft Midi in, usb midi, mono out en mono in, 3x cv in en 1 gate input.
Er worden er dus maar 2500 van gemaakt voor een prijs van $ 599,-. Tot 30 januari is de Sirin enkel verkrijgbaar via Moog's House of Electronics in LA, wat er dan nog over is kan later via dealers worden aangeschaft.

 • Brushed stainless steel chassis.
 • Two modified Moog Taurus analog oscillators with Hard Sync.
 • Moog Taurus Ladder Filter (20Hz – 20kHz).
 • Two lightning-fast ADSR envelopes.
 • Multi-wave LFO w/ MIDI sync.
 • Glide with selectable type.
 • Up to 128 onboard presets.
 • Extensive hidden functionality accessible via front panel and MIDI.
 • Free Editor / Librarian standalone and plugin software.
 • Handcrafted by Moog’s Employee-owners in Asheville, NC.

Meer informatie

 

Yamaha Sonogenic SHS-500

De Yamaha Sonogenic SHS-500 lijkt vooral gericht op kinderen en er hoort allerlei software bij om spelenderwijs muziek te leren of gewoon fun te hebben. Niettemin heeft deze keytar mini-din midi, midi/audio via usb en draadloos midi via Bluetooth en dat maakt hem toch interessant als alternatief voor de momenteel populaire keytars van Alesis en Roland. Met $ 499,- als adviesprijs is het niet echt een koopje, maar er zit wel een soundengine met 30 sounds waaronder twee drumkits in. Hij heeft 37 minikeys, pitchbender en modwheel en een display in de 'nek' en weegt slechts 1,5 k.

Er bestaat trouwens ook een Vocaloid versie van dus met een virtuele zangstem. Van de video wordt je niet heel blij maar misschien blijkt het wel een wolf in schaapskleren!

Meer informatie