Musicmaker op de NAMM 2019 #2

Gretsch, Lâg, Markbass, Sennheiser, Pearl, Dexibell en meer!

Merknieuws 26-01-2019 14:26

Hoog tijd voor wat meer gear-nieuws van de NAMM! Het bleek voor ons zeer moeilijk een keuze te maken, want het aanbod is overweldigend.

Scroll naar beneden, of spring meteen naar je favoriete categorie:

Gitaar
Bas
Drums
Toetsen/recording

Gitaar

Lâg HyVibe
Het Franse bedrijf HyVibe is gespecialiseerd in het omtoveren van zo’n beetje elk oppervlak in een luidspreker. Met speciale technologie weten ze uit elke muur, tafel of deur geluid te krijgen. Voor Lâg (ook uit Frankrijk) pasten ze deze gepatenteerde technologie toe op een akoestische gitaar.

Onder het bovenblad van drie Tramontane modellen zijn drivers geplaatst die dit laten trillen, aangestuurd door het signaal van een piëzopickup. De trillingen worden, samen met de natuurlijke vibraties van de top, via sensoren teruggevoerd naar een ingebouwde preamp/processor. Hier wordt het signaal met een algoritme bewerkt en feedback geëlimineerd, en vervolgens teruggestuurd naar het bovenblad, dat het geluid weergeeft als een luidspreker. Het is overigens mogelijk de gitaar ook als bluetoothspeaker te gebruiken en muziek vanaf je telefoon of tablet te streamen!  

 

Zo kun je meer volume creëren, maar ook ingebouwde effecten weergeven zoals reverb, delay en chorus, en ook een pitchshifter en zelfs distortion, allemaal zonder een externe versterker te gebruiken. Er zijn ook een recorder en een looper, dus ook Ed Sheeran-type gitaristen kunnen met deze slimme Lâg zo het podium op.

Je kunt alle instelling op de preamp van de gitaar maken, maar ook met een app (iOS en Android) op je smartphone. In de app kun je daarnaast nog presets creëren en updates zoals nieuwe effecten installeren.

Meer info:
Algam Benelux

Gretsch
Gretsch vernieuwt zijn Streamliner serie en voegt nieuwe modellen toe aan de betaalbare Electromatic serie en de Players Edition serie.
Players Edition
De Players Edition is gemaakt voor de 'working musician', ofwel de muzikant die vaak op het podium staat. Dan wil je een gitaar die er niet alleen goed uitziet, maar ook comfort biedt en een soepele bespeelbaarheid heeft.
Aan deze serie worden een Falcon, Nashville en maar liefst vier nieuwe Jets toegevoegd.


De Black Falcon is met zijn 16 inch body iets kleiner dan normaal en heeft high sensitive Filter'Tron pickups, een center block en Bigsby.


Ook de Nashville Double Cut heeft een center blok om feedback tegen te gaan, een Bigsby en ebben toets.


Van de nieuwe Jets heeft alleen de bijzondere silver sparkle versie een Bigsby en Filter'Tron elementen, de andere drie zijn voorzien van Broad'Tron humbuckers en een v-staartstuk. De afwerking maakt het verschil, waarbij de rood doorschijnende flame maple-versie het meest in het oog springt. 

Electromatic
Ook in de Electromatic serie zien we twee Jets met nieuwe kleuren (Jade Grey Metallic en Aleutian Blue), maar de nieuwe Center Block Jr. Single Cut trekt de meeste aandacht. Deze mooie gitaar heeft Black Top Broad'Tron elementen voor een stevige output, en dat in combinatie met goudkleurige hardware waaronder een Bigsby. Hij is verkrijgbaar in Azure Metallic, Cadillac Green en Orange Stain.

Streamliner
Uniek aan de Streamliner serie is het gebruik van de BT-2S Broad'Tron humbucker, die een een strakke bas, kristalhelder hoog en een stevig midden gebied laat horen. De single cut en double cut modellen (al dan niet met Bigsby) zien er stoer uit met hun strakke afwerking.

Meer info: gretschguitars.com



Kemper speakerkabinet & software editor
Kempers FRFR (full range flat response) kabinet heeft een enkele dual cone speaker die 200 watt aan vermogen aankan. Hij om de klank van een gitaarspeaker na te bootsen maakt Kemper gebruik van eigen gemaakt imprints. Een imprint is een soort IR (impulse response), maar dan zonder dat de klank van de microfoon wordt meegenomen. Kemper kon al verschillende imprints laten horen en zal de collectie naar verwachting nog flink uitbreiden.

Editor
Ook zagen we al een versie van de software editor die later dit jaar wordt verwacht, eerst in een versie voor computer en later ook voor tablet. Het maken en beheren van instelling is heel eenvoudig en vooral het instellen van de morphing-functie, waarbij de begin en eindstand van verschillende parameters kan instellen die bedient worde door een expressiepedaal waardoor je van de ene naar de andere sound kan 'glijden', is erg eenvoudig in de editor. 

Meer info: www.kemper-amps.com

Bas

Vintage Gibson-kopie
Vintage maakt diverse bassen, waaronder een aantal kopieën van bekende modellen, zoals de Fender Jazz, Precision, Höfner 500/1 en Music Man StingRay. Ze zijn allemaal zeer betaalbaar en blinken uit door hun prima hardware en elementen, die afkomstig zijn van moederbedrijf Wilkinson.
De NAMM-primeur is een kopie van de Gibon EB-3. 

De VS4CR is een short scale bas - 30" en daarmee 10cm korter dan de 'standaard' Fender-mensuur van 34" - met een ingelijmde hals en twee humbuckers. De bas wijkt af van de originele Gibson door de knoppenopstelling met alleen volume per element en mastertoon. Het origineel had een bijzondere schakeling, maar de Vintage is hiermee wel gelijk aan de moderne Gibson SG Bass. 

Het brugelement is iets groter dan die op het origneel - een gitaarformaat-humbucker in plaats van een mini-humbucker - en Vintage gebruikt een Fender-achtige brug, in plaats van een driepunts Gibson-brug. Verder ziet alles er keurig uit, inclusief de bekende cherry-kleur, waarin de meeste EB-3's werden geleverd.

Epiphone levert twee varianten van dit type bas: een long scale met gelijmde hals en een short scale met geschroefde hals. Vintage vult met short scale en gelijmde hals dus een gaatje in de markt.

De prijs is nog niet bekend, maar Vintage kennende zal het ruim onder de € 500,-  zijn.
JHS
Voerman

Markbass
Markbass komt met een scheepscontainer vol nieuwe spullen vanuit Italië naar Californië. Er is zoveel nieuws te melden, dat we alles kort en puntsgewijs behandelen. Wil je meer details over een of meer van de producten? Onderaan dit bericht vind je een link naar de Markbass-website om alles gedetailleerd na te lezen.

Little Mark Vintage
Markbass is 18 jaar en officieel volwassen. Gefeliciteerd! In wat ze zelf in de documenten zowel Gold Series als Gold Line noemen, komt Markbass met de Little Mark Vintage. Vintage slaat hierbij op de buis in de voorversterker van de compacte bas-amp en Gold voor het goud dat gebruikt is in het circuit. Een deel van het buisje is zichtbaar door het frontpaneel. Verder heeft de amp onder meer een limiter, een 4-band EQ, een schakelaar voor drie voorgeprogrammeerde EQ-standen en natuurlijk een gebalanceerde DI-uitgang, om je fijne buizengeluid direct naar de tafel te sturen.



Mark Tube Compressor
Ook de Mark Tube Compressor komt uit in de Gold Series/Line en heeft - net als de Vintage - echt goud op de printplaat. Qua behuizing lijkt het een compacte basversterker, maar het is een volwaardige en professionele compressor, met een ECC81-buis aan boord.



Kilimanjaro
Als je Markbass heet, mag je naast versterkers best ook bassen maken toch? De Kilimanjaro is een samenwerking tussen Richard Bona en de naamgever van Markbass: Marco de Virgiliis. De essen body heeft een top van gevlamd esdoorn en ook hals en toets zijn van esdoorn. De ergonomische bas heeft 24 frets. De hardware is van Hipshot, de elektronica van Markbass zelf - daarover zo meer - en de elementen zijn van Bartolini. De bas is passief te schakelen en dan is er een passieve toonregeling beschikbaar. Met de vier- en vijfsnarige modellen ga je dus van organisch warm tot hi-fi-fel.



Kimandu
De Kimandu lijkt een goedkoper broertje van bovenstaande bas en valt extra op door de groene Ninja-kleur - zie Bona's versterkers - van body en kop. Dit contrasteert mooi met de esdoorn toets. Hardware is dit keer merkloos, de elementen van Markbass zelf, maar de bas deelt de elektronica met de duurdere broer.



MB Gold
Nog een bas! De MB Gold is in feite een P met J-elementen en een jaren zeventig Jazz-hals met blokinleg. Qua houtsoorten, looks en elementen, denken we meteen aan het oermerk met de F, terwijl de elektronica dezelfde is als de hierboven behandelde bassen. Deze J is dus actief en passief te gebruiken en gaat van Jamerson tot modern.



MB Instrument Pre
Ben je benieuwd geworden naar de preamp in bovenstaande bassen? Markbass verkoopt het ook los onder de naam MB Instrument Pre. Je krijgt dan een 3-band EQ, tweemaal volume en een passieve toonregeling. Via een van de knoppen - push/pull - schakel je van actief naar passief.



MB Octaver Raw Series
De MB Ocyaver Raw series is een compactere versie van de populaire MB Octaver. Het analoge apparaat geeft een octaaf onder de gespeelde noot en volgens het merk werkt het perfect qua tracking. Met draaiknoppen voor je droge signaal en je octaafsignaal, bepaal je zelf de mix van de twee.



MB Headphones
Steeds meer bassisten spelen met slechts een voorversterker om het juiste signaal naar de tafel te krijgen en in-ears voor monitoring. Hiervoor zijn de opvallend gele Mark Headphones vast zeer goed geschikt.



MB Gold Series
Als we dan toch oortjes, bassen, versterkers en pedalen hebben, kunnen we net zo goed ook snaren aanbieden. Toch? Zoiets zal Marco de Virgiliis gedacht hebben en in samenwerking methet goede, dure en befaamde R.Cocco komt het merk nu dus met bassnaren. 

Wil je alle details weten? Klik hier: Markbass-website
Voerman-website

Ashdown Phonebox
Ashdown komt met een mooie serie bas-effecten, waarvan we je de Phone Box alvast willen tonen:

Heb je een versterker zonder koptelefoonuitgang en/of DI-uitgang, zoals een oude buizenbak? Schakel je versterker aan op dit kastje en vervolgens kun je het signaal niet alleen naar de speakerkast sturen, maar ook naar je headphones en/of het mengpaneel. Dit apparaatje had er al jaren eerder moeten zijn! Ashdown-website
Total Sonic-website

 

Drums

Pearl
Pearl komt in navolging van Tama met een 14"x10" Floor Snare, en wel in de Modern Utility serie. Pearl's versie van de Floor Snare heeft een esdoorn ketel met een Satin Mahogany finish. Hij is te koop voor €299,-. Vooralsnog als een Limited Edtition, maar je weet natuurlijk nooit waar zoiets toe leidt. 

Daarnaast staat Pearl stil bij het 35 jarig bestaan van het Pearl drumrek, En dat doen ze met een flink aantal nieuwe onderdelen voor het Icon reksysteem. Er zijn onder andere nieuwe korte gebogen stukken rek, en een heel arsenaal aan nieuwe verstelbare clamps waarmee je de meest waanzinnige setups kunt maken.

In de Masterworks serie blijkt één Sonic Shell Recipe heel populair: de maple gum ketel. En die ketelconstructie wordt nu ook aangeboden als een wat meer betaalbare kit in de Masters reeks. Vooralsnog komt Pearl met twee verschillende basiskits: een set met 22"x16" bassdrum, 10"x07" tom 12"x8" tom en 16"x16" floortom en een set met 22"x16" bassdrum. 12"x8" basssdrum en 16"x16" floortom. Beide sets zijn leverbaar met Natural Maple, Black Diamond, Matte White Marine en Platinum Gold Oyster finish. Er komt volgens Pearl een beperkt aantal add-on drums bij. De Masters Maple/Gum is wel wat duurder dan de andere kits in de Masters kits. De beide sets kosten respectievelijk 2999,- en 2599,-


Op percussiegebied houdt Pearl het heel beschaafd, wat betreft de hoeveelheid productnieuws. Binnen de Elite serie zijn er drie nieuwe kleuren: Mocha Burst, Merlot Burst en Carmel Brown. Bij alledrie de finishes is de houtnerf van de trommels goed door de lak te zien.

De Primero Guiro Cowbell is een opvallende koebel waar in het bovenblad een aantal flinke ribbels zijn aangebracht. Als je er je stok overheen trekt ontstaat er een mooi Guiro-effect.

Toetsen/Recording

Tascam
De nieuwe DR-X serie hand-held mini-recorders van Tascam bestaat uit drie modellen, DR-40X, DR-07X en DR-05X. Ze hebben allemaal ingebouwde microfoons en een usb audio interface aan boord.
Alledrie hebben ze een 24 bit 192 kHz 2 in/uit usb interface, ondersteuning voor 128GB microSDXC cards,verlichte displays en drop-in met undo. Ze werken op batterijen of halen hun voeding uit de usb connector. Behalve Macos en Windows wordt ook iOS ondersteund.

De DR-40X is het duurste model met ingebouwde A/B of X/Y unidirectionele microfoons, 2 XLR combo inputs met pre-amp en fantoomvoeding en viersporen multitracking. Je kunt hem ook bedienen met een afstandsbediening.
De eenvoudiger DR-07X (omni mics) kost $ 150,-, de DR-05X is nog wat simpeler uitgevoerd en kost $ 120,-Meer informatie

 Sennheiser IE 400 PRO en IE 500 PRO
Sennheiser had al de IE 40 maar breidt zijn assortiment in-ears uit met twee nieuwe modellen. De IE 400 PRO en IE 500 PRO werken niet met Balanced Arnature drivers maar met een dynamisch TrueResponse-systeem wat een breed recht frequentiebereik en minder vervorming oplevert. Ze zijn verkrijgbaar in zwarte en transparante uitvoering.De IE 400 Pro levert een hoge geluidsdruk met volle klank zonder vervorming. De pasvorm kun je aanpassen met silicone en foam adapters. Ideaal voor langdurig gebruik. Ze kosten € 349,-. Meer informatie

De IE 500 Pro levert nog iets meeer resolutie, eveneens met een hoge geluidsdruk en een volle klank zonder vervorming. Ze zijn uiterst compact en passen in elke gehoorgang. De pasvorm kun je aanpassen met silicone en foam adapters. Ideaal voor langdurig gebruik. Ze kosten € 599,-.
Meer informatie

Dexibell VIVO S7 Pro en S3 Pro
Twee nieuwe Stagepiano's uit Italië. Over de S9 waren we in Musicmaker al zeer enthousiast. Nu komt Dexibell met twee toevoegingen in deze serie: De S7 Pro heeft 88 gewogen toetsen met hamermechaniek en Ivory Feel, de S3 Pro doet het met 73 gewogen toetsen met hamermechaniek.

Alebei bevatten ze 1,5 Gb aan wave memory die je ook zelf kunt vullen met sounds uit de gratis  Dexibell library. Dankzij 320 oscillatoren is de polyfonie onbegrensd. Er zijn 113 presets, 4 parts/midi zones en je kunt 4 pedalen aansluiten. Op het gebeid van aansluitingen zijn er stereo XLR uitgangen, Bluetooth audio streaming, Usb to host voor midi en audio, een connector voor usb stick, plus midi in, out en thru.
De S7 Pro weegt 18 Kilo, de S3 Pro 12 kilo.
Meer informatie

 

 Morgen meer!

zoeken
zoeken