Musicmaker op de NAMM 2019

Gibson, Fender, Strymon, Warwick, Elektron, IK Multimedia, Paiste en meer!

Merknieuws 24-01-2019 16:56

De NAMM-Show is, zoals elk jaar, weer een hectisch gebeuren waar wij onze ogen uitkijken. Naar alle rocksterren en Californische paradijsvogels die we er tegenkomen, maar bovenal natuurlijk naar alle nieuwe gear! Hier een eerste indruk.

Scroll lekker naar beneden, of spring meteen naar je favoriete categorie:
Gitaar
Bas
Drums
Toetsen/recording

Gitaar
Fender American Acoustasonic Telecaster
De Acoustasonic Telecaster is een hybride akoestische/elektrische gitaar en belooft diverse geluiden te leveren en tegelijkertijd feedback te elimineren en de klassieke Telecaster speelbaarheid te behouden.

Die geluiden komen tot stand dankzij Fenders Stringed Instrument Resonance System dat tot doel heeft "een natuurlijk luide stem met levendige boventonen" te leveren.
Dat is gekoppeld aan de door Fender en Fishman ontworpen Acoustic Engine, die een mix van analoge en digitale technologieën biedt die "het natuurlijke geluid van de gitaar optimaliseren en vervolgens de resonantie aanpassen om een samengestelde verzameling klanken te leveren".

 

Deze klanken kunnen via de Mod-regelaar worden gemengd met het signaal van het bromloze Fender Acoustasonic Noiseless magnetische element, dat ook zelfstandig kan worden gebruikt voor authentieke Tele-sounds.

Wat het instrument zelf betreft: de volledig holle Tele body is voorzien van een onderarmcontour en de hals is van mahonie afgewerkt met een open pore zijdeglanslak. De Acoustasonic is verkrijgbaar in de kleuren Naturel, Black, Sonic Gray, Surf Green en Sunburst.

 

Het prijskaartje zal op 1899 euro komen, wat gezien de Amerikaanse bouw en de nieuwe technologie niet onredelijk is.
Meer info: Fender

Strymon Volante delay
Het eerste nieuwe Strymon pedaal sinds tijden omvat geluiden van magnetische drumecho, tape-echo en reel-to-reel studio-echo.
Naast vintage tape delays, heeft de Volante ook de sounds aan boord van magnetische drum echo en reel-to-reel studio echo, plus een looper en een vintage spring reverb.

Met vier vertragingskoppen, met individuele feedback, panning en niveauregeling kan je elk detail van de echo instellen. Daarnaast zijn er een groot aantal handige functies aan boord, zoals de mogelijkheid om mechanisch gerelateerde snelheidsschommelingen toe te voegen, slijtage van de afspeelkoppen in te stellen en de afstand tussen de koppen aan te passen.

De Volante is MIDI compattible en heeft tot acht presets aan boord, stereo panning, oneindige herhalingen en een expressiepedaalingang.
Meer info: strymon.net en musicpsych.com

Gibson: back to basics
We hebben er lang op moeten wachten, maar onder het nieuwe management levert Gibson nu waar gitaristen al lang om vragen: Electrische gitaren met traditionele specificaties en lagere prijzen, dat laatste in ieder geval voor de akoestische gitaren.


Les Paul Standard 50's Spec

Classics
De info is nog schaars, maar volgens Chief Merchant Office Cesar Gueikian, vinden we onder de nieuwe Classic modellen "een Les Paul Standard '50s spec en een Les Paul Standard '60s spec, ook verkrijgbaar met P-90 elementen, een Les Paul Special in TV yellow afwerking, een Les Paul Junior Tobacco Burst, een SG Standard en twee nieuwe ’61 spec SG's met 'maestro' en 'sideways' Vibrolas".


Les Paul Standard P90 50's Spec

Met deze nieuwe modellen belooft Gibson terug te keren naar zijn klassieke ontwerpen en constructiemethoden.
Een nieuwe Contemporary serie omvat een Les Paul Tribute Double Cut Junior met een enkele P-90 en een Les Paul Tribute Double Cut Special met dubbele P-90s, beide tegen een "toegankelijke" prijs, belooft Gibson.

Akoestisch nieuws
Gibson zal ook een nieuwe generatie akoestische gitaren introduceren, zoals de nieuwe, in de VS gebouwde G-45 Studio en G-45 Standard. Deze zullen in de VS een prjs hebben van respectievelijk $999 en $1.299.
Beide modellen zijn voorzien van massieve Sitka spruce toppen en walnoot achter- en zijkanten en een luxe afwerkingen, aldus Gibson.


G-45 Studio

Signatures
We kunnen ook meer Custom Shop-modellen verwachten, waaronder een recreatie van de ES-350T van Chuck Berry, geproduceerd in samenwerking met Berry's zoon en kleinzoon.

De eerder aangekondigde Chris Cornell Tribute ES-335 signature zal ook te zien zijn, terwijl een groot aantal andere signaturemodellen naar verwachting door het jaar heen zullen worden uitgebracht. We hebben nog geen afbeeldingen, specificaties of prijzen voor deze modellen, maar dit is alvast wat je kan verwachten:

  • George Thorogood - Epiphone Ltd Ed Thorogood "White Fang" ES-125TDC
  • Jared James Nichols - Epiphone Limited Edition Jared James Nichols 'Old Glory' Les Paul Custom Outfit
  • Dave Rude - Epiphone Limited Edition Dave Rude Flying V Outfit
  • Dave Amato - Custom Shop Dave Amato signature Axcess Les Paul
  • Brian Ray - Custom Shop Brian Ray 62 SG Jr.
  • Lee Roy Parnell - Custom Shop Lee Roy Parnell signature 1959 Les Paul Standard
  • Slank Harpo - Slank Harpo '62 ES-330
  • Michael Clifford - Michael Clifford Signature Melody Maker

Al deze modellen vallen onder de eerder aangekondigde Back-to-basics 2019 serie.

Tel hierbij optredens op van Billy Gibbons, Nancy Wilson en Peter Frampton, en het zou best eens kunnen zijn dat Gibson's terugkeer naar de NAMM het hoogtepunt van de show blijkt te zijn.
Dit alles belooft veel goeds voor de nieuwe CEO James 'JC' Curleigh, die de leiding nam na een turbulent 2018 voor de gitaargigant, die in mei een faillissementbescherming saanvroeg.

Meer info: gibson.com

Bas
Warwick Teambuilt en Rockbass bassen 
Warwick staat bekend om de hoge kwaliteit, maar het is een bekend fenomeen dat de stemmechanieken zo af en toe stuk gaan. De oude voorraad is waarschijnlijk op en het merk stapt over op Schaller-mechanieken. Het Duitse merk meld ook dat alle modellen elementen met een metalen behuizing krijgen. We zijn benieuwd!

In de Teambuilt-serie - Duits, maar net een trapje onder de Custom Shops - komt een Lee Sklar-model en speciaal voor 2019 komt Warwick met een gelimiteerd gebouwde Corvette $$ Bolt on LTD 2019. Het is lastig te zien op de eerste, vervormde foto, maar de gaten in de top van de bas lijken te zijn opgevuld met hars in een contrasterende kleur.
Alle Teambuilt-modellen krijgen een certificaat met foto en een nieuwe map met gereedschap.


Foto: deze ietwat vervormde foto - de Corvette is natuurlijk slanker - vonden we ergens in de krochten van internet. 

Rockbass
De Rockbass-serie is al lang niet meer de goedkope instapserie, maar een reeks serieuze, zeer goed gebouwde modellen uit Azië. Met een trotse W op de kop! In deze serie komt er een Idolmaker Bass met vier of vijf snaren en een Lee Sklar-model. Spannend!

De akoestische Alien kwam sinds kort al met tas, massief sparren bovenblad en een duimsteun en vanaf nu zijn deze bassen alleen met satijnlak verkrijgbaar.

Van harte, HP!
Op 20 juni was Warwick-oprichter en eigenaar Hans-Peter Wilfer jarig: hij werd zestig. In het geheim bouwde zijn personeel een bas om hem te eren. En wat voor bas! De Thumb is gebouwd van alleen maar exotische houtsoorten en het is compleet met juwelen ingelegd, waarvan er een aantal - op de toets - van achter door LEDs worden verlicht. De bas is niet te koop, maar zal wel op de NAMM te zien zijn. Warwick schat de waarde op ongeveer anderhalve ton... ...iets dat ik niet wist toen ik hem in oktober in Markneukirchen even bespeelde.
Hans-Peter Wilfer is de zoon van Fred Wilfer, die ooit Framus oprichtte en die merken als Höfner na de oorlog hielp om te vluchten naar het West-Duitsland. Zoon Hans-Peter begon Warwick en kocht later de naam Framus terug. HP's zoon Nicolas werkt inmiddels ook in de fabriek.


Foto: een trotse HP met dé bas.



Foto's: details van de body.

Hieronder zie je hoe de bas werd gebouwd. Meer info over Warwick vind je via deze link.

Drums
Paiste Signature en 2002 nieuws
Paiste viert dit jaar het 30 jarig bestaan van de Signature serie met een aantal nieuwe modellen, herintroducties en limited editions. Daarnaast is er ook een nieuwe Extreme crash toegevoegd aan de 2002 serie.

De Signature serie wordt nog steeds gezien als Paiste's top-lijn. Het is door de jaren heen zeker de meest uitgebreide reeks geweest. De bekkens worden gemaakt van Paiste's eigen Signature bekkenlegering die het merk nog steeds angstvallig geheim houdt.

De festiviteiten worden afgetrapt met de volgende nieuwe modellen:
De Mellow crash, is een wat meer bescheiden en vriendelijk klinkende crash met een donkere en gladde naklank. Je kunt kiezen uit een 16", 17" en 18" model.

De Fast crash is een vlot aansprekend bekken met medium hoog en een vlotte, korte sustain. De Fast crash is er in 19" en 20".

 
De 22" Full ride is een echte alleskunner met een gemiddeld hoge en volle klank. De Full ride spreekt makkelijk aan, en heeft een lekker heldere sticksound.

 
De 20" Mellow ride heeft een medium donkere en rijke klank met een wat zoetige aanslag.

 
Ook nieuw is een 15" Dark Energy hihat: een vol en donker hihatbekken met een crispy donkere aanslag.

 
De 2002 Extreme crash is een explosief crashbekken dat verkrijgbaar in in 18", 19" en 20" . De bekkens zijn gemaakt om luid te zijn, en volgens Paiste's eigen zeggen "domineren ze het bandgeluid' . Niet voor de gevoelige drummers dus.

Toetsen/recording
Ik Multimedia ILoud MTM studio monitor
De iLoud MTM is het grootste model uit de iLoud monitorserie, maar met een prijs van 430 Euro nog steeds heel betaalbaar. Zeker als je ziet wat voor technieken er allemaal gebruikt worden.

IK noemt de MTM een high resolution referentie-speaker en met fase-coherente weergave, uitgebreide dsp processing en meegeleverde calibratie microfoon is het zeker een indrukwekkende monitor. De MTM is een tweewegsysteem maar dan met twee 3,5 " woofers en een tweeter daar tussenin. Die set-up zorgt voor een 'point source' weergave en minder invloed van de akoestiek in je studio. De versterkers leveren in totaal 100 Watt rms wat eeen geluidsniveau van 103 dB SPL oplevert. Achterop zit een baspoort, een xlr/jack input, een volumeregelaar en diverse knoppen die met de ingebouwde digitale signal processor te maken hebben. Die DSP regelt de crossover, de filteringopties en het time alignment van het systeem. De DSP zorgt voor een fase-reine weergave waardoor transients puntiger klinken en je minder snel last krijgt van luistermoeheid.

Spectaculair voor de prijsklasse is het feit dat je de monitors automatisch kunt laten aanpassen aan de akoestiek met behulp van de meegeleverde meetmicrofoon. Deze sluit je aan op de speciale input, drukt op de knop en het systeem regelt zichzelf automatisch af.
Ondanks alle features zijn de afmetingen beperkt gebleven en met de bijbehorende deskstands kun je de MTM's ook 20 graden tilten of ze plat neerzetten op de eveneens meegeleverde rubber mat.

De iLoud MTM kost € 437,- per stuk
Meer informatie

Elektron Model:Samples
De Model:Samples is een klein desktopapparaat met een ingebouwde zesspoors sequencer voor samples die hun data ook via midi versturen. Elk spoor heeft zijn eigen filter met resonantie en een lfo Met zes aanslaggevoelige pads kun je samples bespelen en de sequencer programmeren. Die sequencer heeft 64 stappen per track met swing en quantize plus tempo multiplier per spoor en kan real of step time geprogrammeerd worden. Behalve noten kun je er ook parameters in sequencen. Voor de totaalmix zijn er delay en reverb effecten. Model:Samples heeft in totaal 1 GB aan geheugen. grotendeels gevuld met 300 sounds van Splice.com, veel drumsounds maar ook allerlei effecten. Er zijn extra custom samplepacks verkrijgbaar, maar je kunt via de micro USB aansluiting ook je eigen samples naar de Model:Samples sturen.

Voor de samples kun je het startpunt, decay en release instellen en de toonhoogte

In elk geval zijn er flink wat knoppen, een klein display en is het apparaat heel compact en licht. Er zijn stereo outputs via gebalanceerde jacks, midi in en out/thru via minijack en connectors voor een optioneel handvat. De stroom komt van een adapter maar er wordt gewerkt aan een batterypack

De adviesprijs in Dollars is $ 499,-

Meer informatie

 

 Da's alles, voor nu!

zoeken
zoeken