Hagstrom pakt uit met nieuwe akoestische gitaren

Dalarna II en Siljan II

Merknieuws 05-12-2018 09:12

Hagstrom is vooral bekend van zijn elektrische gitaren en basgitaren, maar ook op hun akoestische modellen vind je de specifieke kenmerken die een gitaar een Hagstrom maken. Het Zweedse merk heeft onlangs zijn Dalarna en Siljan serie vernieuwd.

Onderscheid en modellen
Het verschil tussen de gitaren uit de Dalarna II en Siljan II serie zit 'm vooral in de gebruikte houtsoorten. Zo hebben de Dalarna's een zijblad en krans van palissander terwijl gitaren uit de Siljan II serie een mahonie zijkant en achterblad hebben. De gitaren uit beide series hebben een bovenblad van massief Sitka sparren. Het komt dus uit op een keus tussen deze twee toonhoutsoorten die ieder zo hun eigen klankkarakters meegeven aan de gitaren.


Het palissander achterblad van de Dalarna II Grand Auditorium

De Dalarna II serie bestaat uit een Dreadnought en Grand Auditorium model, beide voorzien van positieholte en Fishman Isys+ voorversterker in combinatie met Fishman's Sonicore pickup.


Ook de Siljan II serie bied beide bodyvormen aan, maar voegt een 12-snarige Grand Auditorium toe aan de lijn. Ook dit zijn allen ce-modellen (cutaway electric).

Typisch Hagstrom
Het leuke aan Hagstrom is, dat ze een beetje eigenwijs zijn en niet klakkeloos overnemen wat andere merken ook bieden. En dat zie je terug in enkele eigenschappen die uniek zijn voor Hagstrom. Zo hebben deze akoestische gitaren, net als hun elektrische tegenhangers, allemaal de h-expander halsstelpen. Dit is een stijve maar lichte constructie die elke hals bijzonder stabiel maakt.
Verder zien we op de Dalarna II en Siljan II gitaren het Resinator materiaal terugkomen in de toets en brug. Dit composietmateriaal dat hout als basis heeft geeft een heel gelijkmatige klank waardoor je niet bang hoeft te zijn voor dode plekken op de hals.


Ten slotte noemen we de sierlijke Hagstrom stemmechanieken die verwijzen naar het model uit de jaren '60 en met een 18:1 verhouding een heel nauwkeurige stemming mogelijk maken.


De Siljan II Grand Auditorium 12-string

Meer info: www.musik-meyer-benelux.com

zoeken
zoeken