aanmelden
Test Focal Listen Professional hoofdtelefoons
'Uitermate geschikt als referentie naast je studiomonitors'
Merknieuws 05-10-2018 15:10
Het Franse Focal brengt ons doorgaans prachtig ontworpen kwaliteitsproducten, en dat is met de Focal Listen Professional niet anders. Deze gesloten koptelefoon ziet er prachtig uit en richt zich - naast geluidskwaliteit - op gebruiksgemak, zowel onderweg als in de studio.

Test door Sascha Meijer 

Focal heeft er alles aan gedaan om je het gevoel te geven dat je een kwaliteitsproduct in handen hebt.

Ten eerste wordt de Listen Professional geleverd met een handzaam en stevig draagkoffertje. Je kunt hem dus bij de rest van je spullen in een tas stoppen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de boel kapot gaat. Ook krijg je er twee verschillende kabels bij: een korte ongekrulde kabel en het klassieke gekrulde snoer. Deze laatste is vijf meter lang en heeft een mini jack-aansluiting met de mogelijkheid er een grotere jack-plug, die uiteraard ook wordt meegeleverd, op vast te draaien. De korte kabel heeft een ingebouwde afstandsbediening die muziek kan pauzeren en vooruit of terug kan spoelen. Ook zit er een microfoontje ingebouwd, zodat deze hoofdtelefoon zeer geschikt is om in combinatie met je smartphone te gebruiken. Mede met het oog op het gebruik in combinatie met draagbare apparatuur heeft de Listen Professional een zeer lage impedantie van 32 ohm. Zo kun je met de kleine versterkers uit telefoons en laptops toch een behoorlijk volume uit deze hoofdtelefoon toveren.

De bordeauxrode bekleding van de oorschelpen is niet alleen erg mooi, hij is ook erg zacht. De schelpen zijn daarnaast zo gevormd dat ze precies over je oren vallen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de Focal Listen Professional erg comfortabel zit en je - zeker nadat je hem een weekje hebt ingedragen - er makkelijk een paar uur achter elkaar mee kunt luisteren zonder dat het ongemakkelijk wordt.

Klank
Met het opbergkoffertje,de verschillende kabels en het comfort, zijn alle praktische onderdelen van de Listen Professional perfect voor elkaar. Maar hoe zit het met de belangrijkste eigenschap: de klank? De Focal Listen Professional is een dichte hoofdtelefoon. Omdat de schelpen helemaal afgesloten zijn, heb je minder last van omgevingsgeluid en kun je overal aan je muziek werken zonder gestoord te worden. Bij een gesloten hoofdtelefoon is de geluidsdruk wel wat hoger dan bij een open model, waardoor je gehoor sneller moe wordt. Ook is het vaak lastig om de lage frequenties goed weer te geven, omdat de energie die hiervoor nodig is niet weg kan uit de schelp. Dit zorgt ervoor dat dichte hoofdtelefoons vaak wat bas-zwaar zijn. De Listen Professional heeft dit probleem echter niet. De laag-responsie van deze hoofdtelefoon is echt heel goed op orde. Hiphop en danceproducties klinken mooi rond in het laag, maar ook akoestisch opgenomen alternatieve muziek klinkt vol en overtuigend. Het middenlaag is echter iets minder precies. Dat resulteert hier en daar in een gebrek aan slagkracht, puntigheid en definitie tussen de 200 en 500 Hz. Verder omhoog in het spectrum is het wel weer dik in orde. Vooral het midden-hoog gebied kenmerkt zich door een grote precisie.

Referentie
De Focal Listen Professional is duidelijk gericht op gebruiksgemak. Hij is - mede door de lage impedantie - goed te gebruiken in combinatie met smartphones en laptops. Deze gesloten hoofdtelefoon is de ideale tool voor de muzikant die vaak reist of op verschillende locaties werkt. De hoofdtelefoon is zo gesloten dat hij ook goed in te zetten is in een opname-studio. Het is jammer dat het in het middenlaag wat ontbreekt aan puntigheid en definitie, maar desalniettemin is dit een erg mooie, goed bruikbare hoofdtelefoon. Uitermate geschikt als referentie naast je studiomonitors.

Focal Listen Professional

Type: gesloten hoofdtelefoon

Impedantie: 32 ohms

Gevoeligheid: 122 dB SPL @ 1kHz -/1Vrms

Frequentiebereik: 5 Hz tot 22 kHz

Accessoires: opbergtas, 2 snoeren, mini jack naar jack-adapter

Gewicht: 280 gr

Prijs: € 249,-

Distributeur: Sound Service (www.focalprofessional.com)