aanmelden
Ibanez AVNB1E en AVNB1FE
Ibanez volgt Taylor, Guild en Ortega met kleine, akoestische bas
Merknieuws 11-06-2018 12:45
De afgelopen jaren kwamen Taylor, Guild en Ortega elk met een zeer compacte akoestische bas. Mede door speciaal ontwikkelde snaren, geven de drie een dik geluid, terwijl ze makkelijk mee zijn te nemen naar jam, huiskamer, zolderkamer, optreedhok of podium. Ibanez is altijd vernieuwend en gaat natuurlijk een stapje verder: de bas is ook fretloos verkrijgbaar.

Zoals gezegd kwamen Taylor en Ortega al eerder met een compacte, akoestische bas en de test daarvan lees je hier.

Guild volgde - wat je hier kunt lezen - en nu komt Ibanez niet alleen met een concurrent, maar het Japanse merk levert meteen ook een fretloos exemplaar. Net als de drie concurrenten, heeft de Ibanez een mensuur die dicht bij die van een normale gitaar ligt. In het geval van Ibanez is dit 25", oftewel 634mm. Beide modellen hebben een top van sitka-spar, terwijl zijdes, achterkant én hals van mahonie zijn. De bassen wijken af in toets: de gefrette versie heeft er een van ovangkol, terwijl die van de fretloze van 'cultured maple' is. We hebben - nog - geen idee wat dat is, maar het harde esdoorn is zo behandeld dat het net zo donker als palissander/rosewood is.De compacte Parlor-modellen hebben een Fishman Sonicore-element en een AEQ-SP2 voorversterker met stemapparaat van Ibanez zelf. Bijzonder is dat je voor de uitgang kan kiezen tussen jack of XLR. De laatste is gebalanceerd, zodat je zonder DI de tafel in kan. 

Dan de naam. Ibanez koos deze keer niet fantasieloos voor een reeks cijfers en letters, maar men koos voor het poëtisch klinkende AVNB1(F)E, wat Swazi is voor een bepaald type jachtluipaard. 

Hoe de bassen klinken hoor je hier:Ibanez-website