aanmelden
Review van de Zoom H1n handheld recorder
Doordacht & vederlicht
Merknieuws 25-05-2018 10:57
De Zoom H1n handheld recorder is met zijn luttele 60 gram het ultieme lichtgewicht. Ook het prijskaartje is vederlicht, maar dat zie je niet terug in de capaciteit van deze recorder.

door Alex Buurman

De H1n maakt deel uit van de Handy Recorder reeks van Zoom. Het hart van de recorder wordt gevormd door een paartje cardioïde condensatormicrofoons in een x/y-opstelling. Deze zijn tegen stoten beschermd door futuristisch vormgegeven beugels. Meteen onder de microfoons zit de draaiknop waarmee je hun niveau regelt of dat van het lijnsignaal wanneer er een externe bron is aangesloten. Je hoeft dus niet in een of ander menu te duiken om het opnamelevel in te stellen. Daaronder zit het scherm waarin je het opnameniveau kunt monitoren en waar je alle informatie vindt van je instellingen. Onder het scherm vind je vier drukknoppen die weliswaar een eigen naam hebben gekregen − Audio, Lo Cut, Limiter en Auto Level − maar die bij de bediening ook fungeren als functietoetsen.

Uren en uren
Opnemen gaat rechtstreeks op een micro-sd- of micro-sdhc-kaart met een maximale capaciteit van 32 GB. Afhankelijk van het bestandsformaat, de samplerate en de bitdiepte resulteert dat in uren en uren opnametijd. Kies je voor 96 kHz/24 bit, dan resulteert dat met de 2 GB-kaart die ik gebruikte in 58 minuten en 39 seconden. Kies je voor onverantwoord lage kwaliteit - bijvoorbeeld mp3 en dan op 48 kbps - dan levert die 2 GB-kaart meer dan 93 uur opnametijd op. De H1n wordt overigens geleverd zónder micro-sd-kaart, dus het bedrag daarvoor komt nog wel bovenop de op zich aantrekkelijke prijs.

Heb je een Mac, Windows-pc of iOS-apparaat, dan kun je de H1n via usb ook gebruiken als een soort stereo usb-microfoon met een schakelbaar laag-af-filter. Doordat hij ook is voorzien van een lijningang, een limiter, een automatische niveauregeling en een hoofdtelefoonuitgang, neigt het geheel min of meer toch ook naar een audio-interface.

Videomakers
Zoom mikt behalve op muziekliefhebbers die concerten willen opnemen, muzikanten die een repetitie willen registreren en songwriters die een idee willen vastleggen, ook op videomakers. Je kunt bijvoorbeeld elke opname vooraf laten gaan door een testtoon die je kunt gebruiken om het level in te regelen en de starttijd van beeld en geluid gelijk te leggen.

Via de Option/Stop-toets kom je in een tweede laag functies terecht waar je die automatische testtoon kunt activeren. Hier vind je ook instellingen voor het automatisch in opname gaan wanneer een zelf ingestelde drempelwaarde in het geluidsniveau wordt overschreden, voor opnemen met een timer en voor pre-recording. In dat laatste geval houdt de H1n een audiobuffertje bij van twee seconden, waardoor je als je op het moment suprême de Rec-toets indrukt in elk geval al twee seconden voorsprong (of eigenlijk ‘achteruitsprong’) hebt.

Sound on sound
Wat de H1n voor muzikanten onderweg erg aantrekkelijk maakt, is de overdubfunctie. Deze werkt eigenlijk net als de klassieke sound on sound-methode, waarbij elke volgende opname wordt toegevoegd aan de voorgaande en je aldus meerdere partijen op elkaar kunt stapelen. Heel handig bij de H1n is dat hij elke keer een nieuw opnamebestand aanmaakt. Het eerste bestand bevat dan de eerste partij (vergeet niet af te tellen), het tweede bestand de eerste plus de tweede partij, en het derde bestand de eerste, tweede én de derde partij. Je kunt dus altijd terug naar eerdere opnamen/partijen als de opnamen niet het gewenste resultaat opleveren.

De limiter werkt zéér doeltreffend, maar is vanuit muzikaal oogpunt ook dodelijk. Gebruik deze dus alleen als je écht niet weet wat er met de levels van een optreden of repetitie gaat gebeuren. Voor Auto Level geldt hetzelfde: als je erg ongerust bent dat je iets mist omdat het te zacht is, en tegelijkertijd niet te hard wilt opnemen, kun je overwegen dit te gebruiken. Maar het blijft een paardenmiddel.

Boven verwachting
Opnamen laten zich kinderlijk eenvoudig overzetten naar je pc of Mac. Als je ’m via usb aansluit op je computer, kun je vervolgens kiezen of je de computer het sd-kaartje wilt laten lezen of de H1n zelf wilt gebruiken als usb-input/output.

Akoestische instrumenten opnemen gaat prima en de geluidskwaliteit is voor een apparaat in deze prijsklasse boven verwachting. Er komen wel reflecties van de ruimte waarin je opneemt mee doordat de microfoons niet zo heel strikt cardioïde zijn, maar het brede stereo-effect geeft opnamen ook meteen iets natuurlijks. De microfoons zijn echter heel gevoelig voor wind en ploppende medeklinkers.

Conclusie
De Zoom H1n is buitengewoon aantrekkelijk! Het is een recorder met superhandige bediening en grappige, muzikale faciliteiten én het is een usb-microfoon voor je Mac, pc of iOS-apparaat. De opnameresultaten zijn uitstekend, mits je bij grotere luchtverplaatsingen de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Hij is zó compact en licht dat je ’m nooit hoeft thuis te laten.

ZOOM H1N gegevens
Adviesprijs:    € 143,-
Type: handheld recorder

Gelijktijdig aantal sporen voor opname/weergave: 2

Functies: laag-af-filter, limiter, slate-toon, filter voor voice emphasis, weergave skip-positie, weergavesnelheid, A/B-herhaling, automatische opnameniveau-instelling, marker, automatische opnamestart, 2 sec pre-recording, timerstart, overdubben

Opnameformaten: wav: 44,1 kHz/16 bit, 48 kHz/16 bit, 48 kHz/24 bit, 96 kHz/24 bit; mp3: 48 kbps, 128 kbps, 192 kbps, 256 kbps, 320 kbps

AD/DA-conversie: 24 bit, 128 x oversampling

Opnamemedia: micro-sd/micro-sdhc-kaarten (Class 4 of hoger, tot 32 GB)

Ingebouwde stereomicrofoon: cardioïde condensatormicrofoon, 90° stereo x/y-opstelling

Aansluitingen: stereo mini-jackingang, stereo mini-jackuitgang (gecombineerd lijn/hoofdtelefoon), micro-usb

Voeding: 2 AAA-batterijen, netadapter of via usb-bus
Batterijgebruiksduur (alkalinebatterijen): ong.10 uur
Afmetingen: 32 x 50 x137 mm  (hxbxd)
Gewicht: 60 gr (zonder batterijen)
Meegeleverd: autorisatie voor Cubase LE en Wavelab LE

Distributie: Sound Service, Rangsdorf (D), tel. 0049 (0)337089330  
Website: www.sound-service.eu